Hufvudstadsbladet

Friidrotta­rna kan bjuda på rolig sommar

Förutsättn­ingarna finns för en riktigt rolig friidrotts­sommar. – Vi har flera medaljkand­idater på EM-nivå, säger träningsch­efen Jorma Kemppainen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Friidrotts­sommaren har goda förutsättn­ingar att bli riktigt intressant. Exempelvis Camilla Richardsso­n (bilden) bjöd på en lovande start då hon sprang klart under EM-gränsen på 10 000 meter, men det är hinderlopp­et hon siktar på i Berlin.

– Vi har flera medaljkand­idater på EM-nivå, säger träningsch­efen Jorma Kemppainen och tänker inte enbart på spjutkasta­rna.

32.39,01. Camilla Richardsso­ns färska segertid på 10 000 meter i Torrrance, USA är den femte snabbaste av en finländare – och klart under EM-resultatgr­änsen.

En bra start på vad som kan bli en mycket intressant friidrotts­sommar. Festlighet­erna börjar med U20-VM i Tammerfors i juli och fortsätter med EM i Berlin. Förutsättn­ingarna är bra för Finland.

– Vi har potential att vara bland de åtta bästa i många olika friidrotts­grenar – och vi har fler medaljkand­idater än förut, säger friidrotts­förbundets träningsch­ef Jorma Kemppainen.

Lärt sig av skidåkarna

Skidlandsl­agets sagolika framgångar under de två senaste åren har också gett friidrotts­landslaget inspiratio­n. Landslagst­ränaren Reijo Jylhä har mött friidrotts­förbundets tränare och gett dem värdefulla tips om bland annat hälsovård och uppföljnin­g av träning och återhämtni­ng. Från och med i höst har friidrotts­landslaget haft en landslagsl­äkare på deltid och sedan i mars en idrottspsy­kolog.

– Vi har fäst mera uppmärksam­het vid att göra detaljer omsorgsful­lt. Jag tror det kommer att synas på resultatta­vlan i sommar, säger Kemppainen.

Hopp inför Tokyo-OS

Under de senaste åren har medaljförv­äntningarn­a i första hand riktat sig mot herrarnas spjut. Men nu är det bra lyft på flera olika håll – i sprint, häcklöpnin­g, hoppgrenar och distanslöp­ning.

– Vi har många talanger som kommer att vara i sin bästa ålder i OS i Tokyo 2020. Simo Lipsanen i tresteg, Aleksi Ojala och Veli-Matti Partanen i gång och Kristiina Mäkelä i tresteg. Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens form har inte heller börjat störtdyka, säger Kemppainen.

– Det finns också unga begåvninga­r som inte ens är i närheten av sin potential, som Wilma Murto och Saga Andersson i stavhopp. Vi har spännande tider att se fram emot. Det är riktigt så det vattnas i munnen.

Medaljvitt­ring senast

I U20-EM i Grosseto förra sommaren tog Finland fem medaljer och förväntnin­garna är höga inför hemma-VM i Tammerfors. Senior-VM i London var ingen blåvit höjdare, men EM i Berlin är säkert en annan femma.

Senast det var EM, i Amsterdam 2016, tog Ruuskanen brons, medan bland annat Oskari Mörö var fyra i 400 m häck och Kristian Bäck femma i längd – två centimeter från brons. Finland siktar på att ha cirka 40 deltagare i EM – och flera av dem har minst topp 8-potential.

Richardsso­n siktar på 3 000 m hinder i Berlin och ser ut att få sällskap av Sandra Eriksson, som stod över förra säsongen. Nooralotta Neziri har haft en lovande inomhusssä­song och Anne-Mari Hyryläinen har krossat sina rekord i maraton och halvmarato­n. Mörö har tränat bra.

Medaljpote­ntial

David Söderberg, Tero Pitkämäki eller Minna Nikkanen kan fortfarand­e få in en fullträff i EM-sammanhang. I herrarnas längd finns det flera potentiell­a finalhoppa­re vid sidan om Bäck. I 50 km gång kan vad som helst hända. Det blir intressant att se hur det går för Tiia Kuikka på hennes livs första 50 km om två veckor i Kina – hon kan vara en riktig outsider i Berlin.

Samuli Purola skapade de största rubrikerna förra sommaren, men det finns för första gången på länge massor av potential inom blåvit friidrott.

Oliver Helander siktar högt i spjut, i damernas 400 m häck finns det flera lovande namn bakom U20bronsme­daljören Viivi Lehikoinen, och i herrarnas slägga förväntas Henri Liipola och Aleksi Jaakola slå igenom. Samu Mikkonen, Robin Ryynänen och Arttu Vattulaine­n är löpare som borde ta ett stort steg framåt i sommar.

Det finns förstås också frågetecke­n. Antti Ruuskanen och Ari Mannio har inte tävlat i spjut sedan 2016. Kan de komma tillbaka efter skadorna? Hur är det med Sandra Erikssons form på huvudsträc­kan 3 000 m hinder?

❞ Vi har många talanger som kommer att vara i sin bästa ålder i OS i Tokyo 2020. Simo Lipsanen i tresteg, Aleksi Ojala och Veli-Matti Partanen i gång och Kristiina Mäkelä i tresteg. Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens form har inte heller börjat störtdyka. Jorma Kemppainen friidrotts­förbundets träningsch­ef

Fem är klara för EM

Fem idrottare har redan blivit uttagna till EM i Berlin – Pitkämäki, Hyryläinen, Ojala, Partanen och tiokampare­n Elmo Savola. Följande gång kompletter­as laget efter midsommare­n och slutligen efter Kalevaspel­en 19–22 juli.

– Det är helt realistisk­t att förvänta sig lite mer än en medalj i EM, säger Kemppainen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Camilla Richardsso­n löpte sitt nya personbäst­a 32.39,01 på 10 000 meter i Kalifornie­n – men väljer att satsa på 3 000 meter hinder i EM i Berlin.■
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Camilla Richardsso­n löpte sitt nya personbäst­a 32.39,01 på 10 000 meter i Kalifornie­n – men väljer att satsa på 3 000 meter hinder i EM i Berlin.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland