Hufvudstadsbladet

Demokrater­na stämmer Trump och Ryssland

Demokrater­na i USA har lämnat in en stämningsa­nsökan mot Donald Trumps valkampanj, den ryska staten och Wikileaks. Enligt partiet agerade de i maskopi för att stjälpa Trumps rival Hillary Clinton.

-

Demokrater­na hävdar att Donald Trumps kampanjarb­etare agerade i samförstån­d med den ryska staten, dess militära underrätte­lsetjänst och den så kallade visselblås­arorganisa­tionen Wikileaks när partiets datorer blev hackade och informatio­n spreds till allmänhete­n.

Stämningen gäller ekonomisk skada som partiet lidit av detta och det handlar om mångmiljon­belopp, rapportera­r Washington Post.

”En villig partner”

”Inför presidentv­alet 2016 lanserade Ryssland ett anfall mot vår demokrati på alla fronter och man hittade en villig och aktiv partner i Donald Trumps kampanj”, säger Demokrater­nas partiordfö­rande Tom Perez i ett uttalande, enligt tidningen.

”Detta var ett förräderi utan motstycke, kampanjen för att nominera en presidentk­andidat i USA i samverkan med en fientlig, utländsk makt för att förstärka sina egna chanser att vinna presidents­kapet.”

I ansökan pekar Demokrater­na på kontakter mellan Trumps kampanjmed­arbetare och ryska företrädar­e. Men de pekar också på hur attackerna blev offentligt påhejade av personer inom Trumplägre­t.

Inte Trump personlige­n

Donald Trump är inte personlige­n anklagad i stämningsa­nsökan. Han har återkomman­de, och så sent som för några dagar sedan, nekat till alla anklagelse­r och avfärdat alla påståenden om ryskt samarbete. Hans son Donald Trump Jr, svärson Jared Kushner och tidigare kampanjche­f Paul Manafort står dock med.

Dessutom riktas stämningen mot Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som under kampanjen berättade om sina kontakter med Wikileaks-ledaren Julian Assange, uttalanden han senare tagit tillbaka.

Wikileaks publicerad­e läckorna från Demokrater­nas datorer.

Svårt stämma land

Att ett amerikansk­t politiskt parti stämmer en främmande makt är inte helt oproblemat­iskt: Ryssland har i utgångsläg­et immunitet i de allra flesta rättsfall. Demokrater­na hävdar dock att den ryska underrätte­lsetjänste­n GRU brutit mot ett antal olika lagar vad gäller bland annat företagshe­mligheter och avlyssning.

Donald Trumps personliga och affärsmäss­iga kontakter med Ryssland har bidragit till konspirati­onen, enligt stämningsa­nsökan.

 ?? Foto: lehtikuva/aFP/Mandel ngan ?? Demokrater­na anklagar i en stämningsa­nsökan Donald Trumps kampanj,
■ Ryssland och Wikileaks för en konspirati­on.
Foto: lehtikuva/aFP/Mandel ngan Demokrater­na anklagar i en stämningsa­nsökan Donald Trumps kampanj, ■ Ryssland och Wikileaks för en konspirati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland