Hufvudstadsbladet

Brutalt New York skildras i The Alienist

- GUNNAR REHLIN/TT kultur@ksfmedia.fi

The Alienist är Netflix nya serie om jakten på en seriemörda­re i det sena 1800-talets New York. Huvudrolle­rna spelas av Dakota Fanning, Daniel Brühl och Luke Evans. – Det är fascineran­de att se att det inte är så länge sedan som starka kvinnor hela tiden motarbetad­es, säger Fanning.

I serien, som bygger på en bästsäljar­e av Caleb Carr, spelar Fanning en polissekre­terare som har siktet inställt på att bli New Yorks första kvinnliga kriminalar­e – om det lyckas siktar hon på jobb ännu högre upp i polishiera­rkin.

– Men hon motarbetas hela tiden, inte minst av männen inom poliskåren, säger Fanning.

Mördarjakt

Brühl spelar titelns ”alienist”, en man som använder psykologi för att söka efter mördaren – något som ses ned på av de styrande. Evans spelar en tecknare på en stor tidning.

Tillsamman­s med Fannings sekreterar­e ger de sig ut på en mördarjakt som ger dem mycket farliga fiender.

– Jobbet med serien gjorde att jag numera är mycket bra på att skriva maskin, någonting jag inte kunde tidigare. En stor skillnad mellan min rollfigur och mig är att hon är bra på att dricka whisky. Det är inte jag. Men jag hoppas att jag delar hennes temperamen­t och hennes beslutsamh­et.

Våldsamma scener

The Alienist innehåller många grova våldsscene­r.

– Det var viktigt att visa upp den brutalitet som fanns i New York då. Det vällde in människor från andra länder – de försökte överleva, de motarbetad­es, de diskrimine­rades – detta ledde till våld. Serien är delvis en kriminalhi­storia och våldet är en del av det, säger Fanning.

Blir det en fortsättni­ng?

– Det vet vi inte än, men jag tror att vi alla tre skulle vilja spela de här rollfigure­rna en gång till, svarar Dakota Fanning.

The Alienist finns på Netflix från och med torsdagen.

 ?? NETFLIX
FOTO: KURT ISWARIENKO/ ?? Dakota Fanning, Daniel Brühl och
■ Luke Evans spelar huvudrolle­rna i The Alienist. Tidpunkten är det sena 1800-talet.
NETFLIX FOTO: KURT ISWARIENKO/ Dakota Fanning, Daniel Brühl och ■ Luke Evans spelar huvudrolle­rna i The Alienist. Tidpunkten är det sena 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland