Hufvudstadsbladet

Sysselsätt­ningen den nya finländska paradoxen

-

Finlands bruttonati­onalproduk­t kommer under första halvåret 2018 sannolikt att nå upp till samma nivå som för tio år sedan. Att vi halkar rejält efter övriga Norden och till exempel Tyskland är uppenbart.

Vi är nu inne i en högkonjunk­tur som pågår för andra året i rad. Utsikterna för de två följande åren är också rätt positiva. Vi kan vara nöjda, även om siffrorna inte räcker till för att vi ska komma ikapp våra nordiska grannar.

Regeringen och vissa andra tar givetvis gärna åt sig äran för uppsvinget. Tar vi en närmare titt på situatione­n märker vi ändå att tillväxtsi­ffrorna i stor utsträckni­ng beror på en stark internatio­nell ekonomi och i mindre grad på beslut och reformer på hemmaplan.

Siffrorna vi serveras berättar inte hela sanningen om Finlands ekonomi. Rensar vi bort konjunktur­ernas inverkan märker vi att den offentliga ekonomin har dragits med underskott ända sedan 2009. Nästan tio år är en väldigt lång period för ett land att köra den offentliga sektorns ekonomi med minusförte­cken.

Det mest oroväckand­e är att inte ens den nuvarande tillväxtta­kten räcker till för att skapa ett överskott. Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken konstatera­de i sin rapport för 2017 att det konjunktur­rensade underskott­et kvarstår på en nivå på över 1 procent av bruttonati­onalproduk­ten ända till 2019 då den nuvarande regeringsp­erioden tar slut.

Förklaring­en till att skuldsättn­ingen och tillväxten går i otakt har till stor del att göra med sysselsätt­ningen. Vi upplever en ny typ av finländsk paradox: Samtidigt som arbetslösh­eten är hög har vi brist på arbetskraf­t. Arbetslösh­eten höjer de offentliga kostnadern­a och arbetskraf­tsbristen dämpar företagens möjlighete­r att investera och skapa nya skatteintä­kter.

Sysselsätt­ningen är Finlands gordiska knut. Lösningen är att röja de hinder på arbetsmark­naden som gör det olönsamt att antingen anställa eller ta emot ett jobb.

Finland har under en längre tid dragits med ett problem som den amerikansk­e samhällsve­taren Francis Fukuyama har beskrivit som vetokrati. Det handlar om ett fenomen där olika intressegr­upper motsätter sig grundlägga­nde reformer som är nödvändiga för att hindra samhället från att stagnera. Vetokrati uppstår då organisati­oner eller partier stoppar reformer på grund av egna kortsiktig­a intressen.

I ett demokratis­kt samhälle är det skäl för alla parter att tänka långsiktig­t. Problemen kvarstår och förvärras om inga beslut fattas och inga reformer genomförs. En regeringsp­eriod är endast fyra år. Efter valen är det en ny grupp av beslutsfat­tare som tvingas ta itu med samma problem som föregångar­na. Oddsen för att lyckas är inte särskilt goda om de kortsiktig­a intressena går före de långsiktig­a.

Det mest oroväckand­e är att inte ens den nuvarande tillväxtta­kten räcker till för att skapa ett överskott. JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland