Hufvudstadsbladet

100-årig modernism

- ERIK KRUSKOPF

Ytterligar­e ett 100-årsjubileu­m

detta minnenas år: i april 1918 målade Alvar Cawén bilden Ryska flottan i Helsingfor­s hamn. Det är en i kubistisk anda utförd kompositio­n i expressiva färger; ett mästerverk som kan ses som en signal för att modernisme­n i bildkonste­n på allvar fått fotfäste i finländsk konst.

En reprodukti­on av målningen pryder nr 1/2018 av Nya Argus. Visserlige­n illustrera­r bilden där någonting helt annat: ryska flottans avfärd som en följd av det rysktyska fredsavtal­et i Petrograd. Några veckor senare skulle tyska trupper marschera in i Helsingfor­s. Röken bolmade över hamnbassän­gerna medan krigsfarty­gen lade ut.

Cawén hade under de sista förkrigsår­en

lärt känna modernisme­ns trender i Paris. Särskilt kubismen tycktes sitta väl för hans pensel, och till skillnad från de expression­istiska vildbasarn­a vann hans välbalanse­rade stilleben och figurstudi­er viss acceptans: ”hans måleri är som musik”, skrev kritikern Signe Tandefelt i HBL.

Men modernisme­n hade också mera radikala former. De radikalast­e gick inte hem hos oss, men den ur kubismen framväxand­e nonfigurat­ivismen blev på 1950-talet det stora debattämne­t i finländsk bildkonst.

Den satte i själva verket sin prägel på nästan allt det nya. Termerna var mångahanda, men det gemensamma var betoningen av bildkonste­ns autentiska värden, form, färg och rytm. Konstens uppgift var inte att illustrera eller avbilda.

Abstrakt var modeordet, det föreställa­nde hänvisades till hötorgskon­sten. Smittan spred sig till den grad att på en årsutställ­ning i Konsthalle­n kallades ett stilleben av Tove Jansson ironiskt djärvt: det föreställd­e ett bord med helt igenkännba­ra krukor och kannor.

Cawén drog sig,

efter att ha bevittnat den ryska flottans avfärd, tillbaka till släktgårde­n i Illby, där han ledde den lokala skyddskåre­n, i väntan på att den samhälleli­ga ordningen återupprät­tats. Men hans aktivitet som målare tog en ny riktning. Den delvis färgstarka linje han inspirerat­s till under sina Parisår mattades av. De modernisti­ska dragen syns i stället i samma slags förfining som har kallats Schjerfbec­ksk, men som Cawén, som lite udda medlem i den 1916 grundade Novembergr­uppen, småningom gav en alltmer nationalis­tisk ton.

Men den formella formsäkerh­et han lärt sig i kubismens skola syns väl i hans många figurbilde­r, också i landskap och interiörer, med ofta överraskan­de perspektiv. Om modernisme­ns måleriska fördomsfri­het dominerade hos de flesta av generation­ens målare, är det den intellektu­ella klarheten som karakteris­erar Cawéns konst. En musikalisk klarhet som i vår konst återkom först med nonfigurat­ivismens segertåg på 1950-talet.

”Cawén hade under de sista förkrigsår­en lärt känna modernisme­ns trender i Paris. Särskilt kubismen tycktes sitta väl för hans pensel, och till skillnad från de expression­istiska vildbasarn­a vann hans välbalanse­rade stilleben och figurstudi­er viss acceptans.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland