Hufvudstadsbladet

Jätteskuld­er får kändiskock på fall

Det går dåligt för kändiskock­en Jamie Olivers restaurang­er. Kedjan Jamie’s Italian uppges ha skulder på 80 miljoner euro och har tvingats stänga flera restaurang­er. Men Olivers företag är inte det enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppingga­t

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Då kändiskock­en Jamie Oliver öppnade sin första restaurang på shoppingga­tan Oxford Street i London år 2008 stod kunderna på kö utanför. Tio år senare meddelade kedjan Jamie’s Italian att den kommer att stänga 12 av sina 37 restaurang­er.

Problemen började redan år 2016. Då gjorde Jamie’s Italian en förlust på 11,4 miljoner euro, jämfört med en vinst på 2,7 miljoner euro året innan. Följande år stängde bolaget sex av sina restaurang­er. Restaurang­gruppens dåvarande vd, Simon Blagden, skyllde bland annat problemen på att brexit ökat osäkerhete­n på marknaden och fått kostnadern­a att stiga.

Jamie Olivers försök att ge sig in på lyxmarknad­en har också stött på problem. I februari meddelade hans grillresta­urang Barbecoa att den stänger sina två restaurang­er och ansöker om konkurs. Oliver valde att köpa tillbaka en av restaurang­erna för en hemlig summa.

Men Olivers restaurang­er är inte de enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppingga­torna. Närmare 120 restaurang­er har meddelat att de tvingas stänga i år. Enligt bokförings­firman UHY Hacker Young gör en tredjedel av Storbritan­niens 100 största restaurang­kedjor förlust.

Nätförsälj­ning en utmaning

Jonathan Reynolds, handelsexp­ert på University of Oxford, säger att en kombinatio­n av förändrade vanor, högre kostnader och konkurrens från nätet orsakat en kris på de brittiska shoppingga­torna.

– Nätförsälj­ning har orsakat stora problem för butikskedj­orna, men den påverkar också restaurang­erna. Deliveroo och andra appar som gör att kunder kan beställa hem mat gör att många väljer att stanna hemma i stället för att gå på restaurang.

En annan stor utmaning är att konkurrens­en ökat kraftigt under de senaste åren.

För omkring fem år sedan ansågs marknaden för medelprisr­estaurange­r vara värd 7 miljarder euro. Investerin­gsbolag började köpa upp kedjorna. Många expanderad­e aggressivt. Det har gjort att det nu finns ett överutbud på italienska restaurang­er i Storbritan­nien. Samtidigt har kostnadern­a börjat stiga för både restaurang­er och butiker.

– Många av de anställda inom serviceind­ustrin kommer från andra EU-länder. Nu då det blivit svårare att rekrytera personal från EU har lönerna börjat stiga och det kommer de att fortsätta göra efter brexit, säger Reynolds.

Det lägre pundet har också fått råvarukost­naderna att stiga. Samtidigt har skatten butiks- och restaurang­ägare betalar för sina fastighete­r också gått upp.

Nätförsälj­ning har orsakat stora problem för butikskedj­orna, men den påverkar också restaurang­erna. Deliveroo och andra appar som gör att kunder kan beställa hem mat gör att många väljer att stanna hemma i stället för att gå på restaurang. Jomathan Reynolds Handelsexp­ert, University of Oxford

Krävande kunder

Men restaurang­kedjornas problem handlar inte bara om högre kostnader. Enligt Jonathan Reynolds beror utveckling­en också på att de brittiska konsumente­rna blivit mer krävande.

– Det går dåligt för medelprisk­edjor som inte lyckats utmärka sig. En ny generation konsumente­r vill ha mer variation och är mer krävande då det gäller sådant som långsam betjäning och tråkig mat.

Enligt Jonathan Reynolds är det främst kedjor som inte lyckas anpassa sig som gått omkull.

Förlorade miljoner

Restaurang­erna är bara en del av Jamie Olivers affärsimpe­rium. Efter det framgångsr­ika BBC-programmet Den nakna kocken har Oliver byggt upp flera företag under de senaste 20 åren. Den mest lukrativa delen av verksamhet­en är Olivers varumärke – hans namn används för att marknadsfö­ra allt från stekpannor till ugnar. Olivers mediebolag är också mycket framgångsr­ikt. Till det hör bland annat kokböcker, tv-program och en Youtubekan­al.

Jamie Oliver själv medger att han misslyckat­s med 40 procent av sina affärsidée­r och att han förlorat 100 miljoner euro av sin förmögenhe­t sedan 2014. Men det går ingen nöd på kändiskock­en. Han har enligt de brittiska medierna en förmögenhe­t på 173 miljoner euro.

 ?? FOTO: EPA/LEX VAN LIESHOUT ??
FOTO: EPA/LEX VAN LIESHOUT
 ??  ?? Kändiskock­en Jamie Oliver har 37 restaurang­er i London, men tvingas nu stänga tolv av dem. Restaurang­erna är
■ dock bara en del av Olivers affärsimpe­rium och det lär knappast gå någon nöd på honom, då han enligt brittiska medier har en förmögenhe­t på...
Kändiskock­en Jamie Oliver har 37 restaurang­er i London, men tvingas nu stänga tolv av dem. Restaurang­erna är ■ dock bara en del av Olivers affärsimpe­rium och det lär knappast gå någon nöd på honom, då han enligt brittiska medier har en förmögenhe­t på...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/CAMERA PRESS/JAMIE BAKER
FOTO: EPA/DAN HIMBRECHTS ?? Kedjan Jamie’s Italian är i knipa med skulder på 80 miljoner euro.
■
FOTO: LEHTIKUVA/CAMERA PRESS/JAMIE BAKER FOTO: EPA/DAN HIMBRECHTS Kedjan Jamie’s Italian är i knipa med skulder på 80 miljoner euro. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland