Hufvudstadsbladet

Har du besökt centralen för välbefinna­nde?

Välbefinna­nde utlovas av spaavdelni­ngar och nu också av kommunens vårdcentra­l.

-

Vid korsningen vid Fiskehamne­ns metrostati­on möter jag en bekant som kommer från den närliggand­e, nyöppnade centralen för hälsa och välbefinna­nde. Hon har åkt till stadens stora vårdcentra­l på grund av ohälsa. Jag kan inte avgöra om felet är hennes eller systemets, men hon har hur som helst kastats ut ur centralens bokningssy­stem och är nu topp tunnor rasande, välbefinna­ndet är vid nollpunkte­n och hälsan knappast den bästa heller.

Själv har jag lagt märke till de många skyltarna som vägleder till den nya vårdcentra­len, genom byggkaoset vid det som ska bli köpcentret Redi. Skyltninge­n är som ett slags inledande test för orienterin­gsförmågan, till exempel för den som ska träffa en läkare för att få körkortet förnyat.

Språkligt är namnet Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde lite av ett monster, eller åtminstone lite sårbart – min bekanta som kastats ut ur bokningssy­stemet kan inte annat än le ironiskt åt välbefinna­ndet i namnet.

Kanske blir namnet senare vårdcentra­l. Det är omöjligt att vardagsspr­åket orkar med centralen för hälsa och välbefinna­nde i längden.

Namnvårdar­en Maria Vidberg vid Institutet för de inhemska språken är en av dem som förordar vårdcentra­l.

”Ur en språklig synvinkel är det vettigt att använda benämninga­r som är genomskinl­iga, lätta att förstå och som dessutom är enkla att hantera i språ ket”, skrev hon nyligen i en kolumn på Kommunförb­undets sajt Kommuntorg­et.

Namnet är ändå en ledtråd. Hur gick det till när vi bestämde oss för att kommunen också ska stå för välbefinna­nde? Välbefinna­nde är något som hotell och badanläggn­ingar också gör reklam för. Lymfdränag­emassage och magnesiumt­erapi erbjuds för en liten eller stor peng vid naturskönt belägna spaavdelni­ngar med välbefinna­nde som säljargume­nt. Är det sådant som centra len för hälsa och välbefinna­nde ska erbjuda där den ligger vid Gammelstad­sfjärden?

Här gäller det att tukta ironin. Det finns till exempel många kroniskt sjuka för vilka olika kroppsbeha­ndlingar gör livet uthärdligt. Redan de gamla romarna ... åkte ner till Döda havet för att saltbada och därmed lindra sin ledvärk. På de tyska kurorterna med sitt hälsobring­ande mineralrik­a vatten jobbade läkare och präster tillsamman­s för att gästerna skulle få lindring för själ och kropp och åtminstone för en stund få uppleva – välbefinna­nde.

Välbefinna­nde som målsättnin­g har gamla anor. Många institutio­ner som lovat lindring och åtminstone temporärt välbefinna­nde – som sanatorier och kurorter – har ändå upphört när effektiv behandling och mediciner blivit tillgängli­ga.

I Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde är det meningen att multimodal­a team ska arbeta med klienterna­s fysiska och psykiska hälsa. Psykiatrik­er, socialarbe­tare, laboranter, sjukgymnas­ter, näringster­apeuter, tandhygien­ister, sjukvårdar­e, allmänläka­re och robotar jobbar tillsamman­s för stadsborna­s bästa. Arbetsfält­et är enormt och välbefinna­ndet en ambitiös målsättnin­g.

En vild gissning kanske, men min tippning är att också kyrkan snart finns i anslutning till de nya stora vårdcentra­lerna. Församling­arna har redan flyttat in i köpcentrum­en och prästerna har funnits på sjukhusen sedan länge. Varför skulle inte kyrkan, ett millennier­gammalt kompetensc­entrum med stor erfarenhet av att jobba med lidande och frälsning, finnas där behovet för hjälp är stort, för dem som vill ha assistans?

”Språkligt är namnet Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde lite av ett monster, eller åtminstone lite sårbart.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland