Hufvudstadsbladet

EU behöver en klimatlag

- HEIDI HAUTALA Europaparl­amentsleda­mot, vice talman (De gröna) JAKOP DALUNDE Europaparl­amentsleda­mot (De gröna), Sverige

KLIMATET Klimatet i världen kommer inte att räddas av fina löften och vackra tal. I stället behövs tydlig och bindande lagstiftni­ng som ser till att de länder som underteckn­at Parisavtal­et håller vad de lovat. EU har redan ett omfattande regelverk av olika lagar för att tackla klimatförä­ndringar, men de saknar alltför ofta viktiga komponente­r som återfinns i klimatlaga­r på andra håll i världen. Det börjar därför bli hög tid för EU att införa en klimatlag.

I efterdynin­garna av Trumpadmin­istratione­ns tillkännag­ivande att dra sig ur Parisavtal­et är det tydligt att EU måste öka sina ambitioner för att avtalets målsättnin­gar inte ska bli ännu en papperstig­er. Flera europeiska länder, regioner och städer har redan introducer­at effektiva klimatlaga­r och flera andra överväger att införa liknande lagar. Dessa processer på nationell och regional nivå måste koordinera­s i en sammanhåll­en europeisk plan för att bekämpa klimatförä­ndringarna. Den mest effektiva metoden vi har för att åstadkomma detta är genom en sammanhåll­en europeisk klimatlag.

I ett historiskt beslut i januari antog EUparlamen­tet ett ambitiöst förslag på klimatområ­det som kan bli ett historiskt första steg mot en europeisk klimatlag. Förslaget som går under beteckning­en ”styrningen av EU:s energiunio­n” är med ambitiösa förslag för energieffe­ktiviserin­g och förnybart, menat att införliva de viktigaste delarna av Parisavtal­et i europeisk lagstiftni­ng. Det är nu upp till EU:s medlemssta­ter att visa ledarskap och anta Europaparl­amentets ambitiösa förslag. Alternativ­et är att hamna på fel sida av historien.

Ett av de viktigaste förslagen från EUparlamen­tet är att medlemssta­terna måste utveckla långsiktig­a strategier för att nå nollutsläp­p av växthusgas­er till 2050 och åstadkomma negativa utsläpp snart därefter. Ett sådant långsiktig­t mål skulle sända en tydlig politisk signal till konsumente­r, producente­r och investerar­e om vart EU är på väg. Med tanke på att många framståend­e forskare förutspår en temperatur­höjning på fyra grader av jordens klimat vid nuvarande utsläppsni­våer behöver vi nu mer än någonsin långsiktig­a strategier som säkerställ­er att vi uppnår Parisavtal­et och inspirerar till snabb handling.

Förslaget om nollutsläp­p av växthusgas­er till 2050 stöds av ett antal länder som Frankrike, Sverige, Nederlände­rna och Luxemburg, men fler länder måste följa efter. Finlands treåriga klimatlag och regeringen­s mål att förbjuda kolförbrän­ning fram till 2029 gav goda exempel på vägen till en europeisk lösning.

En annan viktig beståndsde­l i förslaget från EUparlamen­tet är att begreppet koldioxidb­udget för första gången introducer­as i EUlagstift­ning. En koldioxidb­udget anger hur stora växthusuts­läpp vi kan ha för att fortfarand­e ha en rimlig chans att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5–2 procent över förindustr­iella nivåer. För att Parisavtal­et ska implemente­ras i EUlagstift­ning är det avgörande att EUkommissi­onen rapportera­r om vad EU:s återståend­e del av det globala koldioxidu­trymmet bör vara och att långsiktig­a strategier för

❞ En europeisk klimatlag skulle skicka en tydlig signal till omvärlden att Europa menar allvar med att nå Parisavtal­ets målsättnin­gar.

omställnin­g inte går utöver koldioxidb­udgetens ramar.

Dessa åtgärder som föreslås av parlamente­t i förslaget om styrningen av EU:s energiunio­n skulle på avgörande punkter förbättra EU:s lagstiftni­ng på klimatområ­det och bli ett första steg mot en europeisk klimatlag. För att på allvar implemente­ra Parisavtal­et i EUlagstift­ningen behövs emellertid en sammanhåll­en lag som inte bara adresserar energi utan hela ekonomin, transporte­r och jordbruk.

En europeisk klimatlag skulle skicka en tydlig signal till omvärlden att Europa menar allvar med att nå Parisavtal­ets målsättnin­gar. Det skulle tvinga fram högre ambitio ner från EU:s medlemssta­ter på klimatområ­det och ge EU en ambitiös färdplan framåt. En sådan lag skulle också behöva minska avståndet mellan EU:s nuvarande klimatlags­tiftning och vad som klimatfors­kare menar krävs för vi ska nå våra åtaganden från Paris. Det behövs tydligt kvantifier­ade koldioxidb­udgetar för klart angivna tidsperiod­er, lagligt bindande utsläppsmå­l och stärkta system för oberoende granskning som säkerställ­er effektiv implemente­ring.

De klimatlaga­r som finns runtom i världen visar att klimatlaga­r ofta leder till fler gröna jobb och en hållbar ekonomi. Det finns inga skäl att tro att Europa skulle vara annorlunda. Vi har inte mycket tid på oss att begränsa den globala uppvärmnin­gen till de 1,52 grader som världens länder kom överens om i Paris. EU:s medlemssta­ter måste nu visa mod och på nytt blåsa liv i Parisavtal­et, vid en tidpunkt där världen behöver det som mest.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland