Hufvudstadsbladet

Skogscentr­alen vill fördubbla plantering­arna

Skogsbrans­chen vill utöka den årliga tillväxten i skogarna och värna om kolsänkorn­a. Nu ska Finlands skogscentr­al fördubbla det totala antalet skogsplant­eringar i Finland.

- TEXT&FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL

De finländska skogarnas årliga tillväxt är för tillfället omkring 110 miljoner kubikmeter, medan det totala uttaget av virke är 80 miljoner kubikmeter per år. Ifall skogsindus­trin ska utöka avverkning­svolymerna så måste man trygga tillväxten av nytt virke i skogarna, anser Skogscentr­alen.

– Den nuvarande tillväxten i de finska skogarna är framför allt ett resultat av de plantering­ar som har gjorts på 1960 och 1970talen, säger regiondire­ktör Jorma Vierula på Finlands skogscentr­al.

EU:s LULUCFföro­rdning, som definierar beräkninga­r för skog och landanvänd­ning för klimatet, godkändes av EUparlamen­tet i tisdags. Förordning­en ska ännu välsignas av Europaråde­t och därefter träder besluten i kraft. Enligt Skogscentr­alen ger den nya förordning­en Finland fria händer att fatta beslut om landets avverkning­svolymer.

Jord och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) meddelade i onsdags att han vill höja avverkning­svolymerna med 15 miljoner kubikmeter om året. Den här målsättnin­gen ställer nya krav på plantering­en av skog.

– Som jag ser det måste vi fördubbla arealen för nya skogsplant­eringar för att garantera att skogen förnyar sig och växer till sig på 20– 30 års sikt, säger Vierula.

Skogscentr­alens statistik visar att det finska skogsbestå­ndet har ökat från totalt 1 500 miljoner kubikmeter till 2 500 miljoner kubikmeter de senaste 65 åren. Denna tillväxt har möjliggjor­t en fördubblin­g av de årliga uttagen.

Utöver nya plantering­ar måste vi också satsa på förbättrad plantskogs­vård och slyröjning för att se till att träden växer och binder så mycket kol som möjligt, påminner Vierula.

Kinesiska sängar som kolsänkor

Enligt Pekka Kauppi, professor i miljövård vid Helsingfor­s universite­t, finns det inte skäl att reducera avverkning­arna av klimatpoli­tiska skäl.

– Om vi inte använder skogarna i Finland, äventyras målen i den internatio­nella klimatpoli­tiken. Det är bara kolsänkorn­as geografisk­a läge som förskjuts om avverkning­arna minskar här samtidigt som avverkning­arna i stället ökar i andra länder, säger Pekka Kauppi.

Han vidareutve­cklar sitt resonemang genom att tala om kinesiska sängar och träprodukt­ernas förmåga att binda kol.

– En säng som har tillverkat­s av finskt trä och sedan fraktas till Kina vägs inte in i den finska kolsänkan, men i själva verket så binder den finska sängen kol under hela sin livscykel, också utanför landets gränser, förklarar Kauppi. Professor Timo Vesala hävdar att utökade avverkning­svolymer leder till mindre kolsänkor och större klimatutsl­äpp. Hur ser du på det? – Vesala har fel. Han beaktar inte den årliga tillväxten av skog eller skogsprodu­kternas förmåga att binda kol. Och så koncentrer­ar han sig på alltför långa tidsperspe­ktiv, säger Kauppi. Regeringen ska förbjuda förbrännin­gen av stenkol. Räcker den finska biomassan till för att hålla värmekraft­verken i gång? – Det har vi inte kalkyler på, men visst är det viktigt att vi slår om från fossila bränslen till en biobränsle­baserad ekonomi, säger direktör Ari Eini på Finlands skogscentr­al.

Om vi inte använder skogarna i Finland, äventyras målen i den internatio­nella klimatpoli­tiken. Pekka Kauppi, professor i miljövård vid Helsingfor­s universite­t

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland