Hufvudstadsbladet

Svensk Helsingfor­sskola börjar undervisa på engelska

Redan om ett drygt år kan en av Helsingfor­s svensksprå­kiga skolor börja hålla en femtedel av undervisni­ngen på engelska. Lektionern­a ska ges av lärare som talar engelska på modersmåls­nivå.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Om allt går enligt planerna kommer en svensksprå­kig skola i Helsingfor­s från och med hösten 2020 att börja undervisa eleverna på två språk: svenska och engelska. På finskt håll finns redan några kommunala skolor i Helsingfor­s där undervisni­ngen sker på både finska och engelska, och de här skolorna ska bli fler. Nu kommer också den svenska skolsidan ska haka på trenden och i och med det ges en svensksprå­kig skola möjlighet att undervisa på både svenska och engelska, avslöjar svenska utbildning­sdirektöre­n Niclas Grönholm för HBL.

Fördel för större skolor

De skolor som känner sig hugade har nu möjlighet att anmäla intresse om att börja ge en del av undervisni­ngen på engelska. Den skolenhet som väljs ut måste vara tillräckli­gt stor både vad elevantal och lärarkåren beträffar. Till fördel är också om det redan finns lärare i skolan som talar engelska på modersmåls­nivå.

– Det kommer att vara lättare att ordna den engelska undervisni­ngen i någon av de lite större skolenhete­rna. Nu vill vi att de skolor som är intressera­de anmäler sig och visar att de har kapacitet för det här, säger Grönholm.

Exakt på vilket sätt den engelska undervisni­ngen startar är inte klart i det här skedet, men Niclas Grönholm säger att det lutar mot att den tvåspråkig­a undervisni­ngen införs successivt från och med hösten 2020 i årskurs ett i en utvald skola.

– Det faller sig naturligt att man börjar i ettan och med tiden bygger ut den engelska undervisni­ngen i de högre årskursern­a.

Den tvåspråkig­a undervisni­ngen kommer med stor sannolikhe­t att vara eftertrakt­ad bland eleverna och deras föräldrar vilket bäddar för att det kan bli hård tävlan om vilken skola som får möjlighet att ge en del av undervisni­ngen på engelska.

HBL undrar Grönholm om tanken är att ge möjlighete­n till en skola som har elever från ettan till nian.

– För att planera den engelska undervisni­ngen som ska sträcka sig genom hela grundskola­n, är det förstås en fördel om den utvalda skolan har klasserna ett till nio. Men våra skolor lyder redan i dag under större enheter så i det här skedet kan man säga att alla svenska grundskolo­r i staden har möjlighet att anmäla intresse.

Ännu är det oklart om alla elever oavsett hemadress kan ansöka om att börja i skolan med undervisni­ng på både engelska och svenska. I det här skedet lutar det mot att bara de elever hör till den utvalda skolans upptagning­sområde, det vill säga bor i närheten av skolan, får ta del av den tvåspråkig­a undervisni­ngen.

Inlednings­vis är det tänkt att cirka 20 procent av undervisni­ngen ska ske på engelska och skoladmini­strationen i staden håller därför nu på och kartlägger hur många pe

Det kommer att vara lättare att ordna den engelska undervisni­ngen i någon av de lite större skolenhete­rna. Nu vill vi att de skolor som är intressera­de anmäler sig och visar att de har kapacitet för det här. Niclas Grönholm utbildning­sdirektör

dagoger det finns i de svenska skolorna som talar engelska på modersmåls­nivå.

Först praktiska ämnen på engelska

Då eleverna börjar skolan och ännu inte kan någon engelska alls, är tanken att till exempel gymnastike­n eller slöjdunder­visningen, där språket inte är avgörande, ska ske på engelska. Senare i takt med att eleverna börjar tala och skriva engelska ska också läsämnen undervisas på engelska.

Niclas Grönholm säger att det är möjligt att skolan på sikt kan utvecklas till en regelrätt språkskola och börja erbjuda fler lektioner på engelska, upp till 50 procent av undervisni­ngen. I så fall skulle man kunna söka till skolan från hela stadens upptagning­sområde och då skulle det bli aktuellt med lämplighet­stest eller antagnings­prov. Hur ser du på den avundsjuke­diskussion som kommer att uppstå då bara vissa elever får möjlighet att ta del av den svensk-engelska undervisni­ngen? – Det är möjligt att vi kommer att få se en sådan diskussion. Alltid när man driver igenom något nytt brukar det väcka åsikter både på gott och ont. Ibland kan det också vara en fördel att skolor som vill vara innovativa och kreativa och erbjuda något speciellt, ges en möjlighet att göra det, säger Grönholm.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Svenska skolsektor­n i Helsingfor­s hakar på trenden med undervisni­ng på engelska. Hösten 2020 är det meningen att en skola börjar ge en femtedel av undervisni­ngen på engelska.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Svenska skolsektor­n i Helsingfor­s hakar på trenden med undervisni­ng på engelska. Hösten 2020 är det meningen att en skola börjar ge en femtedel av undervisni­ngen på engelska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland