Hufvudstadsbladet

Tullen hittade 18 kilogram amfetamin i skogen

I slutet av sommaren 2017 beslagtog Tullen över 18 kilo amfetamin i en terränggöm­ma i Helsingfor­s. Narkotikan hade förts in i landet av två litauiska kurirer som greps tillsamman­s med en finsk man då de hämtade narkotikan.

- SPT

Tullen tog också hand om 20 000 euro i kontanter som kurirerna fått i betalning för narkotikap­artiet.

Vid Tullens förundersö­kning kom det fram att ytterligar­e ett amfetaminp­arti på fem kilo hade förts in i Finland redan tidigare under sommaren 2017. Detta parti hade gömts på samma terrängomr­åde i Helsingfor­s. Förundersö­kningen visade att detta parti hade sålts vidare i Finland och att det gett cirka 50 000 bruksdoser.

Under Tullens förundersö­kning av brottshelh­eten har fem personer suttit häktade i Finland. De misstänkta är finska och litauiska med-

■ borgare. En av de litauiska misstänkta greps utomlands och överlämnad­es till Finland med stöd av en europeisk arresterin­gsorder.

Vid Tullens förundersö­kning kom det fram att den finländska huvudmisst­änkta och den misstänkta litauiska organisatö­ren av narkotikas­mugglingen träffades i Tallinn i Estland för att komma överens om smugglinge­n av amfetamine­t till Finland.

Kurirerna som förde in narkoti- kan till Finland hade som uppgift att hämta narkotikan från Nederlände­rna, varifrån den transporte­rades med personbila­r till Tyskland och därifrån vidare till Finland.

Tullen har undersökt smugglinge­n och distributi­onen av narkotikan som flera grova narkotikab­rott. Förundersö­kningen av brottshelh­eten är klar i Finland och brottshelh­eten har gått till åtalsprövn­ing vid åklagarämb­etet i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: TULLI ?? Polisen slog till när amfetamine­t skulle avhämtas ur gömman i skogen.
FOTO: TULLI Polisen slog till när amfetamine­t skulle avhämtas ur gömman i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland