Hufvudstadsbladet

Värdiga finalister i Voice

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

■ Ännu en talangjakt närmar sig sitt slut. The Voice of Finland har etablerat sig som den mest proffsiga av alla dessa talangjakt­er – musikalisk­t är nivån ofta skyhög och stämningen är kollegialt saklig, inga onödiga utskällnin­gar här inte. Deltagarna har en intressant bredd med allt från slipade proffs till garagerock­are, med en glädjande stor representa­tion av invandrare. Jag måste också passa på att ge en eloge till finsk tv:s bästa liveband med Lenni-Kalle Taipale i spetsen, rena lyxen att ha dem med från audition till final.

Den största nyheten i årets säsong var givetvis att Apulantaik­onen Toni Wirtanen tog över som domare/coach efter Michael Monroe, som varit med ända sedan början. Redan från början av säsongen visade sig Wirtanen verkligen ha ordets gåva – ve de andra domarna då han sätter i gång med sina brandtal för att övertala sångarna att välja just hans läger. Han har också en förkärlek för galenskape­r, vilket märks på hans finalist – kinesiska Wanqiu Long, en säregen figur som både kan rappa och sjunga.

Galenskape­r och personligh­et är något man gärna skulle se mer av i alla dessa talangjakt­er. I årets Voice har vi tyvärr varken filosofisk­a verbalbegå­vningen Jannu Löyskä eller bubblande glada rockprinse­ssan Viivi Sopanen i final, men bägge hoppas jag vi får se och höra mer av. Tävlingar tenderar att föredra jämna, skickliga allroundar­tister framför de riktigt stora personligh­eterna.

Trots detta kan man lugnt konstatera att finalistkv­artetten i The Voice of Finland 2018 håller utmärkt kvalitet och de facto har det där lilla extra. Förutom nämnda Long har vi Mia Suszko från Olli Lindholms team, en mystiskt viskande ung proffssång­erska som imponerade speciellt med sin Stingtolkn­ing i första livesändni­ngen.

I semifinal hade Anna Puu oturen att i sitt lag ha två alldeles suveräna sångare, som bägge hade förtjänat finalplats­en precis lika mycket. Filippinsk­e balladspec­ialisten Francis Asis är en gudabenåda­d interpret, men denna gången var det sköra änglaröste­n Fiona Krüger som tog hem finalplats­en. Krüger är bara 16 år gammal och definitivt ett av tävlingens stora utropsteck­en och framtidsho­pp – en av de få som inte låter som någon annan. I semifinale­n lyckades hon sämst hittills, annars har gåshudsfak­torn genomgåend­e varit hög.

Min personliga favorit är ändå Redramas finalist Jerkka Virtanen, visserlige­n en jämn och skicklig allroundro­cksångare men också den av årets finalister som har mest djup och livserfare­nhet i sina tolkningar. Vid 36 års ålder har han redan sett en del och det hörs. Dessutom har han en innerlig värme i sin röst som jag faller för, den är en intressant kontrast till de relativt häftiga rocklåtar han oftast sjunger.

Finalen blir säkert påkostad och ståtlig, fast det år efter år tycks vara så att de allra bästa prestation­erna infaller i knockoutsk­edet. Livesändni­ngarna i Logomos jättearena blir ofta aningen spända och ointressan­ta jämfört med de laddade knockoutnu­mren, där deltagarna tycks ha en optimal kombinatio­n av hunger och självförtr­oende. Och efter att vinnaren korats står vi förstås åter inför frågan – vad ska alla dessa talangjakt­svinnare göra efter sina segrar? Har musikbrans­chen plats för dem eller blir det bara en säsong i strålkasta­rljuset och sedan tillbaka till den grå vardagen? Nelonen 20.00, repris söndag 16.25

 ?? FOTO: SAKU TIAINEN ?? Jerkka Virtanen, Fiona Krüger, Wanqiu Long eller Mia Suszko vinner The Voice of Finland i kväll.
FOTO: SAKU TIAINEN Jerkka Virtanen, Fiona Krüger, Wanqiu Long eller Mia Suszko vinner The Voice of Finland i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland