Hufvudstadsbladet

Ta lärdom av HNS

- TINA PAUL, Helsingfor­s, Sarfsalö

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Tack, Gitta Dahlberg, för två mycket angelägna och upplysande debattarti­klar om social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen.

Dahlberg har så innerligt rätt när hon säger ”Reparera inte det som inte är söndrigt”.

Då jag ännu var verksam inom sjukvårdsu­ndervisnin­gen, höll man på att rusta till HNS och vi var alla oroliga. Kanske för att vi visste så litet och för att sakerna avancerade relativt snabbt (jämfört med socialoch hälsovårds­reformen). HNS har utvecklat sig till ett fint fungerande system med vård för oss i den ordning vi behöver den. Vi, min man och jag, har tytt oss till hälsocentr­alsvården sedan vi blev pensionera­de och är väldigt nöjda med den vården.

Våren 2017 behövde vi båda vård. Min man behövde snabb vård. Han fick den och allt blev gjort inom några månader. Han finns kvar i HNS’ register och går på granskning­ar när han blir kallad. Jag behövde inte snabb vård och för mig söker man ännu orsaken till mina symtom. Det är rätt prioriteri­ng. Inget jäktande.

HNS har mycket att fila på ännu, men är i dag Finlands bäst fungerande system. Riv inte ned det! Försök i stället se hur HNS har gjort och försök bygga upp lika väl passande modeller för andra områden, där redan befolkning­smängden, avstånden och geografin varierar väldeligen mellan olika kommuner.

Om regeringen verkligen ville göra vården bättre, skulle den ha tagit lärdom av HNS. Att utveckla efter konstatera­t behov är god utveckling, och den är åtminstone lika snabb som ”vad har jag för politisk nytta av detta?”. Rättvisan och jämställdh­eten, som för oss finländare är en så viktig sak, kan inte alltid genomföras i vården. Man måste inställa sig på att dela ut den efter behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland