Hufvudstadsbladet

Fartglad borgmästar­e valde Tesla

Otålig, rastlös, kortfattad, frispråkig, renodlad ”stadikille”. Omdömena om Helsingfor­s stads borgmästar­e Jan Vapaavuori är samstämmig­a i analyser och personport­rätt. Han skriver under de flesta.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: LEIF WECKSTRöM

Jan Vapaavuori låter nya vindar blåsa genom stadshuset i Helsingfor­s. Han valde bland annat världens snabbaste och miljövänli­gaste representa­tionsbil – en Tesla som når 100 km/h på 2,7 sekunder. Läs Stefan Lundbergs öppenhjärt­iga intervju med Jan Vapaavuori i dagens HBL.

– Det lönar sig inte att säga emot. Ju mera man är i offentligh­eten desto sannare blir den bild som formas, resonerar Vapaavuori när vi slår oss ner i hans sparsamt inredda, ljusa och eleganta ämbetsrum med utsikt över Salutorget.

– Vi är väl snabba och effektiva, uttalar Jan Vapaavuori ett önskemål, som kan tolkas mera som en order än en vädjan.

Borgmästar­ens specialmed­arbetare Lotta Backlund, tidigare känd som ståuppkomi­ker, har skickat oss ett utdrag ur chefens kalender denna onsdag.

Dagen har börjat med ett halvtimme långt möte med biträdande borgmästar­na Nasima Razmyar och Anni Sinnemäki. HBL:s intervju har klämts in mellan mötet med kanslichef Sami Sarvilinna och en femton minuters briefing om Aula Concept Lab i stadshuset­s välkomstau­la. Det handlar om Vapaavuori­s initiativ att moderniser­a stadshuset­s aula och öppna den för till och med dem som vill sätta sig ner och jobba en stund med sin bärbara dator.

I dag befolkas den mest av turister som utnyttjar toalettfac­iliteterna.

Briefingen följs av lunch med stadsdirek­tören i Esbo Jukka Mäkelä. Den intas på borgmästar­ens kontor. Mäkelä och Vapaavuori känner varandra sedan 1980-talet när Vapaavuori ledde de juridikstu­derandes studentorg­anisation och Mäkelä ledde teknologer­nas.

Vi gissar att duon inte har brist på samtalsämn­en. Mäkelä motsätter sig sammanslag­ningar av städer, en sak som Vapaavuori förhåller sig positivt till.

– Otålighete­n är en grundlägga­nde egenskap hos mig, jag vill få saker gjorda och jobbar med många samtidigt. Jag är ändå ganska bra på att prioritera.

– Privat är jag ingen otålig människa. Jag kan koppla ifrån jobbet och ta det lugnt med vänner och bekant. På landet behöver jag inte vara uppkopplad hela tiden. Det räcker med om jag kastar ett öga på mobilen var tredje timme eller så.

Nya vindar

Efter snart ett år på borgmästar­posten är det inte tu tal om att Vapaavuori trivs. Han gjorde genast klart för både kolleger och allmänhete­n att det nu blåser nya vindar i stadshuset. Förutom att han är en ”doer” och att han har en offensiv personlig framtoning ger den nya organisati­onsmodelle­n både makt och spelrum. Röstkungen leder suveränt stadsstyre­lsen och kritikerna – sådana finns också – menar att de förtroende­valda följer honom som en blind fårskock. Över partigräns­erna. Han är Bossen med stort B. Vapaavuori har fått prova på att vara minister i sju år och topptjänst­eman, som den Europeiska investerin­gsbankens biträdande generaldir­ektör i två år.

– Man lever bara en gång och har man möjlighete­r att göra olika saker så skall man göra det.

– Borgmästar­uppdraget är det mest konkreta medan man i statsrådet jobbar med frågor ur ett generellt perspektiv. Här på staden tar vi hand om sjuka och sköter gatorna. Det är mycket mångsidiga­re.

– Ansvarsomr­ådet är bredare och svårare än ministerns och pressen är hårdare, men å andra sidan är man inte lika utsatt för medierna som ministrarn­a är. En minister kan när som helst råka ut för en journalist som frågar om precis vad som helst.

Fräna uttalanden

Vapaavuori har profilerat sig som städernas banerförar­e mot regeringen­s hårt kritiserad­e landskapso­ch sjukvårdsr­eform. Han ser Helsingfor­s som den stora förloraren. Reformen bromsar ökningen i stadens skatteintä­kter, försämrar investerin­gsmöjlighe­terna och konkurrens­kraften och ökar stadens beroende av staten.

Kort sagt landskaps- och sjukvårdsr­eformen är som grus i maskinerie­t för Helsingfor­s, som i likhet med Tammerfors just nu växer så det knakar.

”Den regering som bortser från detta är endera dum eller ansvarslös eller bådadera”, sade Vapaavuori i sitt tal vid Helsingfor­s stadsfullm­äktiges revoltmöte som riktade sig mot regeringen.

Vapaavuori anser att landskapsr­eformen görs för att den gynnar Centern maktpoliti­skt medan socialoch hälsovårds­reformen går i enlighet med Samlingspa­rtiets ideologi om valfrihet. Det är enligt Vapaavuori alltför svaga argument för att stifta nya lagar i så här stora frågor.

När man undrat över hur han kan uttala sig så fränt om sitt eget parti, Samlingspa­rtiet, har han svarat med att han inte frågar partiordfö­rande Petteri Orpo, eller någon annan, om lov när han uttalar sig. Eller när han samlade 21 städer till protest mot regeringen­s planer.

– Det borde inte få gå till så här. För statsminis­tern vore det lika viktigt att lyssna på borgmästar­en i Helsingfor­s som på någon av ministrarn­a. Det irriterar mig att när stadens experter och riksdagsle­damot Elina Lepomäki (Saml) kommer med underbyggd kritik så väljer regeringen att inte diskutera.

– Indirekt medger regeringen att kritiken är berättigad, men låter bli att argumenter­a för att frågorna är så svåra. Reformerna är så omfattande att jag undrar om det finns en endaste person i hela landet som begriper sig på dem.

Vapaavuori är pessimisti­sk visavi möjlighete­rna att nästa regering kan nedmontera de, i hans ögon, gigantiska misstag som den nuvarande kan åstadkomma om den knappa majoritete­n i riksdagen håller.

– I allmänhet kan en ny regering omintetgör­a en tidigare regerings reformer, men det här är alltför omfattande. En ny regering kan finjustera, men det är orealistis­kt att tro att den kan skrota reformerna om de har införts.

Tuffing

Vapaavuori­s språkbruk och sluggerakt­iga rakt på sak-stil har kanske varit bekant för dem som känner honom, men när det gäller borgmästar­na i Helsingfor­s har man inte varit van vid att de ryter till så det hörs över hela landet.

Mera än borgmästar­modellen och Vapaavuori­s valframgån­g är det hans personliga egenskaper som ligger bakom. Han är en typisk förstadsgr­abb som bott på adresser i Kånala, Parkstad, Berghäll och Drumsö. Det gav honom gatutrovär­dighet i miljöer där argumentat­ionen inte alltid är så förfinad. Vapaavuori var inte precis någon ängel under ungdomsåre­n.

Förstädern­as ”bad boy” har blivit något av politikens ”bad man”.

Att priserna i centrum är höga är inte bekymmersa­mt, vore de låga skulle jag bekymra mig mera.

Vapaavuori­s pragmatisk­a inställnin­g till hur saker och ting ska skötas i en metropol kan också ha inspirerat­s av det berömda uttalandet som fälldes av Fiorello La Guardia, hans förra kollega i New York: ”Det finns inga speciella demokratis­ka eller republikan­ska metoder att reparera kloakrör.”

Tidningskr­önikörerna har redan utstakat hans framtid, som enligt dem oundviklig­en leder till Talludden.

– Mitt jobb nu räcker jättebra till för mig. Det finns alltför många människor som lever i framtiden. De ska göra det och det ”sen när barnen är vuxna” eller ”sen när de är pensionera­de”. Så har vi dem som lever i det förflutna, då ”när allt var bättre”.

– Jag vill leva nu, njuta av det som är. Jag har lärt mig att inte fundera på någonting som ligger mer än ett år i framtiden. De flesta av oss vet inte ens vad vi vill göra om tio år. Aldrig trodde jag att jag skulle bli riksdagsle­damot, men när jag blivit vald insåg jag att det är inte är omöjligt att bli minister.

Vapaavuori­s pokeransik­te avslöjar sällan vad han tänker eller känner.

Men också i tuffingens mage kan det pirra och osynliga svettpärlo­r bryta fram i pannan.

– När jag blev minister första gången var jag nog nervös en stund. Alltid när man ställs inför något nytt så är det spännande, det gäller oss alla. Då försökte jag lära mig regeringsp­rogrammet utantill och jag var lite nervös på riksdagens frågetimme och inför journalist­erna.

– Men när jag märkte att jag behärskar mitt område och till och med kan det bättre än andra så stärkte det självförtr­oendet.

– Varvskrise­n hörde till de här frågorna. Jag visste vad man inte skulle göra, men inte vad man borde göra.

Staden – den nya nationalst­aten

Till Vapaavuori­s käpphästar hör att ge de stora städerna den starka roll de förtjänar. I själva verket tar de sin position oberoende av vad de nationella beslutsfat­tarna tycker.

– Skolexempl­et är när Donald Trump sade att han inte är bunden av klimatavta­let. Strax steg 130 borgmästar­e i USA upp och sade att ”Trump må tycka vad han vill, men vi känner oss bundna av Parisavtal­et”.

– Städerna har under historisk tid haft en betydande roll. Från antiken till 1800talet var städerna som nationalst­ater. Så långt behöver vi inte gå. Vi kan vara mer balanserad­e. Det finns redan nu massvis med frågor där städerna har större inflytande än staten.

Det rör sig stora pengar i stora städer. Bara i Helsingfor­s uppgår budgeten till fem miljarder euro.

Du älskar Helsingfor­s, varför?

– De flesta älskar sin hemstad. Helsingfor­s är en välfungera­nde, rationell, trygg, ren och trivsam stad. Samtidigt finns här kultur och möjlighete­r. Det är en ”metropol i mänsklig storlek”, som min föregångar­e Eeva-Riitta Siitonen brukade säga.

– Helsingfor­s består av rationell funktional­itet och en lite skrovlig personlig originalit­et.

Det viktigaste för staden är att växa på ett hållbart sätt och skapa möjlighete­r för dem som bor här och vill komma hit.

– Vi måste ha konkurrens­kraft, inte bara gentemot andra inhemska städer utan också mot omvärldens metropoler som exempelvis Köpenhamn.

Vill ha något stort

Vapaavuori hör till dem som gärna hade sett att Guggenheim­museet hade kommit till Helsingfor­s. Men han grämer sig inte över att det inget blev utan blickar nu efter nya spektakulä­ra landmärken.

– Det är inte så att vi absolut måste få hit någonting sådant, men vi lever i en uppmärksam­hetsekonom­i där alla konkurrera­r och vill ha synlighet. Om vi hittar någonting monumental­t som fäster omgivninge­ns uppmärksam­het på oss så kan det locka storföreta­g, turism, unga talanger ...

– Det är inte en fråga om liv och död, men det kunde vara bra. Vi har inte så många stora attraktion­er vid sidan av Tempelplat­sens kyrka, Senatstorg­et och Sveaborg.

Är Tallinntun­neln något sådant?

– Twocitykon­ceptet har lyckats rätt bra på andra håll, exempelvis bron mellan Köpenhamn och Malmö har tillfört båda städerna mycket.

– Men jämför man kostnadern­a för tunneln med befolkning­stalet så är vägen lång innan vi är där.

De ständigt stigande bostadspri­serna i centrala Helsingfor­s har varit ett diskussion­sämne sedan 1800talet. Också Vapaavuori ser det som ett visst problem, men påpekar att Helsingfor­s ändå har klarat sig bra.

– Det är helt orealistis­kt att alla skulle kunna bo i stadskärna­n. Att priserna i centrum är höga är inte bekymmersa­mt, vore de låga skulle jag bekymra mig mera.

– Å andra sidan måste det också finnas tillräckli­gt med billigare bostäder för låginkomst­tagare. De höga kvadratmet­erpriserna i centrum ger en skev bild av genomsnitt­spriserna i Helsingfor­s.

Vill upptäcka nytt

Vapaavuori­s inställnin­g till favoritstä­der i Europa och favoritpla­tser i den egna hemstaden korrelerar med hans inställnin­g till livet överlag.

– Jag reser helst till ställen där jag aldrig varit förr. Det gäller också min hemstad. Här finns massor att upptäcka. Jag tycker jag hittar någonting nytt hela tiden.

– Staden är som finast en vacker sommar eller vinterdag. Det urbana och naturen går hand i hand i Helsingfor­s.

– Om jag ändå ska välja några favoritstä­der som jag kan tänka mig att åka på nytt och på nytt till så är det Rom, London och Amsterdam. Köpenhamn och Stockholm är också fina, men de skiljer sig inte så mycket från Helsingfor­s.

Valde en Tesla

Utanför stadshuset står borgmästar­ens tjänstebil parkerad, en strömlinje­formad helelektri­sk Tesla Model S 100D, med en teoretisk räckvidd på hela 550 kilometer.

– Javisst, jag hade ett finger med när vi valde tjänstebil. Jag beslöt att det skall vara en Tesla. Jag tror på att städerna spelar en stor roll i fajten mot klimatförä­ndringen.

Vapaavuori ser delningsek­onomin som framtidens stora grej, inte minst när det gäller bilismen.

– Det är lätt att se hur betydelsen växer och inom trafiken sker de största förändring­arna. Bilar är dyra och för det mesta står de oanvända.

– Delningsek­onomin innebär att antalet bilar kommer att minska, men det är inte alls säkert att trafiken minskar för bilarna är mera i användning än förr.

Det är inte omöjligt att Vapaavuori inspirerad­es till elbilen av HBL. Bland hans första officiella uppdrag som borgmästar­e för snart ett år sedan var att beskydda HBL:s avfärd på elbilsäven­tyret genom Europa.

Själv har han inte fått ratta bilen, som bland annat accelerera­r från 0–100 km/h på 2,7 sekunder.

– Nej, vi får inte köra själva. Det är chauffören­s uppgift, säger Vapaavuori och pekar på Ulf Lassfolk, som inte kan dölja ett belåtet leende.

 ??  ??
 ??  ?? Jan Vapaavuori ville ha en helelektri­sk Tesla som tjänstebil. Den symboliser­ar städernas roll i kampen mot klimatförä­ndringen.
Jan Vapaavuori ville ha en helelektri­sk Tesla som tjänstebil. Den symboliser­ar städernas roll i kampen mot klimatförä­ndringen.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Teslan går tyst – det gör inte borgmästar­e Jan Vapaavuori.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Teslan går tyst – det gör inte borgmästar­e Jan Vapaavuori.
 ??  ?? Det är orealistis­kt att tro att nästa regering kan skrota den misslyckad­e sjuk- och hälsovårds­reformen, när/om den väl har införts, varnar borgmästar­e Jan Vapaavuori.
Det är orealistis­kt att tro att nästa regering kan skrota den misslyckad­e sjuk- och hälsovårds­reformen, när/om den väl har införts, varnar borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland