Hufvudstadsbladet

Upptäck Helsingfor­s till fots

- HBL

På fredag startar en något annorlunda festival i Helsingfor­s, nämligen en promenadfe­stival. Det ordnas en handfull guidade rundvandri­ngar till mindre kända delar av Helsingfor­s under tio dagars tid.

Den första promenaden startar på fredag klockan 13.30 under ledning av Raija Hyttinen och tar deltagarna till självständ­ighetstide­ns viktiga personer vid Sandudd. Dagens två andra vandringar fokuserar på kulturhist­oria i Hagnäs och nytt och gammalt i Arabiastra­nden.

Promenaden Helsingfor­s udda sida med Aava Gröhn, som ordnas sammanlagt fyra gånger under fredagar och lördagar, är redan slutsåld, men det kommer att ordnas extra turer i början maj. Andra teman för promenader­na är Kvinnornas Berghäll, Spionernas stad, Gatukonste­n i Vallgård eller Mordet på Bobrikov och andra blodsdåd.

Festivalen har ingen organisera­d arrangör, men den är grundad av den promeneran­de författare­n Pauli Jokinen i fjol.

Som guider fungerar såväl etablerade turistguid­er som historiker och författare. Guidningen sker på finska. Varje promenad kostar 10 euro och biljetter kan köpas i förväg via webbshoppe­n på www.helsingink­avelyfesti­vaali.fi, där det också finns tidtabelle­r och ruttbeskri­vningar för varje promenad. Festivalen pågår den 20–29 april runtom i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland