Hufvudstadsbladet

EU-tåget startar, men i maklig takt

Angela Merkel dämpar Emmanuel Macrons ekonomiska reformiver för EU.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Flera stora val förra året och de utdragna regeringsf­örhandling­arna efter förbundsda­gsvalet i Tyskland har bromsat utveckling­en i EU. Bland annat har alla omdiskuter­ade reformer fördröjts.

Nu har reformtåge­t i alla fall ryckt till och startat, men tillsvidar­e i mycket maklig takt. Den här veckan har speciellt de två stora ledarna inom unionen, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, varit aktiva. Macron vill gärna vara lokförare och det kan Merkel säkert låta honom vara, men hon har full koll på både broms och gas.

De två ledarna möttes i Berlin på torsdagen och vid en presskonfe­rens efter mötet konstatera­de Merkel att de är överens om att eurozonen måste göras stabilare och mindre känslig för ekonomiska kriser. Det är bra och säkert det viktigaste då de ekonomiska reformerna ska genomföras. Däremot har de två ledarna hittills ingen gemensam syn på exakt vad som bör göras och hur reformerna ska genomföras.

Macron vill se en större solidarite­t mellan euroländer­na och säger att en valutaunio­n inte kan överleva utan viss ekonomisk konvergens.

Den nya tyska regeringen­s inställnin­g till reformerin­gen av EU och Macrons långtgåend­e tankar har hittills varit oklar, men alltmer tyder nu på att Tysklands EU-politik inte har förändrats avsevärt efter valet. Det är i och för sig logiskt eftersom regeringen består av samma två partier som före valet, kristdemok­raterna och socialdemo­kraterna.

SPD gav för några månader sedan tydliga signaler om att man skulle ha närmat sig Macrons tankar i fråga om ekonomiska reformer och fick även med mycket Europavänl­iga skrivninga­r i regeringsp­rogrammet. I och med ordförande­bytet då Martin Schulz fick lämna över till Andrea Nahles har socialdemo­kraterna ändå återgått eller tvingats till en försiktiga­re reformpoli­tik.

Det är framför allt motståndet mot ekonomiska reformer inom de egna konservati­va leden bland Merkels kristdemok­rater som nu gör Merkel försiktig. Motståndet grundar sig också på rädsla för att en mer integrerad och dyrare EUpolitik skulle gynna euroskepti­ska AfD och Fridemokra­terna.

Precis som tidigare betonar Tyskland de enskilda medlemslän­dernas egna ekonomiska ansvar. Beredskape­n att använda tyska skattepeng­ar för att täcka slapphänta medlemslän­ders ekonomiska underskott förefaller lika liten som tidigare. Tyskland kan inte heller tänka sig till exempel en gemensam budget för eurozonen, som Macron har föreslagit.

En fullvärdig bankunion och en utbyggnad av stabilitet­sfonden ESM till en europeisk valutafond finns på ritbordet. Macron vill genast ta itu med konstrukti­onerna och är beredd att hjälpa de svagare ekonomiern­a. Här kräver Tyskland att medlemslän­derna först nationellt rustar sig ekonomiskt till en rimlig nivå och det utesluter ett snabbt bygge.

Allt det här välkomnar till exempel Finland varmt. Finlands linje har traditione­llt legat mycket nära Tysklands i den här frågan och en ny allians med sju andra länder i norra Europa samarbetar i samma riktning.

Merkel gav i alla fall ett sken av optimism då hon sade sig vara övertygad om att en kompromiss kommer att nås kring ett förslag till EUtoppmöte­t i juni. För att det ska vara möjligt räcker det inte med att Frankrike och Tyskland är överens.

Macron besökte i tisdags också EUparlamen­tet i Strasbourg där han höll ett tal och även förde en debatt med parlamenta­rikerna. Han riktade ett starkt angrepp mot auktoritär­a krafter som lyfter sitt huvud på olika håll i Europa. Ett angrepp som Merkel säkert stöder till hundra procent.

I värdefrågo­r och migrations­politik är avståndet mellan Tyskland och Frankrike mycket mindre än då det gäller ekonomin. Likaså kan säkert utrikes- och försvarspo­litiken stärkas utan stora meningsski­ljaktighet­er.

EU-tåget kan tuffa framåt även om de ekonomiska reformerna inte verkar framskrida i någon rask takt på grund av vitt skilda åsikter om hur de ska genomföras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland