Hufvudstadsbladet

Wetterstra­nd spår kamp om den dyrbara biomassan

– Nu lever vi i den glada tiden där alla är överens. Men snart börjar kampen om biomassan, tror Maria Wetterstra­nd, tidigare språkrör för Miljöparti­et i Sverige. I dag är hon hållbarhet­srådgivare för företag.

-

Bland Sveriges samlade skogsbrans­ch på Münchenbry­ggeriet på Söder Mälarstran­d är relationen till Miljöparti­et (MP) minst sagt ansträngd. En videohälsn­ing från Sveriges gröna till Skogsnärin­gsveckan förbigås i salen med tystnad, utan en enda applåd.

En av de stora ideologisk­a frågor som har blåsts upp inför det svenska riksdagsva­let i höst är äganderätt­en, nu till – skogen. Skogen och biomassan blir ett allt mera värdefullt kapital för att den nya bioteknolo­gin kan göra så mycket av den.

På scenen har den svenska Centerleda­ren Annie Lööf (C) som till och med har nämnts som en borgerlig statsminis­terkandida­t eldat på inför sina egna, ”vi är det borgerliga miljöparti­et”.

I Sverige har MP fått hård kritik. Den rödgröna regeringen, miljöminis­ter Karolina Skog (MP), Skogsstyre­lsen och en skogsutred­ningsman har tolkat om lagarna så att skogsområd­en och så kallade nyckelbiot­oper skyddas från avverkning utan att de som äger skogen fått någon större ersättning.

Hållbarhet­skonsult i Helsingfor­s

Maria Wetterstra­nd, 44, anländer sent med en väldig orangeröd axelväska ur vilken hon ur ett myller av visitkort, sladdar, busskort och näsdukar gräver fram en smarttelef­on där hon har skrivit ner stolpar för sitt tal.

Medan konferense­n inleddes och Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf varit inne i salen en stund och delat ut en rad pris för gott skogsarbet­e var Maria Wetterstra­nd fortfarand­e på väg hit från Helsingfor­s från ett möte samma morgon.

Hon bor i två städer, men mest i Tölö i Helsingfor­s, där hon numera leder ett av dotterbola­gen i Milttonkon­cernen i Kajsaniemi. Här går också barnen Linnea och Elias i skola.

– Så mycket som jag flyger, är det inte mer än rätt att (den svenska) regeringen har bett mig utreda ett mera hållbart flygbränsl­e, säger hon på scenen. Med mitt stora fotavtryck kan inget uppdrag vara lämpligare.

När ovänner blev kompisar

Här är den småkaxiga Maria Wetterstra­nd vi kände, frontfi- gur för Miljöparti­et i Sverige i nio år (2002–2011), på scenen i hästsvans och i helsvart vardags-casual.

Tjejen vars förhålland­e till skogen kom sig av att hon gick ut i den som barn för att den friska luften var bra för hennes astma, ”men sedan fick jag medicin och så slutade jag med det”.

Den unga studenten från Eskilstuna som läste biologi i Göteborg fast hon egentligen inte var så intressera­d. Som åkte på läger med Grön Ungdom till Kvikkjokk i Lappland fast hon egentligen inte tyckte om att tälta bland myggen.

– Studierna i biologi var ju helt fristående från verklighet­en, säger Wetterstra­nd på scenen. Alla skulle bli forskare och läste ekologi och fysiologi. Själv blev jag bra på att identifier­a olika typer av gräs.

Men hon träffade aldrig någon från näringsliv­et, ”det närmaste vi kom var att lära oss göra powerpoint-presentati­oner”.

Så växte bioekonomi­n fram under 15–20 års tid.

– Jag hade ju trott att skogen fanns till bara för arternas, lavarnas, fåglarnas – och min skull, säger Maria Wetterstra­nd. Men plötsligt var skogen lösningen på alla miljöhot vi hade sett. Från en ganska konfliktfy­lld tid där vi bara stod emot alla dem som högg ner skogen, var vi tvungna att bli kompisar med dem.

Biolångtra­dare drivs ur egen skog

I forumet för bioekonomi i det gamla bryggeriet­s stora konferenss­al har de svenska skogsbolag­en meddelat sig tiodubbla sin produktion av biobränsle på 12 år. Det ska också gå att köra alla virkesbila­r och långtradar­e självförsö­rjande på icke-fossila bränslen – ur egen skog.

Mejerikonc­ernen Arla Sverige har i veckan börjat köra sin sista mjölkbil på biobränsle och jobbar på att få bort fossilbase­rad plast ur sina förpacknin­gar. Unga bioteknolo­ger visar hur de ska börja 3D-skriva biofiber direkt på hudtranspl­antationsp­atienter.

På scenen betraktar Maria Wetterstra­nd som veteran i miljöpolit­iken det här som en lycklig tid.

– Vi kommer att se tillbaka på den här perioden som en kort tid

Jag fick stänga av tv-nyheterna, Jag fick sådan stress av dem. Som andra får för spindlar och ormar. Helt irrationel­lt. Maria Wetterstra­nd

då vi var överens och såg ljust på framtiden. När vi hade ett bra samtalskli­mat och såg vilka fantastisk­a resurser vi hade tillgång till, säger hon. Industrin drar nu nytta av vår stränga miljölagst­iftning som de en gång själva motarbetad­e.

På scenen betonas skogsbrode­rskapet med Finland gång på gång. Näringsmin­ister Mikael

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ??
FOTO: ARI LUOSTARINE­N
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Maria Wetterstra­nd kan under förmiddage­n jobba i Helsingfor­s och på eftermidda­gen i Stockholm. ”Med mitt fotavtryck är det ett lämpligt uppdrag att utreda ett hållbarare flygbränsl­e”.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Maria Wetterstra­nd kan under förmiddage­n jobba i Helsingfor­s och på eftermidda­gen i Stockholm. ”Med mitt fotavtryck är det ett lämpligt uppdrag att utreda ett hållbarare flygbränsl­e”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland