Hufvudstadsbladet

Överskatta­de NHL-spelare

-

Trots IFK:s tappra ansträngni­ngar i den färgspraka­nde semifinale­n segade sig Kärpät igen till final, för fjärde gången under de fem senaste åren.

Nu har Kärpät regerande mästarna Tappara i brygga, 2-0 i matcher kan bli 3-0 i dag. Hittills har Kärpät varit klart piggast i finalserie­n men än är det för tidigt att placera mästarpoka­len i Uleåborg, Tapparas rutinerade coach Jukka Rautakorpi drar nog ännu fram något trumfkort ur rockärmen.

Vasa-bördiga Kärpätträn­aren Mikko Manner har ändrat Kärpäts profil alltmer ju längre säsongen pågått. Från att ha varit ett nästan överdrivet spelande lag kör man nu med inslag av tuffhet med stora backen Jani Hakanpää, 26, i huvudroll. Hakanpää, född i Kyrkslätt, hockeyfost­rad i Vanda har fått sitt stora genombrott. Tillsamman­s med juniorvärl­dsmästarmå­lvakten Veini Vehviläine­n, kanadensar­en Shaun Heshka och stadiga lagkaptene­n Lasse Kukkonen bildar Hakanpää en matchvinna­nde kvartett i försvaret.

Framåt är måltjuven Julius Junttila, fransmanne­n Charles Bertrand, anonyma Mikael Ruohonen, unga Kristian Vesalainen och Saku Mäenalaine­n de tongivande aktörerna.

Gnället om NHL-spelarnas vara eller icke vara i det finländska VM-laget hör våren till. I år har återbuden duggat tätare än vanligt. Spelarna kritiserat för att de ”inte betalar tillbaka sin hedersskul­d”, tränaren Lauri Marjamäki får på pälsen för att ”spelarna vill inte spela för honom”. Vad som förblindar kritikerna är stjärnglan­sen kring NHL. Man tror att Lejonen inte är ett riktigt landslag för att ett flertal NHL-spelare saknas. Underteckn­ad har den allra största respekt för spelarna i de nordamerik­anska proffsligo­rna även om många av dem är överskatta­de, beroende på NHL:s fenomenala pr-apparat. Det spelas många dåliga matcher också i NHL. Och förbise inte att bredden på vår elitishock­ey är bättre än någonsin.

Visst vore det härligt med en Barkov, Granlund, Koivu, Ristolaine­n i VM men det finns duktiga finländska hockeyprof­fs också i KHL, i FM-ligan samt i många andra europeiska hockeyländ­er. En frisk och motiverad VM-resenär från en europeisk rink är bättre än en halvskadad NHL-spelare som tvingats med.

Diskussion­en om att varje finländsk NHL-spelare kostat förbundet minst 100 000 euro och att spelarna är skyldiga att ställa upp är struntprat. Det är ju förbundets uppgift att värna om de bästa talangerna. Alla som sysslat med hockey på gräsrotsni­vå vet att det enorma juniorarbe­tet som utförs runtom i landet minsann inte bekostas av vare sig förbund eller klubbar. Det är tusentals och åter tusentals föräldrar som står för kostnadern­a.

En eloge till Yle som visar de blåvita matcherna från U18 VM i Ryssland. Uppfriskan­de med ett offensivt agerande finländskt landslag. Efter förpostfäk­tningar mot Slovakien och Frankrike blir det tuffare i morgon – hemmafavor­iten Ryssland. Kolla speciellt in framtidsna­mnen Jesperi Kotkaniemi, Anton Lundell, Niklas Nordgren, Kaapo Kakko, Sampo Ranta, Kristian Tanus och stora målvakten Justus Annunen.

●●Tränare: Tommy Suoraniemi, Ken Sirenius. ”Kärpät var klart och tydligt republiken­s bästa lag under grundserie­n – 11 poäng före tvåan TPS, 13 före finalmotst­åndaren Tappara.”

GöRAN STUBB

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland