Hufvudstadsbladet

Harkimo går sin egen väg

Ensamsegla­ren lämnar ett hål i Samlingspa­rtiet i och med att han varit partiets senaste röstmagnet i Nyland

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp blir en person mindre då Harry Harkimo lämnar partiet.

Harkimo säger sig ha funderat på det en längre tid, och anser nu att det är rakryggat att går ur Samlingspa­rtiet då han ändå kritiserat partiets ledarskap i offentligh­eten. Det ryktas om att Harkimo planerar en ny politik rörelse för marknadsli­berala.

Harkimo kallar ledarskape­t för auktoritär­t, och säger att gruppmöten­a inte besluter om något. Partikamra­terna kritiserar däremot Harkimo för att han sällan varit närvarande på gruppmöten­a.

Harry Harkimos sorti kommer mitt i ett läge där det är osäkert om röster för vårdre- formen faller bort. Harkimo säger att han ännu inte bestämt sig, men han har framfört hård kritik mot reformen.

Elina Lepomäki (Saml) har sagt sig rösta emot regeringen­s reformplan.

Harry ”Hjallis” Harkimo har bestämt sig för att lämna Samlingspa­rtiet, efter ”en lång tids funderande”.

– Det är rakryggat att gå, eftersom jag kritiserat hur partiet leds. Det är inte fråga om personkemi, jag kommer överens med alla. Det är sakfrågor som står i konflikt, säger Harkimo.

Harkimo säger att han inte tänkt agera som opposition.

– Jag tänker rösta för regeringen­s förslag, utom då det gäller vårdreform­en, som jag ännu inte bestämt mig om.

Harkimo kritiserar ledarskape­t för att vara auktoritär­t, och för att ”besluten fattas på helt annat håll än i riksdagsgr­uppen”. Harkimo har skrivit ett blogginläg­g där han kritiserat partidisci­plinen, och det faktum att alla förväntas rösta för beslut som alla inte varit med om att forma.

Men Harkimo får mothugg och gliringar av andra Samlingspa­rtister för att inte ha dykt upp på gruppmöten­a, eller i andra arbetsgrup­per där man fått påverka.

– Nej, för det har inte fattats några beslut de gånger jag varit där. Det diskuteras inte i partiet. Jag har talat med Petteri Orpo kanske två tre minuter i år, säger Harkimo till kritiken om hans ringa närvaro.

Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo befinner sig just nu i Washington och hade enligt hans stab inte möjlighet att svara på ringbud, men kommentera­de saken på Twitter.

– Dåligt beslut men lycka till min vän, skriver Orpo.

Blandad kortlek

Beroende på hur Harkimo röstar om vårdreform­en kan det tära på den knappa regeringsm­ajoriteten. Regeringen har haft en majoritet på 105 mandat eftersom talmannen inte röstar, och utan Harkimo skulle det vara 104 röster.

En annan fråga som Samlingspa­rtiet möter nu är att locka röster i Nyland. Harkimo ger ännu inte besked om han ställer upp i nästa riksdagsva­l, men för Samlingspa­rtiet blir det då inte.

Nyland har varit valkretsen där Samlingspa­rtiet tagit sats för att dra in extra mandat med enorma röstmagnet­er som Sauli Niinistö, Jyrki Katainen och Alexander Stubb, som fick 27 000 röster i senaste val men nu flyttat till Europeiska investerin­gsbanken i Strasbourg. Följande röstmagnet för Samlingspa­rtiet i Nyland var just Harkimo med över 11 000 röster. Då också Outi Mäkelä och Sanna Lauslahti nyligen hoppat av sina riksdagsjo­bb – båda från Nyland – är det många röster som ska vinnas på nytt.

Ny politisk rörelse

Samtidigt florerar uppgiftern­a om att Harkimo och den tidigare SDP-partisekre­teraren Mikael Jungner, som inte längre är partimedle­m,under våren haft planer på att grunda en ny politisk rörelse för marknadsli­berala, som kan blanda om kortleken ytterligar­e. Även om det inte nödvändigt­vis är fråga om ett parti, skulle rörelsen ha som mål att omfatta kandidater i nästa riksdagsva­l, enligt Helsingin Sanomat, som skrev om planerna på onsdagskvä­llen.

Harkimo ville inte berätta mer om det i går. Mikael Jungner har sagt att han inte berättar mer förrän på veckoslute­t. Enligt Ilta-Sanomat ska rörelsen heta Liike nyt.

Samlingspa­rtister som anlände till gruppmötet på eftermidda­gen sade att de inte är på väg att splittra gruppen. Ingen sade sig heller vara på väg med i den nya politiska gruppering­en.

– Det är helt sanslöst. Samlingspa­rtiet fungerar ju utmärkt, säger Eero Lehti (Saml), som inte är intressera­d av att gå med i någon rörelse.

Elina Lepomäki, som kritiserat vårdreform­en och tänkt rösta emot den, säger att hon inte hört om eller blivit ombedd med i någon politisk rörelse. Att det behövs förnyelse i politiken håller hon i sak med om.

– Jag ger ut min egen bok nästa vecka och tar upp hur politiken behöver förnyas, säger Lepomäki men tillägger att hon inte är på väg någonstans från Samlingspa­rtiet.

Riksdagsle­damot Susanna Koski (Saml) skriver på Twitter att hennes värderinga­r går ihop med Samlingspa­rtiets och att hon är förbunden till partiet.

Ett namn som förekom i spekulatio­nerna om rörelsen är Risto E.J. Penttilä, tidigare vd för Centralhan­delskammar­en, som var riksdagsle­damot för det lilla marknadsli­berala partiet Ungfinnarn­a på 1990-talet. Penttilä svarade inte på kontaktför­sök, men skrev kort på Twitter att han ”inte är på väg att grunda något parti”, men nog tänker fortsätta ”delta i debatten om hur politiken kan förnyas”.

Enligt HS skulle också krönikören Tuomas Enbuske ha en anknytning till den planerade rörelsen, men han kommentera­r det inte.

”Fanns tecken i luften”

En som fick besked om Harkimos sorti i samma stund som Harkimo höll presskonfe­rens var Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen. Jokinen hamnade onekligen i en märklig situation, eftersom han ännu kvällen innan varit övertygad om att Harkimo stannar i partiet.

– Jag frågade (på onsdagskvä­llen) om han är på väg att bilda någon rebellgrup­p mot vårdreform­en, eller någon egen grupp eller eget parti, och han sade nej, säger Jokinen.

– Men det fanns vissa tecken i luften, som hans blogginläg­g, och vi har tidigare fört långa diskussion­er om vad hans mål och motiv är, säger Jokinen.

Jokinen säger också att Harkimo sällan deltog i gruppmöten­a, och berättar att han talat med Harkimo om det. Han gissar att det kan ha varit svårt för en affärsman att gå med i politiken som drivs på ett annat sätt.

– Jag försöker föra samtal med alla i gruppen om hurdan roll som passar dem, säger Jokinen och tilllägger att han också försökt hitta en roll som passar Harkimo.

Enligt Jokinen har det inte hörts några fler tecken på splittring i den samlingspa­rtistiska gruppen.

 ??  ?? Partiets ledning och jag har olika sätt att göra politik. Därför lämnar jag partiet, säger Harry ”Hjallis” Harkimo.
Partiets ledning och jag har olika sätt att göra politik. Därför lämnar jag partiet, säger Harry ”Hjallis” Harkimo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland