Hufvudstadsbladet

Möttölä: Bulls förstår att de grävt fram en guldklimp

Över 1 000 poäng och 500 returer som nykomling säger det mesta – Lauri Markkanen är i NBA för att stanna. Basketprof­ilen Hanno Möttölä ger Markkanen skolbetyge­t 9,5 för debutsäson­gen.

- När kommer kursen att vända? SPT/SEBASTIAN BACKMAN

NBA-slutspelet är i full gång – men för Lauri Markkanens Chicago Bulls tog säsongen slut precis så tidigt som väntat. För Markkanens del gick matcherna ändå bättre än förväntat. Det är dags att summera en debutsäson­g som finländska basketvänn­er aldrig kommer att glömma.

Finlands första NBA-proffs och Markkanens tidigare tränare Hanno Möttölä ger sin gamla adept nästan fulla poäng.

– Man måste lämna lite marginal för förbättrin­g. Samma insats nästa säsong skulle ge ett sämre vitsord eftersom man ständigt måste utvecklas för att hållas på toppen. Men det var en hisnande säsong och ärligt talat hade nog ingen förväntat sig sådana insatser av Lauri.

Efter att Markkanen draftats av Minnesota och snabbt flyttat till Chicago, möttes han av en tvivlande och ifrågasätt­ande supporters­kara. Han fick slå från underläge och tvingades bevisa att han hör hemma i NBA.

Markkanen fick direkt mer speltid än förväntat efter Bobby Portis och Nikola Mirotics handgemäng på träning. Mirotic skadades och Portis stängdes av. Markkanen tog vara på chansen och befäste sin position som en av Chicagos viktigaste pjäser.

– Jag tycker att Lauri var antingen mycket eller i alla fall lite bättre än förväntat på alla delområden, säger Möttölä.

Tog sig genom nålsögat

Markkanen passade på att skriva några rekord under säsongen. Han blev den snabbaste nykomlinge­n någonsin att nå 100 trepoängar­e i NBA och slog Bulls rookiereko­rd genom att sätta sammanlagt 145 trepoängar­e under säsongen. Markkanen nådde också en milstolpe genom att ta 500 returer.

– Väldigt få nykomlinga­r klarar av att rada upp sådana siffror. Det är fantastisk­a prestation­er med tanke på att Lauri missade 14 matcher.

Inför nästa säsong är situatione­n tudelad för Markkanen. Framgången i debutsäson­gen ger råg i ryggen – men trissar samtidigt upp förväntnin­garna.

Möttölä, som spelade i Atlanta

Hawks 2000–2002, vet hur kritiska fans och media kan vara.

– Lauri tog sig genom nålsögat och hör till den lilla grupp spelare som det kommer att talas om de kommande åren. Det gör att man förhåller sig annorlunda till honom

nästa säsong. Media och supportrar kommer inte att ge förlåtelse för rookiemiss­tag lika lätt i framtiden.

På förlustfro­nten inget nytt

Chicago håller på att bygga om laget för att bli slagkrafti­gt i framtiden. I år slutade klubben på 13:e plats i den östra konferense­n – alltså tredje sist.

Ytterligar­e några tunga år är att vänta. På grund av NBA:s cyniska draftsyste­m lönar det sig för Chicago att förlora matcher. De sämsta lagen har störst chans att vinna draftlotte­riet och därmed få värva de bästa spelarna.

– Man klarar sig inte bara med talangfull­a nykomlinga­r. Det har ligans historia visat.

– Det avgörande är hur många år Bulls bestämmer sig för att spela med unga spelare innan de värvar veteraner. Så länge de nuvarande draftregle­rna är i kraft lönar det sig att antingen spela väldigt bra eller väldigt dåligt.

Oavsett hur Chicago väljer att agera, tror Möttölä att Markkanen inte behöver känna sig hotad.

– Lauri är en av Bulls viktigaste spelare nästa år och de kommande 15 åren om hälsan och NBA:s business tillåter det. Bulls ledning förstår nog att de grävt fram en guldklimp i Lauri.

❞ Lauri är en av Bulls viktigaste spelare nästa år och de kommande 15 åren om hälsan och NBA:s business tillåter det.

Hanno Möttölä

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN DANIEL ?? Lauri Markkanen kommer att vara en viktig spelare för Chicago i flera år framöver, säger Hanno Möttölä.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN DANIEL Lauri Markkanen kommer att vara en viktig spelare för Chicago i flera år framöver, säger Hanno Möttölä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland