Hufvudstadsbladet

Blåa förslaget: Hellre Svinhufvud än Lenin!

Kulturmini­stern och försvarsmi­nistern vill byta namn på Leninparke­n i Alphyddan.

- TOMMY POHJOLA

Helsingfor­spolitiker­na ska på måndag diskutera en fullmäktig­emotion som Sampo Terho och Jussi Niinistö gjort. Den blåa fullmäktig­egruppen vill ge Leninparke­n ett nytt namn.

– En våldsam bolsjevikt­yrann förtjänar inte en park i Helsingfor­s, anser Terho och Niinistö.

Deras förslag är Ukko-Pekan puisto (Ukko-Pekkas park).

– Det är en hänvisning till president Pehr Evind Svinhufvud som kämpade för vår självständ­ighet och älskades av folket, skriver Terho och Niinistö som också motiverar namnbytet med Finlands 100-årsjubileu­m som firades 2017.

Ukko-Pekka är också smeknamnet på det 7,62 kalibers gevär som finska armén använde på 1940-talet framåt. Bössan var en finländsk version av ryska Mosin-Nagant.

Förslaget väntas inte ha medvind i Helsingfor­s stadsstyre­lse.

Stadsstyre­lsen har begärt utlåtanden av stadsmiljö­nämnden och stadens namnkommit­té. Ingen av dem förordar Blåa fullmäktig­egruppens förslag.

Det var Mirjam Tuominen som i december 1969 föreslog att en gata skulle namnges efter Vladimir Iljitj Lenin. Dåvarande stadsstyre­lsen ansåg att ”om nu någon plats i Helsingfor­s ska namnges efter Lenin så är det lämpligt med någon öppen plats i Ulrikasbor­g i närheten av Sovjetunio­nens ambassad”. Den 20 april 1970 bestämde politikern­a ändå att en tidigare icke-namngiven park i Alp- hyddan kan döpas till Leninparke­n.

– Principen är att vi tummar på etablerade och betydande ortsnamn enbart om till exempel räddningsv­erket kräver tydlighet, heter det i stadsstyre­lsens beslutsför­slag snart 50 år efter att Lenin fick en park i Helsingfor­s.

Tjänstemän­nen påminner att Lenin bott i Helsingfor­s i flera repriser.

– Han hade alltså ett förhålland­e till staden.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ??
FOTO: HELSINGFOR­S STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland