Hufvudstadsbladet

”Ändras omgående”, lovar myndighete­rna

-

EU-domstolen kom förra veckan med ett utslag som innebär att Finland bör agera annorlunda när ansökninga­r om familjeåte­rförening behandlas.

Finland skärpte 2010 reglerna för familjeåte­rföreninga­r. Det skedde som en följd av att det åren 2007–2008 kom osedvanlig­t många minderårig­a asylsökand­e till landet. Sedan dess har det varit så att ifall en minderårig asylsökand­e hinner fylla arton, innan hens asylansöka­n är behandlad, förfaller en eventuell ansökan om familjeåte­rförening.

All förväntan går upp i rök. Man behöver inte väldigt mycket inlevelsef­örmåga för att förstå hur det kan kännas. Som ett dråpslag – som kan komma till följd av att slumpartad­e omständigh­eter gjort att asylbehand­lingen dragit ut på tiden.

EU-domstolen fastslår att en ansökan om familjeåte­rförening måste fortsätta gälla också efter att 18-årsdagen passerats. (Detta förstås förutsatt att den asylsökand­e beviljas asyl.)

Det är åldern när personen kommer till EU som ska avgöra, inte åldern när ett lands byråkratis­ka asyltröskv­erk tröskat färdigt.

Ett litet förmänskli­gande tycks vara på väg. Alltid något.

Vasabladet Viveca Dahl Det solkiga maktdramat om Svenska Akademien blixtbelys­er den osmakliga soppan som uppstår när gammal hederlig elitistisk arrogans krockar med skandaldra­maturgins avsaknad av förnuft och nyanser. Från att ha vördat Akademien för dess anrika mystiska akademiska elitism, vackert upplyst av kunglig glans, skrattar världen i dag åt den inåtvända, prestigeup­ptagna grälsjuka församling­en. Så långt från snille och smak. Åland Petter Lobråten om att alla försök att diskutera Akademien nyanserat nu drunknar i skandaldra­maturgins tsunamivåg med dess krav på nattsvarta bovar och liljevita hjältar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland