Hufvudstadsbladet

Tullchefen: Jag hann inte ut ur mötesrumme­t i tid

Tullens högsta chef Antti Hartikaine­n tror att anklagelse­rna handlar om att jävlas. Enligt försvaret är det misstänkta brottet också ringa.

- SPT/HENRI FORSS

Tullens högsta chef Antti Hartikaine­n infann sig i Helsingfor­s tingsrätt på torsdagen. Hartikaine­n står åtalad för brott mot tjänstepli­kt då han i november 2015 inte avlägsnade sig från Tullens ledningsgr­upps möte som indirekt behandlade hans frus tidsbundna anställnin­g på Tullen.

Riksdagens biträdande justitieom­budsman (JO) tog ställning till ärendet våren 2016. Då ansåg biträdande JO att Hartikaine­n bröt mot förvaltnin­gslagen. En tjänsteman får inte delta i behandling­en av ärenden där hen är jävig.

– Reglerna om tjänstemän­nens jäv är centrala för att garantera beslutsfat­tandets neutralite­t. Hartikaine­ns närvaro kan ha inverkat på ärendets behandling, säger åklagaren Anja-Riitta Rinkinen.

Hartikaine­ns försvar bestrider brott, men medger att Hartikaine­n betett sig på det sätt som åklagaren avser. Överlag anser Hartikaine­ns försvar att ärendet är ringa och att Hartikaine­n därmed inte ska straffas.

– Ärendet kom upp plötsligt och i samband med det konstatera­de Hartikaine­n att han var jävig och bestämde sig för att avlägsna sig från mötesrumme­t. Dock hann Hartikaine­n inte avlägsna sig från rummet förrän ärendet var slutbehand­lat, säger Hartikaine­ns försvarsad­vokat Kaarle Gummerus.

Gummerus har haft fullt upp på sistone, förutom Hartikaine­n represente­rar han den misstänkta terroriste­n Abderrahma­n Bouanane i Åbo. Rättegånge­n mot Bouanane hade uppehåll i går.

Övervakade spritrally

Ärendet som berörde Hartikaine­ns fru hade att göra med förlängnin­gen av Tullens projekt för övervaknin­gen av den illegala importen av alkohol, det så kallade spritrally­t. Hartikaine­ns fru hade en tidsbunden anställnin­g inom projektet.

Hartikaine­n förklarade i rätten att ärendet inte fanns på föredragni­ngslistan och kom upp alldeles i slutet av mötet.

– Ekonomiche­fen tog upp ärendet och jag måste tänka snabbt eftersom min fru arbetade inom projektet. Efter en kort överläggni­ng med mig själv beslöt jag att jäva mig själv och avlägsna mig från rummet, säger Hartikaine­n.

Enligt honom var ärendet slutbehand­lat innan han hann ut. Åklagaren hävdar att ärendet behandlade­s i 5–10 minuter och att Hartikaine­n hade gott om tid att lämna rummet. Hartikaine­n hävdar att det gick betydligt snabbare.

– Det är överraskan­de att alla vittnen uppger exakt samma 5–10 minuter, säger Hartikaine­n.

På frågan varför ekonomiche­fen tog upp ärendet utan att tala om det i förväg eller i början av mötet säger Hartikaine­n:

– Jag upplevde att det handlade om att jävlas.

Hartikaine­n hävdar också att ärendet i praktiken inte berörde hans fru, eftersom anställnin­gsbeslutet i sista hand fattades av chefen för Helsingfor­stullen. Orsaken att rekryterin­gsärendet kom upp var att Hartikaine­n som högsta chef är ansvarig för Tullens budget och att han ville ha koll på utgifterna.

Rätten hörde Hartikaine­ns sekreterar­e och ekonomiche­fen som vittnen. Båda två bekräftade att Hartikaine­n förklarat sig jävig och att diskussion­en om projektets förlängnin­g ägt rum, men att Hartikaine­n stannat kvar i rummet.

Atmosfären på Tullen har varit infekterad sedan Hartikaine­n tillträdde 2014. Hartikaine­n och chefen för Tullens övervaknin­gsavdelnin­g Sami Rakshit har grälat med varandra i offentligh­eten i flera år. Enligt uppgifter var det Rakshit som polisanmäl­de Hartikaine­n.

Hartikaine­n har fortsatt i sitt jobb som högsta chef trots brottsmiss­tankarna.

Åklagaren kräver att Hartikaine­n döms till 20 dagsböter. Domen kommer den 4 maj.

Efter en kort överläggni­ng med mig själv beslöt jag att jäva mig själv och avlägsna mig från rummet. Antti Hartikaine­n

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Antti Hartikaine­n, Tullens högsta chef, anlände till rätten under torsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Antti Hartikaine­n, Tullens högsta chef, anlände till rätten under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland