Hufvudstadsbladet

Vad följer på Harkimos avgång?

Harry Harkimo kan inte ensam rubba regeringen och finländsk politik, men tillsamman­s med andra krafter kan följderna bli dramatiska.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Harry Harkimo (Saml) ondgjorde sig i en blogg för en vecka sedan över gruppdisci­plinen och hur den kan stå i strid med den enskilda riksdagsle­damotens rätt att rösta enligt egen åsikt. Det förvånar inte att Harkimo som färsk politiker har reagerat på detta. Med tanke på ensamsegla­ren Harkimos bakgrund och framtoning förvånar det närmast att han gör det först nu då han redan suttit tre år i riksdagen.

Harkimo säger att han är av annan åsikt än hans parti i många frågor och det är sannolikt vård- och landskapsr­eformen som har fått Harkimos bägare att slutligt rinna över ochi går lämnade han Samlingspa­rtiet.

Harkimo säger sig förstå behovet av gruppdisci­plin, men att ett gruppbeslu­t borde föregås av en process som i dag inte tillämpas. Besluten fattas enligt Harkimo inte gemensamt utan av en liten klick i partiledni­ngen. Om det inte sker någon förändring de närmaste åren kommer demokratin att smulas sönder, tror Harkimo.

”Det bör ske en förändring och det tänker jag kämpa för”, skrev Harkimo och nu vet vi att det inte sker inom Samlingspa­rtiet, men antagligen i en annan rörelse.

SDP:s tidigare partisekre­terare Mikael Jungner bloggade också i veckan om behovet av förnyelse inom politiken som han tidigare talat om. Jungner, i dag vd för kommunikat­ionsbyrån Kreab, talar för en mer direkt kontakt och koppling mellan folket och beslutsfat­tandet. Enligt honom är det bara en tidsfråga innan en sådan direkt förbindels­e skapas.

Envisa rykten säger att Harkimo och Jungner nu slår sina påsar ihop och skapar om inte ett nytt parti, så i alla fall någon form av politisk rörelse. Trots att Jungner har sin politiska bakgrund i SDP och Harkimo hör till den marknadsli­berala flygeln inom Samlingspa­rtiet står de i dag nära varandra. Jungner har precis som Vänsterför­bundets tidigare ordförande Suvi-Anne Siimes tagit vägskälet till höger och kommit ganska långt in på den vägen.

Försöker Harkimo och Jungner kopiera Emmanuel Macron och hans En Marche-rörelse i Frankrike? Det är ett sociallibe­ralt parti med influenser både från den politiska vänstern och högern.

Macron vann presidentv­alet i fjol och av bara farten nådde hans rörelse en jordskreds­seger i parlaments­valet bara ett år efter att En Marche grundats.

För att det ska lyckas ens på något sätt krävs en karismatis­k ledare.

För nästan ett kvarts sekel sedan grundades ett parti med en ideologi som kan ligga nära Harkimos eventuella nya rörelse. Ungfinnarn­a kom under ledning av Risto E.J. Penttilä in på den politiska kartan 1994 som ”ett parti mot partierna” och som ”ett parti för opolitiska personer”. Partiet fick en nyliberal stämpel och talade i sitt partiprogr­am för basinkomst, servicesed­lar, valfrihet och skattesänk­ningar.

Ungfinnarn­a lyckades i riksdagsva­let följande år få närmare 80 000 röster och två mandat. I valet fyra år senare minskade röstantale­t till en tredjedel och därmed var också partiets saga all.

Vi vet ännu inte vad det blir av Harkimos fortsatta politiska projekt men ett nytt borgerligt parti eller en ny politisk rörelse kunde få allvarliga följder för de gamla partierna. Även om nykomlinge­n inte blir en succé kan det väljarstöd den samlar vara avgörande med tanke på speciellt Samlingspa­rtiets position.

Storleksor­dningen mellan partierna har en avgörande betydelse efter ett riksdagsva­l då det parti som blir störst får möjlighet att bilda och även leda följande regering. Med tanke på hur jämnt det är just nu mellan Samlingspa­rtiet och SDP kan även ett litet bortfall som en ny aktör orsakar vara tungan på vågen i ett jämnt race. SDP skulle bara kunna tacka och ta emot.

Det som nu sker kan också få omedelbara effekter på vårdoch landskapsr­eformens slutliga öde. Efter Sannfinlän­darnas tudelning i somras har det varit livsviktig­t för regeringsp­artierna att hålla leden samlade då majoritete­n nu är så knapp i riksdagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland