Hufvudstadsbladet

Kungen ändrar stadgarna för Svenska Akademien

- ANNIKA HäLLSTEN

Ledamöter som inte längre vill sitta kvar i Svenska Akademien ska ha möjlighet att lämna Akademien. Detta meddelar kung Carl XVI Gustaf som nu kommer att förtydliga stadgarna.

Enligt pressmedde­landet från det svenska hovet ska det bli möjligt för den ledamot som själv begär utträde ur Svenska Akademien att få lämna Akademien. Och den ledamot som under längre tid än två år inte deltagit i Akademiens arbete ska anses ha lämnat Akademien även om denne själv inte har ansökt om det.

Så står det i det pressmedde­lande kung Carl XVI Gustaf publicerad­e på onsdagen. Enligt kungen har han inlett ett samråd med Akademien om den närmare utformning­en av de nya stadgarna.

Medan Svenska Akademien velat med sitt pressmedde­lande var den svenske kungen alltså snabbare. På torsdag möts Akademien till sammankoms­t.

En manifestat­ion till stöd för Sara Danius, som för en vecka sedan tvingades lämna posten som stän- dig sekreterar­e, genomförs utanför Börshuset i Stockholm, samtidigt som de elva återståend­e ledamötern­a i Akademien är samlade. Författare­n Katarina Wennstam är en av dem som talar vid manifestat­ionen.

På onsdagen sällade sig Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius till dem som anser att Sture Allén och Horace Engdahl bör ta konse- kvenserna av sitt handlande och avgå från Svenska Akademien. De två bär det tyngsta ansvaret för underlåten­heten att undersöka påståenden om sexuella övergrepp.

Det andra alternativ­et, enligt Irenius, är att hela Akademien avgår och att några få kloka personer får i uppdrag att bygga upp Akademien på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland