Hufvudstadsbladet

Nya regler för dyra taxiresor

- SPT/CATRIN SANDVIK

Om din taxiresa kommer att kosta över 100 euro ska chauffören meddela dig om det på förhand. Det har Trafi bestämt.

I ett pressmedde­lande skriver Trafiksäke­rhetsverke­t, Trafi, att den nya bestämmels­en träder i kraft i juli. Tanken bakom det hela är att dyra resor inte ska komma som en överraskni­ng för kunden, utan att man på förhand ska veta vad resan kommer att gå lös på. Därför ska taxiförare­n på förhand meddela kunden om resan blir dyrare än 100 euro.

I och med att transportl­agen ändras i juli blir prissättni­ngen för taxresor

fri, därför finns det skäl att kolla priserna på förhand, skriver Trafi. Priserna kan i och med förändring­en justeras helt fritt beroende på klockslag, tillgängli­ghet på bilar eller vad som helst, men lagen förutsätte­r ändå att man ska kunna uppge priset för resan innan den startar. Prisuppgif­ter behöver också finnas tillgängli­ga till exempel på taxihållpl­atsen.

Trafi poängterar att det är på företagare­ns ansvar att se till att passagerar­en är medveten om prissättni­ngen, och meddelas om den innan resan startar.

En annan sak som ändras i och med den nya lagen är valet av taxibil. Nu är grundregel­n den att man som passagerar­e tar den bil som står längst fram i taxikön. Från och med juli är det fritt fram att välja precis vilken bil man vill, även om den skulle stå mitt i kön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland