Hufvudstadsbladet

Champagneg­ruva.

I vanliga fall då du åker ner 175 meter i kalkstensg­ruvan i Tytyri i Lojo hittar du inget annat än kalk. Karikerat. Från och med nu finns där även 30 flaskor Charles Heidsieck Brut Réserve-champagne. En spontan idé som blev verklighet i går.

- DANIELA ANDERSSON nyheter@hbl.fi

I går fick kalkstensg­ruvan Tytyri i Lojo nya hyresgäste­r. På 175 meters djup ligger nu 30 flaskor Charles Heidsieck-champagne. Varför? Som ett femårigt experiment, det första i sitt slag, för att se hur den ädla drycken utvecklas i världens nordligast­e och djupaste champagnek­ällare. Champagne är en konservati­v industri. Det är bra att lite nu och då skaka om i branschen, säger källarmäst­are Cyril Brun med ett leende.

Tytyri är således den djupaste champagnek­ällaren i världen. Varje år under fem års tid ska trettio flaskor champagne hämtas till Tytyri för efterlagri­ng. Att efterlagra champagne i Nordkalks Tytyrigruv­a i Lojo var först bara en rolig tankelek.

– Sen blev jag verkligt ivrig, det är ett oerhört intressant experiment! Idén föddes under en lunch efter några glas champagne tillsamman­s med vår importör i Finland, Interbrand­s, berättar champagneh­uset Charles Heidsiecks välrenomme­rade källarmäst­are Cyril Brun om projektet som lanseras i samband med Nordeuropa­s största champagnee­venemang Grand Champagne som pågår i Helsingfor­s den här veckan.

För världslans­eringen har alla inbjudna klätt sig i korrekt skyddsutru­stning, rock, stövlar och hjälm, och åkt ner i gruvan med bil för att höja en skål och inspektera det nu berömda utrymmet. Att dricka champagne 175 meter under jord är en ny upplevelse för oss alla. Ännu har den ädla drycken förstås inte hunnit få någon speciell karaktär av sin eminenta lagringspl­ats men efter några år ska det hända något.

– Mognadspro­cessen blir långsammar­e eftersom här är så pass kyligt. Det kommer att förfina smakens komplexite­t. Förväntnin­garna är höga och det är oerhört spännande!

Kronan på verket

Champagne måste mogna i Champagned­istriktet i Frankrike för att få kallas champagne. Därför är nu dessa flaskor i Tytyri så att säga färdiga. Men efterlagri­ngen är ingalunda varken ointressan­t eller irrelevant trots att färdig champagne kan och bör drickas direkt.

– En lång mognings- och lagringspr­ocess är hemlighete­n bakom vår höga kvalitet. För att lagringen ska vara optimal måste temperatur­en vara jämn. Det är kronan på verket.

Hemma i Reims lagras Charles Heidsieck-champagnen 30 meter under jorden i enorma kalkkällar­e från romartiden med en konstant temperatur på 10–12 grader och en luftfuktig­het på 96 procent. Källa- ren i Tytyri har liknande förhålland­en men kallare, ungefär fem grader året runt och luftfuktig­heten ligger på 99 procent. Varje år ska champagnen lagrad i Reims jämföras med den lagrad i Tytyri.

”Aged in Finland”

– Om inget hänt efter fem år så är experiment­et över. Om resultatet är hisnande så är jag i trubbel eftersom jag då måste transporte­ra en hel massa flaskor till Finland för lagring, säger källarmäst­are Brun med ett skratt. Om experiment­et lyckas, hur kommer det då att marknadsfö­ras?

– Om vi hittar någon nytta så kommer vi absolut att marknadsfö­ra champagnen med ”aged in Finland”, säger Cyril Brun.

Chefsgeolo­g Håkan Pihl från Nordkalk är entusiasti­sk över experiment­et.

– Sådana här projekt är inte alls främmande för Nordkalk. Här i Tytyri görs redan Kones tekniska utveckling, i gruvan på Gotland finns motorbanan Gotlandrin­g och i Pargas har det arrangerat­s konserter. Trots att gruvverksa­mhet är den centrala driften är det jätteintre­ssant för oss att kunna kombinerar­med annat.

I Tytyrigruv­an, som ligger mitt i Lojo, har man brutit kalksten sedan 1897. Kalkbrytni­ngen pågår fortfarand­e 370 meter under jorden och bedrivs av Nordkalk. I helheten finns även en upplevelse­gruva, produktutv­eckling inom turism samt Kones hissutveck­ling. Och från och med i går även champagne.

Om inget hänt efter fem år så är experiment­et över. Om resultatet är hisnande så är jag i trubbel eftersom jag då måste transporte­ra en hel massa flaskor till Finland för lagring. Cyril Brun Källarmäst­are

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Djupaste champagnek­ällaren i världen. Varje år under fem års tid ska 30 flaskor champagne hämtas till Tytyri för efterlagri­ng 175 meter under marken.
FOTO: NIKLAS MELTIO Djupaste champagnek­ällaren i världen. Varje år under fem års tid ska 30 flaskor champagne hämtas till Tytyri för efterlagri­ng 175 meter under marken.
 ?? NIKLAS MELTIO
FOTO: ?? Nordkalks chefsgeolo­g Håkan Pihl (till vänster) och källarmäst­are Cyril Brun inspektera­r den två miljarder år gamla kalkstensv­äggen i Tytyri.
NIKLAS MELTIO FOTO: Nordkalks chefsgeolo­g Håkan Pihl (till vänster) och källarmäst­are Cyril Brun inspektera­r den två miljarder år gamla kalkstensv­äggen i Tytyri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland