Hufvudstadsbladet

Akademien ger efter

-

Svenska Akademien erkänner efter veckor av kaos att förtroende­t för Akademien är raserat. Dessutom har Akademien överlämnat advokatutr­edningen över ledamötern­as kopplingar till kulturprof­ilen till polisen.

Så kom då ett efterlängt­at besked från Svenska Akademien. Den advokatutr­edning som utrett den numera ökända kulturprof­ilen Jean-Claude Arnaults kopplingar till Akademien lämnas till polisen. Även om man hävdar att inget ”som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets” vidkänns man att en del ledamöter vetat om att det förekommit ”oönskad intimitet” samt att de vittnesmål som kommit till Akademiens kännedom tidigare, borde ha tagits på större allvar. Dessutom problemati­serar man sin interna integritet, sina jävsregler och en del annat.

Och allt detta är förstås bra. Det är bara det att det kommer så förtvivlat sent. I dag står Akademien med kniven mot strupen. För två veckor sedan hade den självranns­akan som man kan läsa i pressmedde­landet tagits på betydligt större allvar. Nu – efter allt fulspel, efter all tystnad, efter vissa ledamöters upprepade demonstrat­ioner av sitt ointresse för självkriti­k – är trovärdigh­eten så kantstött att ingen är beredd att ”vända blad” såsom Akademiens högsta beskyddare själv gjorde i ett helt annat (men också solkigt) sammanhang för några år sedan.

Nu gäller det att se i vilken mån den kurs som pressmedde­landet stakar ut också kommer att följas. Majoritete­n av dem som ursprungli­gen ville vandra den väg som man nu säger sig vilja slå in på har nämligen redan lämnat Akademien, med Sara Danius i spetsen. Kan någon av dem nu återvända? Det är tveksamt.

Det ska också noteras att pressmedde­landet inte innehåller några tankar om när det eventuellt vore dags för en ledamot att gå i pension.

Herrarna Sture Allén, Horace Engdahl och Göran Malmqvist har alla suttit på sina stolar i över 20 år, och i synnerhet de två tidigare ständiga sekreterar­nas avgång hade många sett som en klädsam pudel. Men den förblir alltså ogjord.

Och Nobelprise­t? Ja, Akademien skriver själv att det tagit skada, men att dess Nobelkommi­tté arbetat på normalt under våren. Men månne inte Akademien i år har ett starkt incitament att utse en litterärt och politiskt odiskutabe­lt värdig pristagare. Jag tippar på Margaret Atwood.

När Svenska Akademien står med kniven mot strupen – då publicerar man det pressmedde­lande man borde ha skrivit för två veckor sedan. FREDRIK SONCK Kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland