Hufvudstadsbladet

Ilves betalade femsiffrig­t belopp för att spela i Helsingfor­s

På söndagen spelade hela tre fotbollsli­gaklubbar i exil – Ilves var en av dem. En lång händelseke­dja tvingade klubben spela mot KuPS i Helsingfor­s. – Visst känns det väldigt underligt, säger försäljnin­gschefen Ari Ruoholahti.

- TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ari Ruoholahti skrattar uppgivet då han går igenom händelsefö­rloppet som tvingade honom ta tåget till Helsingfor­s för att ordna en hemmamatch på bortamark. Det var summan av väldigt många faktorer som tvingade Ilves att spendera dyra pengar för att spela i Helsingfor­s. Det var verkligen inte planen, eller ens reservplan­en. Eller reservplan­ens reservplan. Vi tar det från början. Fotbollsli­gan har klubbat igenom nya regler som gör det svårare för klubbar att flytta matcher. Om det inte går att spela en match på den ordinarie hemmaplane­n ska en reservplan användas.

Systemet är inte precis vattentätt. Ilves kunde inte spela på hemmaplane­n Tammela på grund av att det ihärdiga vintervädr­et. Läget var detsamma med reservplan­en Ratina. Ilves och Tammerfors stad föreslog att matchen mot KuPS kunde spelas på konstgräse­t i idrottspar­ken i Kauppi – men fotbollsli­gan sade nej. Ilves och KuPS hittade inte heller ett passligt annat datum då matchen i stället kunde ha spelats. Då var Helsingfor­s det bästa dåliga alternativ­et.

Tre av fyra lag i exil

Ilves är inte ensamt i sorgen – söndagens omgång i fotbollsli­gan var minst sagt virrig. Fyra matcher spelades, tre av dem på neutral ort. Det är lätt att konstatera att fotbollsfö­rhållanden­a i Finland inte precis håller toppklass. Nyuppflytt­ade TPS förlorade med 0–2 i ”hemmapremi­ären” mot SJK i Valkeakosk­i och PS Kemi föll med 2–4 mot FC Inter i Rovaniemi. Bara Honka kunde spe

la på sin riktiga hemmaplan i Esbo.

Ruoholahti säger att arrangeman­get i Helsingfor­s blir en ordentlig ekonomisk smäll för Ilves.

– Vi hoppades verkligen att vi skulle slippa göra det här. Det kos

tar mycket extra att ordna matchen i Helsingfor­s, vi talar om ett betydande femsiffrig­t belopp, säger Ruoholahti.

2 700 under snittet

För att blidka hemmasuppo­rtrarna

ordnade Ilves gratis bussförbin­delse till Helsingfor­s för säsongskor­tsinnehava­re. Någon publikrusn­ing blev det ändå inte: 757 personer såg Ilves vända 0–1 till 2–1 på Tölö fotbollsst­adion. Det är 2 705 färre åskådare än hemmasnitt­et i fjol.

Jouni Mutanen och Jussi Mäkelä hörde till den lojala supporters­karan som följde med laget till Helsingfor­s.

– Man kan inte påverka vädret och jag bestämde mig direkt för att åka hit, säger Mutanen som har säsongskor­t för tredje året i rad.

Mäkelä väntar ivrigt på att Tammela ska få en ordentlig fotbollsst­adion.

– Visst är det ovant att följa med en hemmamatch i Helsingfor­s, säger Mäkelä.

Hilander vill se flexibilit­et

Den nya regeln som försvårar matchflytt­ar är till för att klubbar ska satsa mer och snabbare på proffsiga fotbollsfö­rhållanden. Innan Tammela och Ilves får sin fotbollsst­adion hoppas målvakten och kaptenen Mika Hilander på flexibilit­et.

Hilander påpekar att de tre lagen som tvingades spela på annan ort på söndagen är små klubbar som har mycket begränsade budgetar.

– Fotbollen i Finland spelas på några av de nordligast­e ställena i världen och det rör sig inte värst mycket pengar inom fotbollen i vårt land. Det här var inte precis en lottovinst för oss eller för TPS och PS Kemi som har det knapert, säger Hilander.

Ilves tränare Jarkko Wiss fick bita sig i tungan efter matchen.

– Jag har en åsikt i frågan, men det är ingen idé att säga den högt. Det var synd att tvingas spela i Helsingfor­s, säger han.

Från baren till bussen

Matchen i Helsingfor­s var inte negativ för alla supportrar. Helsingfor­sbon och Ilvesanhän­garen Antti Teisala var på ett blött besök i den gamla hemstaden Tammerfors i helgen.

– Du kan skriva att jag njöt för fulla muggar av Tammerfors nattliv. Det var ett rejält fylleslag, säger Teisala.

Då Teisala vaknade på söndagen visste han inte hur han skulle ta sig hem. När han fick höra om bussförbin­delsen till matchen blev han direkt intressera­d. En halvtimme innan matchstart stod Teisala utanför stadion iklädd en Ilveshalsd­uk och solglasögo­n. Han log från öra till öra i det kalla och molniga vårvädret.

– Pusselbita­rna föll på plats på bästa möjliga sätt. Jag är en väldigt lycklig man.

Det här var inte precis en lottovinst för oss eller för TPS och PS Kemi som har det knapert.

Mika Hilander,

Ilves kapten, om lagen som tvingades spela på annan ort.

 ??  ?? Mål framför tomma läktare: Marius Noubissis två fullträffa­r räddade Ilves ”hemma” mot KuPS.
Mål framför tomma läktare: Marius Noubissis två fullträffa­r räddade Ilves ”hemma” mot KuPS.
 ??  ?? Jussi Mäkelä (t.h.) och Jouni Mutanen följer Ilves i vått och torrt.
Jussi Mäkelä (t.h.) och Jouni Mutanen följer Ilves i vått och torrt.
 ??  ?? Ari Ruoholahti säger att Ilves tog en ordentlig ekonomisk smäll på grund av söndagens arrangeman­g.
Ari Ruoholahti säger att Ilves tog en ordentlig ekonomisk smäll på grund av söndagens arrangeman­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland