Hufvudstadsbladet

Läxor är en pärs

-

– Läxorna … de är en pärs! Vi fixar dem inte. Jag vet att de borde göras genast efter skolan, innan fritiden tar vid. Men jag bara inte orkar ta striden! Vi är så trötta och hungriga när vi kommer hem efter en lång arbetsdag. Då bara skjuter vi fram alla måsten och koncentrer­ar oss på att överleva. När sen kvällen kommer är läxorna fortfarand­e ogjorda. Då finns det bara morgonen kvar. Om vi hinner och barnet orkar. Men så är det sällan.

– Jag vet inte ens vilka läxor barnet har, säger en upprörd förälder när vi ses på föräldramö­tet. Eleven har fått upprepade markeringa­r i Wilma att läxorna är ogjorda.

Klasslärar­na tröstar och förklarar: ”Läxorna är korta och eleven borde klara av dem själv.” Skolan försöker vara rimlig, grejar och fixar. Vi vill så gärna att alla ska vara nöjda, lära sig och må bra.

För att hjälpa eleverna att komma ihåg sina hemläxor försöker vi skapa rutiner, skicka veckobrev och föra läxdagbok. Vi skapar digitala anslagstav­lor så att läxorna går att kolla på den egna mobiltelef­onen. Och vi ordnar läxklubbar där eleverna kan göra läxorna redan innan de går hem. Men våra insatser räcker inte till. Ogjorda läxor och olyckliga föräldrar bara ökar i antal.

Varje ny skoldag i Finland är full av elever som bär på ogjorda läxor och dåligt samvete. Inte bara på vår skola, utan överallt i landet. De ogjorda läxorna markeras i Wilma och utvärderas i betygen. Skolan ska fostra till ansvarstag­ande. Ogjorda läxor drar ner betyget.

– Skolan är barnens arbete. Hemuppgift­erna är nödvändig träning för arbetslive­t, säger alltid någon vid kaffeborde­t där alla vet bäst.

– Är det, ifrågasatt­e nyligen en förälder till en elev som aldrig glömmer en enda hemläxa. Vad tycker i så fall din familj om att du ständigt släpar med dig jobbet hem? Vad säger din chef? Är inte arbetstide­n feldimensi­onerad om den inte räcker till för att utföra arbetet på? Du håller väl inte på att bli utbränd som alltid har med dig jobbet hem?

Det var ett friskt sätt att se på saken. Helt annorlunda än de föräldrar som tycks mäta kvaliteten på undervisni­ngen i antalet hemläxor.

– Lär de sig någonting alls? De har ju aldrig några hemläxor.

För att lära sig nya saker kan det ibland behövas mycket träning, det vet alla som lärt sig cykla. Då gäller det att vilja lära sig. Finns viljan så övar man. Och apropå barnets arbete. Leken är barnets arbete. Så vad borde barnet göra på fritiden? Leka.

❞ Men våra insatser räcker inte till. Ogjorda läxor och olyckliga föräldrar bara ökar i antal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland