Hufvudstadsbladet

Tålamodet tryter med Portugal

Om Portugal inte före årsskiftet har godkänt skatteavta­let med Finland från 2016, kan Finland börja dubbelbesk­atta finländare med inkomster i Portugal. Finland ökar pressen på Portugal för att lösa frågan om skattefria pensioner.

- HBL-TT

Finland har länge försökt lösa problemet med skattefria pensioner för finländare som bosatt sig i Portugal. I november 2016 blev ett nytt skatteavta­l mellan länderna klart och i Finland godkändes det av riksdagen redan månaden därpå. Men i Portugal har regeringen ännu inte ens lagt fram avtalet för godkännand­e i parlamente­t.

För att få fart på processen lade Finlands regering förra veckan fram ett förslag till riksdagen om att säga upp det befintliga, snart 50-åriga skatteavta­let med Portugal, så att det upphör att gälla i januari 2019.

– Vi räknar med beslut i frågan i maj eller i början av juni, säger Antero Toivainen, rådgivare på Finansmini­steriet.

Det innebär att om Portugal till årsskiftet inte har godkänt 2016 års avtal blir det en avtalslös skattesitu­ation mellan de båda euroländer­na. I praktiken kan Finland då dubbelbesk­atta finländare med inkomster i Portugal.

Samma problem i Sverige

Också Sverige är på väg att kräva omförhandl­ing av skatteavta­let med Portugal, för att stoppa skattebefr­iade utbetalnin­gar av arbetspens­ioner till svenskar.

– Tiden rinner ut, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Finansmini­stern har hittills förgäves försökt förmå Portugals regering att introducer­a en skatt på privata svenska arbetspens­ioner. Men inget händer och hon överväger nu att ta till hårdare tag.

Grundprobl­emet finns i ett skatteavta­l från 2002 som efter en portugisis­k skatterefo­rm några år senare innebär att vissa tjänstepen­sioner kan plockas ut skattefrit­t i Portugal.

– Vi har inget behov av att omförhandl­a avtalet i sin helhet, men just den här delen behöver justeras, säger Andersson. Hur lång frist ger du Portugal för att agera i den här frågan? – Det är inte lång tid kvar innan vi kommer kräva en omförhandl­ing av avtalet, säger hon.

Danmark har efter liknande konflikter sedan 2010 inga skatteavta­l med vare sig Frankrike eller Spanien.

Enligt Britt-Marie Hallberg Eriksson, rättslig expert på svenska Skatteverk­et, är syftet med skatteavta­l att undvika dubbelbesk­attning och inte att denna typ av inkomst ska bli helt skattebefr­iad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland