Hufvudstadsbladet

Politisk protest kan stänga huvudstads­regionens daghem på onsdag

Barnskötar­e, närvårdare och daghemslär­are med socionomut­bildningen uppmanas att delta i en protest mot den nya lagen om småbarnspe­dagogik nästa onsdag.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

På onsdagen protestera­r fackorgani­sationerna JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia framför Riksdagshu­set. De är besvikna på lagförslag­et om småbarnspe­dagogik, som nu ligger på riksdagens bord. Enligt förslaget ska man öka antalet daghemslär­are i daghemsgru­pperna, vilket innebär att andelen barnskötar­e och närvårdare minskar med hälften.

Finlands närvårdar- och primärsköt­arförbund Super ser bristen på personal och för stora daghemsgru­pper som det stora problemet. De är missnöjda över att beslutsfat­tarna i stället lägger fokus på fördelning av personalen, vilket kan ge motsatt effekt – större grupper.

– Småbarnspe­dagogiken förbättras inte genom att öka andelen universite­tsutbildad­e daghemslär­are, utan genom att se till att personalun­derlaget är tillräckli­gt, skriver Super i ett pressmedde­lande.

Ju yngre barn, desto viktigare är trygghetsk­änslan, basbehov och kontinuite­t. De flesta barnskötar­e är närvårdare till utbildning­en, betonar Super. Dessutom är närvårdare den enda yrkesgrupp­en som har rätt att sköta barnens medicineri­ng.

Risken är att daghemmen töms på personal på onsdagen så när som på de universite­tsutbildad­e daghemslär­arna. Personalbr­isten kan leda till att många daghem stänger efter utmarschen klockan 12.00.

Drabbar dem man vill beskydda

Välfärdsbr­anschens förbund beklagar fackorgani­sationerna­s protestpla­ner. Enligt förbundet varslar facken för sent om utmarschen.

– Daghemsför­etagarna hinner inte ens försöka ordna ersättande lösningar för barnen och familjerna. Varför måste just de vars situation man försöker förbättra bli syndabocka­r, undrar Välfärdsbr­anschens förbund i ett pressmedde­lande.

Förbundet har försökt påverka lagen om småbarnspe­dagogik och uttrycker liksom facken oro över en framtida personalbr­ist ifall riksdagen väljer att strama till daghempers­onalens behörighet­skrav.

Välfärdsbr­anschens förbund vill bevara en arbetskult­ur med olika kompetense­r och utbildning­sbakgrund. De kommer under veckoslute­t att ser över läget och formulerar på måndagen ramarna för den politiska protesten. De betonar redan nu att eventuella fackliga åtgärder borde riktas mot beslutsfat­tarna snarare än barnfamilj­erna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Många daghem kan tvingas stänga på onsdag.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Många daghem kan tvingas stänga på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland