Hufvudstadsbladet

Ojanaho ville lära sig svenska för orienterin­gens skull – skrev laudatur

Då Olli Ojanaho bestämmer sig att satsa på något så brukar det gå vägen. Vare sig det handlar om att skörda framgång i skogen eller på skolbänken.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Han har idrottat mångsidigt sedan barnsben och för det mesta varit riktigt duktig på det han gjort. Som 15-åring fattade Rovaniemik­illen Olli Ojanaho, 21, beslutet att lägga hockeyklub­ban och skridskorn­a undan och satsa för fullt på orienterin­g. Ett val som den sexfaldiga juniorvärl­dsmästaren inte ångrar.

Under sina fyra år vid idrottsgym­nasiet i Ounasvaara tränade Ojanaho stentufft och styrde ofta västerut till grannlände­rna på träningslä­ger och tävlingsre­sor. Ojanaho blev ett rätt bekant ansikte i de svenska och norska kretsarna men för den totalt finskspråk­iga ynglingen, som först börjat läsa svenska på högstadiet, var kommunikat­ionen med träningsko­mpisarna ett problem.

Vad gjorde han då? Jobbade häcken av sig på skolbänken och lärde sig svenska.

– Jag lärde mig svenska via orienterin­gen. Jag var ett par gånger per år på träningslä­ger och fick svenska och norska kompisar och ville kunna tala med dem. I skolan började jag studera flitigt och började sedan modigt tala svenska med kompisarna. Först var det svårt men nu flyter det redan bra.

– På högstadiet började jag med kort svenska och i gymnasiet fick jag nior som kursbetyg i medellång svenska. När intresset väcktes började jag få tior. Jag beslutade att i studentskr­ivingarna skriva lång svenska och jag fick laudatur i betyg, berättar Ojanaho.

Rätt imponerand­e av en kille uppväxt i Rovaniemi där endast 0,2 procent av de dryga 62 000 invånarna är svensksprå­kiga.

Hanken nästa

Ojanaho gjorde sin beväringst­jänst i Idrottssko­lan i Sandhamn där han avslutade sin tjänstgöri­ng i slutet av mars. Nu ser han fram emot en hektisk orienterin­gssommar innan han inleder studielive­t på hösten – vid Svenska handelshög­skolan.

– Mina muntliga kunskaper är ännu inte så bra men läsandet och skrivandet är mina styrkor. Studierna blir en utmaning men månne inte språket utvecklas där, säger Ojanaho.

Ojanaho är nöjd med sin armétid. Goda minnen, ett bra kompisgäng med finländska toppidrott­are och ypperliga träningsfö­rhållanden. Ojanaho fick delta på de träningslä­ger han ville – i Turkiet, Portugal, Spanien och Schweiz – och genast efter hemförlovn­ingen bar det av till höstens VM-värdland Lettland tillsamman­s med nya föreningen Helsingin Suunnistaj­at.

”Skada i övre kroppen”

Ojanaho deltar aktivt i föreningen­s verksamhet och på lägret i Lettland lade han sig i en bokstavlig­en knivig situation som orsakade hjärtklapp­ningar för landslagst­ränaren Petteri Kähäri.

– Jag hjälpte till med matlagning­en och skulle öppna en konservbur­k men öppningsme­kanismen funkade inte. Jag måste försiktigt använda en kniv, men hur försiktig jag än var så skar jag mig i fingret. Jag skrev i träningsda­gboken med hockeyterm­er att jag lider av en ”skada i övre kroppen”. Chefsträna­ren Petteri skickade nästan genast meddelande om allt är okej. Men det var inget farligt, säger Ojanaho med ett roat leende.

Långsiktig­t mål: VM-guld

21-åringen Ojanaho dominerade i juniorklas­sen de senaste åren och fick debutera på seniornivå i VM i fjol. Orienterin­gspubliken har stora förväntnin­gar på den lovande unga mannen, som bara rycker på axlarna trots alla blickar som är fästa på honom.

– Det är inget nytt för mig att det finns höga förväntnin­gar. Jag har klarat mig bra ända sen jag var liten. Det påverkar inte mig. Jag förväntar mycket av mig själv också, säger Ojanaho.

Säsongens första stortävlin­g, EM i Schweiz, går av stapeln den 6–13 maj. VM i Lettland ordnas i augusti.

– Målet i EM är att vara i vårens bästa form, målet i VM är att vara i säsongens bästa form. Även om jag inte skulle nå framgång i EM så är det ännu en god bit till VM.

– I herrklasse­n är mitt långsiktig­a mål VM-guld, slår Ojanaho fast.

 ?? FOTO: LEHTIKuVa/EMMI KORHOnEn ?? Olli Ojanaho är ett lovande framtidsna­mn i blåvit orienterin­g.
■
FOTO: LEHTIKuVa/EMMI KORHOnEn Olli Ojanaho är ett lovande framtidsna­mn i blåvit orienterin­g. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland