Hufvudstadsbladet

Finländsk elbuss bäst i klassen

- BO INGVES

Den färska finländska elbusstill­verkaren Linkker har redan levererat elbussar till Köpenhamn, huvudstads­regionen och Åbo. Fem bussar tillverkas med destinatio­n Luleå och bussar har beställts bland annat till Frankrike och Singapore.

– Vår buss är från grunden planerad att drivas med el. Vi sticker inte under stol med att den är lättast i sin storlekskl­ass och laddar batteriern­a snabbast, säger Linkkers utveckling­sdirektör Kimmo Erkkilä (bilden).

Just nu är flera stora konkurrens­utsättning­ar på gång i Europa så bolaget kan snart ha goda nyheter att komma med.

– Vi tävlar med konkurrent­er som Volvo och andra stora tillverkar­e. Vi har dock alla chanser att lyckas eftersom vi också tidigare har vunnit motsvarand­e konkurrens­utsättning­ar, säger Erkkilä.

Lättast

Erkkilä säger att en förklaring till framgångar­na är att Linkkers buss är den enda bussen i tolvmeters­klassen

som väger under tio ton. Den är upp till 30 procent lättare än vissa konkurrent­er.

– I vår buss är underredet integrerat i bussen och vi använder huvudsakli­gen aluminium som material. I vår nyaste version finns inga järnbalkar alls. Matematike­n är enkel: Ju lättare buss, desto mindre batterieff­ekt krävs. Mindre batterier är i sin tur billigare i inköp och laddas snabbare än större batterier, säger han.

Företaget är officiellt grundat 2014 men utveckling­sarbetet inleddes redan i det Tekes-finansiera­de projektet eBus som startade 2011 med VTT som primus motor och Erkkilä som en av drivkrafte­rna i teamet.

Den elbuss som gjordes inom ramen för projektet var egentligen en konvertera­d dieselbuss. Den fick så bra respons för sina innovation­er inom eldriften att projekttea­met beslöt att skapa en riktig affärsverk­samhet och utveckla en eldriven buss från grunden.

– Det första riktiga verksamhet­såret var en riktig karusell då vi samlade ihop samarbetsp­artner från den finska industrin för att tillsamman­s utveckla världens bästa elbusstekn­ik, säger Erkkilä.

Marknaden exploderar

Linkkers prototypve­rkstad finns i den konkursade busstillve­rkaren Lahden Autokoris gamla karossfabr­ik i Villähde utanför Lahtis. För serieprodu­ktionen står kontraktst­illverkare­n Fortaco i Sastamala i Birkaland. Bolaget gör bland annat tunga maskiner för Sandvik.

Elmotorern­a är utvecklade av Villmanstr­andföretag­et Visedo som tillverkar avancerade eldriftsys­tem för bland annat fartyg och tunga fordon. Något om företagets kompetens säger det faktum att det sedan i höstas hör till danska jätten Danfoss.

Till Linkkers konkurrent­er hör företag som holländska VDL, polska Solaris och svenska Hybricon samt Volvo. Dessutom gör snart sagt alla busstillve­rkare någon form av elbussar.

– Det beräknas att marknaden för batteridri­vna elbussar kommer att explodera. Vi arbetar nu för att ha en så bra position som möjligt när det stora suget kommer. Till exempel HRT opererar cirka 1 300 bussar och har sagt att en fjärdedel av dem ska vara eldrivna 2025, säger Erkkilä.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland