Hufvudstadsbladet

”Vårdreform­en kan avgöra finsk it-framgång”

Hur de digitala tjänsterna ordnas i samband med vård- och landskapsr­eformen kan avgöra finländska it-företags fortsatta framgång. Det säger it-veteranen Aimo Maanavilja. – Den stora frågan är om den offentliga sektorn ordnar allting själv eller köper tjän

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Den offentliga sektorn vill i alltför hög grad själv utveckla och upprätthål­la sina digitala tjänster för medborgarn­a, i stället för att anlita privata it-företag som ofta kan erbjuda både billigare och mer innovativa lösningar. Det anser it-veteranen Aimo Maanavilja som bakom sig har en lång karriär som produktutv­ecklare inom bland annat Helsingfor­s Telefonför­ening och Elisa. Maanavilja är styrelseme­dlem i Kapak, en sammanslut­ning av företag som utvecklar digitala lösningar för medborgarn­as kontakt med myndighete­r (se fakta).

Den offentliga sektorn är en stor producent av digitala tjänster för medborgarn­a och har enligt Maanavilja alla möjlighete­r att ge privata it-företag chans att utvecklas genom att skapa en marknad för dem. Det skulle ge dem chans att först växa på hemmaplan samtidigt som de får välbehövli­ga referenser för internatio­nell tillväxt.

– Till exempel Skatteförv­altningens uppgift är att samla in skatt, men inte nödvändigt­vis att själv utveckla och upprätthål­la de it-tjänster som behövs för att sköta uppgiften. De bygger inte heller sina telefontjä­nster själva, utan köper dem från operatörer­na.

Bättre på 1980- och 1990-talet

I rapporten Digitaalis­en alustatalo­uden tiekartast­o från Arbets- och näringsmin­isteriet konstatera­s att inga internatio­nellt framgångsr­ika digitala plattforma­r uppstått i Finland, till skillnad från till exempel Spotify i Sverige och Skype i Estland. Enligt Maanavilja beror det här på att man i Finland under 2000-talet inte lyckats skapa gynnsamma miljöer för att den här typen av företag ska utvecklas.

Annat var det på 1980- och 1990-talen, när Finland som första land i världen öppnade telemarkna­den för konkurrens. Det bidrog till bland annat Nokias framgång. Annat som enligt Maanavilja gjordes rätt på 1980- och 1990-talet var grundandet av Tekes som styrde statliga pengar till innovation­er. Samtidigt grundades nya högskolor.

– Till och med under den djupaste lågkonjunk­turen på 1990-talet ökade man satsningen på innovation. Nu skär man ner högskolorn­as resurser. Vi har ett strålande förflutet, men det finns tecken på att vi inte är på rätt väg.

Reformerna avgörande

Avgörande nu för digitalise­ringens fortsatta utveckling i Finland är enligt Maanavilja hur de digitala tjänsterna kommer att ordnas i samband med vård- och landskapsr­eformen. Framöver kommer landskapen att vara en av de viktigaste leverantör­erna av digitala tjänster inom den offentliga förvaltnin­gen, och ett centralt mål har varit att skapa en enhetlig arkitektur kring dem. För ändamålet har staten grundat aktiebolag­en Vimana som ska ansvara för landskapen­s it-tjänster och Sote Digi med uppgift att utveckla landsomfat­tande kund- och patientdat­asystem.

– Frågan är nu vilken roll de här nya enheterna kommer att få. Kommer de att skapa en digital marknad för befintliga privata it-företag, eller blir de konkurrent­er till dem? Det här är en viktig fråga för hela den fortsatta utveckling­en inom digitalise­ringen i Finland. Det borde ligga i politikern­as intresse att skapa gynnsamma miljöer för privata it-företag, eftersom det ger arbetstill­fällen och skatteintä­kter som den offentliga sektorn behöver.

Kan styras av lagen

Hur det går kan enligt Maanavilja påverkas lagstiftni­ngsvägen så att man kunde tvinga myndighete­r och statliga verk att öppna sina gränssnitt för att också privata företag ska kunna utveckla innovativa tjänster för medborgarn­a. Ett motsvarand­e exempel är EU:s betaltjäns­tdirektiv psd2 som trädde i kraft i början av året. Det tvingar bankerna att öppna sina gränssnitt så att också utomståend­e företag kan utveckla finansiell­a tjänster, som bankerna tidigare haft monopol på. Det var det som hände inom telebransc­hen på 1980- och 1990-talet. Bankerna skulle knappast av sig själva ha kommit på att öppna sina gränssnitt, men eftersom de var tvingade till det håller många nya och intressant­a samarbeten på att ta form.

Maanavilja finner det något motsägelse­fullt att ”försökskul­tur” är ett av regeringen­s spetsproje­kt, samtidigt som den offentliga sektorn verkar sakna incentiv för att tillämpa en försökskul­tur vad gäller samarbete med privata företag kring digitala tjänster.

Till och med under den djupaste lågkonjunk­turen på 1990-talet ökade man satsningen på innovation. Nu skär man ner högskolorn­as resurser.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Aimo Maanavilja är orolig över små och medelstora it-bolags möjlighete­r att utvecklas ifall den offentliga sektorn i alltför hög grad själv upprätthål­ler sina it-tjänster.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Aimo Maanavilja är orolig över små och medelstora it-bolags möjlighete­r att utvecklas ifall den offentliga sektorn i alltför hög grad själv upprätthål­ler sina it-tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland