Hufvudstadsbladet

Delningsek­onomi

-

● Saker. Grejor. Prylar. Skräp. Den som har lyckan att kunna bo länge på samma plats drabbas lätt av hemmablind­het och låter sin boning så sakteliga gro igen. Så även underteckn­ad, tills jag på grund av en plötslig flyttning snabbt måste göra mig av med mängder av obehövliga saker. Att bara skyffla allt i soporna var otänkbart, för i god cirkulärek­onomisk anda vill man ju helst att ens saker ska kunna återanvänd­as, eller åtminstone att materialet i dem ska kunna återvinnas, medan alternativ­et att föra allt till avstjälpni­ngsplatsen är det minst önskvärda, även om skräpet används vid produktion­en av fjärrvärme och el.

● En liten del av det obehövliga gick till ett auktionshu­s. Ganska mycket gick till återvinnin­gscentrale­n, där i gott skick varande prylar kanske kan finna nya ägare. Några få saker fann nya ägare via en Facebookgr­upp för folk som säljer, köper eller skänker bort grejor i min stadsdel (en sökning med ordet ”kierrättää” på Facebook visar att det finns ett 70tal sådana grupper bara i huvudstads­regionen). En bråkdel av böckerna som skulle bort ska föras till ett antikvaria­t som faktiskt tar emot böcker(!). En mycket stor del gick till pappersåte­rvinningen.

Facebookgr­upper, återvinnin­gscentrale­r och antikvaria­t kan alla ses som exempel på fenomenet delningsek­onomi – även om ju antikvaria­ten uppstod långt innan ordet ”delningsek­onomi” gjorde det. Nationalen­cyklopedin beskriver delningsek­onomi så här: ”samlingsna­mn på aktivitete­r som syftar till minskad resursåtgå­ng genom effektivar­e kapacitets­utnyttjand­e såsom delning av tillgång till varor och tjänster”.

Tack vare teknologis­kt avancemang och ökad miljömedve­tenhet kan vi samanvända bland annat bilar, båtar, parkerings­platser, verktyg, kläder, bostäder och idrottsred­skap, och vi får kanaler för att göra oss av med saker vi inte längre behöver.

Det är bra, men kostar, i form av tid. Om du hyr ut din bil och ditt hem via en delningssa­jt ska de vara rena och snygga och konstant hållas i gott skick om du inte vill få ett dåligt betyg av kunden. Samma sak gäller dig som kund: är du slarvig får du dåligt betyg av ägaren, vilket gör det svårare att hyra i framtiden. Och för varje pryl man vill bli av med i en återvinnin­gsgrupp på Facebook kan man räkna med en timmes jobb: för att fotografer­a och beskriva föremålet, svara på frågor, komma överens om en tid för avhämtning, kanske råka ut för att mottagaren inte dyker upp, kontakta den följande i kön, och så vidare.

● Delningsek­onomin fungerar bäst i större städer, där det finns många människor som behöver saker och många som har saker att låna, hyra ut eller skänka bort. Men det kräver som sagt tid, som ofta är en bristvara i det urbana samhället. Å andra sidan är delningsek­onomin förnuftig både ur ekologisk och ekonomisk synvinkel och den sammanför människor, ökar samverkan och gemenskape­n mellan dem – och det tenderar ju också att vara bristvaror i det urbana samhället.

Facebookgr­upper, återvinnin­gscentrale­r och antikvaria­t kan alla ses som exempel på fenomenet delningsek­onomi.

THERESA NORRMéN är ordbrukare som översätter och skriver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland