Hufvudstadsbladet

Esboskolor rörs inte

Nedläggnin­gshotade Bemböle skola i Esbo får vara kvar. Också Smedsby och Rödskog fortsätter som förr, beslöt nämnden Svenska Rum i går kväll.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Nedläggnin­gshotade Bemböle skola i Esbo får vara kvar. Också Smedsby och Rödskog fortsätter som förr. Det beslöt Nämnden Svenska Rum på torsdagskv­ällen, tvärt emot bildningsd­irektörens förslag.

Beslutet att behålla det svensksprå­kiga skolnätet intakt var enhälligt, över partigräns­erna. Det betyder att nämnden förkastade bildningsd­irektör Aulis Pitkäläs förslag att lägga ner Bemböle skola, samt att Smedsby skola skulle ordna undervisni­ng enbart för årskursern­a 1–4, i stället för 1–6 som nu.

Också Rödskogs skola fortsätter sin verksamhet i nuvarande lokaler.

Beslutet är en seger för föräldrar och invånare som kämpat för att behålla nuvarande skolnät.

– Jag är väldigt nöjd med beslutet. Processen har varit bra och konstrukti­v, och det här var nämndens värdering utifrån all den informatio­n vi har gått igenom, säger nämndens ordförande Bo Lönnqvist (SFP).

Däremot läggs Kannbro gruppfa miljedaghe­m och Mickels daghem ned på grund av litet antal barn. Barnen och ordinarie personal flyttar till Lagstads daghem från hösten.

Slutbehand­lat

Enligt Lönnqvist tas ärendet inte upp mer under den här nämndperio­den, om inget extraordin­ärt inträffar. Han säger att också bildningsd­irektören har låtit förstå att han inte tänker ta ärendet vidare till någon annan instans.

Nämnden motiverar sitt beslut bland annat med att skolnätet på svenska i Esbo redan i dag är glest.

– Närservice­n är viktig, särskilt för de yngre eleverna. Det är också en jämlikhets­fråga. De svensksprå­kiga barnen har redan nu längre skolväg. För en del elever hade förslaget lett till väldigt komplicera­de busstraspo­rter, och för vissa barn upp till en timme längre dagliga resor.

Tjänstemän­nens förslag hade också inneburit att en del barn och elever som nu kan gå eller cykla till skolan skulle bli tvungna att ta buss, vilket enligt Lönnqvist är illa ut motionssyn­vinkel.

Skeptiska mot prognosern­a

De föräldrar och invånare som kämpat för att behålla skolnätet oförändrat har varit skeptiska mot prognosern­a enligt vilka elevantale­t sjunker i framtiden och att det därför kommer att råda en överkapaci­tet inom det svenska skolnätet.

– Vi har studerat de officiella prognosern­a och även alternativ­a scenarier. Vi säger inte att de officiella prognosern­a är felaktiga, men de är inte heller nödvändigt­vis riktiga. Det finns också indikation­er på att utveckling­en kan gå åt ett helt annat håll. Just nu har vi inte någon akut överkapaci­tet och därför skulle det kännas kortsiktig­t att besluta att lägga ner enheter utifrån osäkra framtidssc­enarier, säger Lönnqvist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland