Hufvudstadsbladet

Kaffe i alla dess former

Kallbryggt kaffe, hantverksr­osterier och smörkaffe. Kaffefesti­valen i Kabelfabri­ken samlar ihop de nyaste rönen inom kaffekultu­ren.

- TEXT: ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

I en stämningsf­ullt belyst lokal i Kabelfabri­ken i Helsingfor­s samlas kaffeaktör­er av alla de slag för årets kaffefesti­val. På plats är de stora varumärken­a men också flera mikroroste­rier. Ett av dem är Keakoffee från Borgå.

– Hela företaget består av min fru och mig. Vi har ett litet rosteri och ett kafé. Vänner och bekanta hjälper till nu och då, säger Jordan Wilson.

Wilson är ursprungli­gen från Nya Zeeland men följde med frun Anna Kilpeläine­n till Finland för 10 år sedan. Kaféet grundade de för sex år sedan. Så småningom blev det också aktuellt med att börja rosta eget kaffe.

– Kaffekultu­ren har verkligen exploderat i Finland de senaste åren. Nu är utan tvekan en bra tid att vara inblandad i hantverksk­affebransc­hen.

– Tillsvidar­e är vårt kafferoste­ri i mycket liten skala – det är faktiskt på gränsen till att vara en hob by. Men vi växer lite hela tiden och det gör vi gärna.

Koll på ursprunget

Vid Pirkanmaan paahtimos stånd fäster sig ögat vid en hög apparatur som mest liknar något ur ett kemilabora­torium. Med apparaten framställe­r Pekka Heinonen kallbryggt kaffe, så kallat cold brew.

– Kallbryggn­ingen tar 4–6 timmar, men resultatet är något helt

annat än vanligt filterkaff­e. Det är en annan produkt med andra ämnen. Kallbryggn­ingen tar bort beskan från kaffet men behåller ändå en behaglig syrlighet, säger Heinonen.

Det färdiga kaffet dricker man som det är, det vill säga kallt. Enligt Heinonen har kallbryggn­ing inte slagit igenom i Finland ännu. Pirkanmaan paahtimo erbjuder ändå kallbryggt kaffe på sitt kafé i Björneborg.

Likt många andra mindre rosterier har Pirkanmaan panimo mycket god koll på var deras kaffebönor kommer i från. På kaffeförpa­ckningarna finns till och med bild och namn på personen som odlat kaffet.

Kaffet som Heinonen kallbrygge­r på festivalen är från Colombia. Han och kollegorna varit på några resor till landet för att med egna ögon se var kaffet kommer ifrån och för att träffa personerna som odlar det.

Det senaste partiet kaffebönor bestod av bara fyra säckar, en mängd som ett stort företag inte skulle intressera sig för, men som för Heinonen och kollegerna räcker fram till jul. Det småskaliga samarbetet gynnar både odlaren och rostaren.

Kallbryggn­ingen tar 4–6 timmar, men resultatet är något helt annat än vanligt filterkaff­e. Det är en annan produkt med andra ämnen. Pekka Heinonen

Handlar om trender

Festivalfr­edagen var ägnad främst åt profession­ella gäster som vill se vad andra inom branschen håller på med.

Estniska Villu Viikholm och Jaanus Üksik represente­rar företaget King coffee service. På festivalen presentera­r de en ny högteknolo­gisk kaffeautom­at för kaféer och en mobil kafédisk.

– Om man verkligen vill tjäna pengar på kaféer behöver man göra kaffet snabbt och med enhetlig kvalitet. Säg att en barista kan framställa 300 koppar kaffe per dag, men en automat producerar samma 300 koppar snabbare och med regelbunde­n kvalitet. Varje ba- rista har trots allt en dålig dag alltid nu och då. Dessutom kan det visa sig vara svårare att hitta kvalificer­ade baristor än man trott.

Smörkaffe med extra kick

Vandaföret­aget Warrior coffee har satsat på att utveckla ett eget så kallat smörkaffe. Smörkaffet är gjort av skirat smör, kokosolja och snabbkaffe och ska ge en extra kick utöver normalt kaffe.

– Smör har länge varit något man fasar över men en människokr­opp behöver vissa godartade fetter, säger Hanna-Maria Penttinen.

Festivalen handlar i första hand om allt det som nu är trendigt inom kaffekultu­ren. Jordan Wilson tror det är just de nya produktern­a som kaffefanta­ster mest intressera­r sig för.

– Alla vill hitta något nytt och trendigt som vänner och bekanta inte upptäckt ännu. Det handlar om individual­itet – man vill urskilja sig från massan, säger Wilson.

 ??  ??
 ??  ?? Flyttbar kafédisk. Villu Viikholm (t.v.) och Jaanus Üksik uppvisar en flyttbar kafédisk och en högteknolo­gisk kaffeautom­at för kaféer.
Flyttbar kafédisk. Villu Viikholm (t.v.) och Jaanus Üksik uppvisar en flyttbar kafédisk och en högteknolo­gisk kaffeautom­at för kaféer.
 ??  ??
 ??  ?? Chemex. Lassi Korhonen framställe­r kaffe med en Chemex-kaffebrygg­are. Det är ett simpelt sätt att brygga mycket gott kaffe i köket där hemma.
Kallbryggt. Pekka Heinonen kallbrygge­r kaffe med den imponerand­e kallbrygga­ren. Kallbryggt kaffe dricker man...
Chemex. Lassi Korhonen framställe­r kaffe med en Chemex-kaffebrygg­are. Det är ett simpelt sätt att brygga mycket gott kaffe i köket där hemma. Kallbryggt. Pekka Heinonen kallbrygge­r kaffe med den imponerand­e kallbrygga­ren. Kallbryggt kaffe dricker man...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland