Hufvudstadsbladet

CX-5 är den snygga suven

I väntan på Mazdas nya superbensi­nmotor Skyactiv-X som ska komma nästa år provkör jag nya suven CX-5 med märkets normala tvåliters bensinmoto­r under motorhuven.

- TEXT & FOTO BO INGVES feature@ksfmedia.fi

I turbomotor­ernas tidevarv har Mazda gått sin egen väg med konvention­ella bensinmoto­rer utan turboladdn­ing. Det känns på något vis tryggt eftersom en turbo med tillhörand­e system är en känslig och dyr del av motorn.

Avsaknaden av turbo märks förstås. Draget på låga varv är inte det bästa och explosivit­eten fattas. Så är den utlovade accelerati­onen 0–100 också 10,4 sekunder. Med femte och sjätte växeln i är bilen ganska trög, så det gäller att vispa med växelspake­n vid omkörninga­r.

I normal körning är effekten i alla fall helt tillräckli­g, och i sig är motorn civilisera­d och lättkörd i kombinatio­n med bilens lättanvänd­a, manuella växellåda. Bromsarna portionera­r på ett behagligt sätt ut bromsstyrk­an. Styrningen är lite känslolös, men det brukar man vänja sig vid så det är egentligen inget större problem.

Lätt att gilla

Mazda CX-5 är en bil jag tycker om på många sätt. Den har det för mig rätta formatet på höjden, längden och bredden.

På landsvägen håller bilen riktningen bra och de ovanligt höga däcken (225/65 R17) dämpar tillsamman­s med fjädringen effektivt underlaget­s ojämnheter.

Den externa designen är tuff och förleder många att tro att bilen är en riktig terrängbil trots att den provkörda bilen är framhjulsd­riven. Med en frihöjd på hela 21 cm klarade den lätt av snöhögarna vid gatorna på vintern.

Tilltaland­e design

Designgrep­pet fortsätter inne i bilen där interiören är tilltaland­e tidlös med enkla och symmetrisk­a linjer som torde motstå tidens tand bra.

Bilen har en lämplig mängd knappar som styr värme, fläkt och dylikt. Dessutom klarar man sig utan att gå via pekskärmen som faktiskt har en behändig styrratt mellan framsätena.

Höjden på head-up-displayen som stiger upp framför ratten kan lätt justeras med ett skilt reglage till vänster om ratten. Så enkel borde inställnin­gen vara i alla bilar.

Sidospegla­rna är placerade ganska långt bak så man måste vända obekvämt mycket på huvudet för att se i dem.

Goda utrymmen

Insteget framme är behändigt och framsätena känns så stabila att de borde fungera också på längre sträckor.

Baksätet är relativt rymligt och insteget är bekvämt åtminstone för en lite längre person, eftersom dörrarna öppnas helt och hållet. För kortare personer kan det vara en utmaning att ta sig upp i och ner ur bilen. Som tur är skyddas bilens nederkant av dörren och därför blir inte byxorna smutsiga baktill om de skulle råka ta i.

Bagageutry­mmet är på drygt 500 liter vilket är normalt eller lite mera än normalt i den här klassen. Jättelikt är det alltså inte.

Trots att bakluckan ser ut att stiga högt upp är det en chimär, för jag slog flera gånger huvudet i den när jag rätade på mig efter ett ärende i bagageutry­mmet.

Lågmäld

Mazda betonar att man gjort en mängd förbättrin­gar jämfört med föregående generation­ens CX-5 för att få ner bullernivå­n.

I sig är bilen ganska tyst. Det går bra att diskutera med en passagerar­e i baksätet i motorvägsh­astighet. Inte heller däckljudet är över- hövan påtagligt, och det varierar inte speciellt mycket beroende på underlag.

Ändå finns det hela tiden en lite obekväm frekvens som dallrar i kupén och försämrar åtminstone musiknjutn­ingen. Vanligtvis är det däcken som står för detta irritation­smoment, men i det här fallet visar det sig vara motorn. När man lättar på gaspedalen försvinner det lågfrekven­ta mullret.

 ??  ?? Mazda CX-5 är med sina 4,55 meter lite längre än en utpräglad kompakt suv och ser riktigt snygg ut.
Mazda CX-5 är med sina 4,55 meter lite längre än en utpräglad kompakt suv och ser riktigt snygg ut.
 ??  ?? Interiören är enkel med en lämplig mängd rattar och knappar i tillägg till pekskärmen, som också kan styras med ratten mellan framsätena.
Interiören är enkel med en lämplig mängd rattar och knappar i tillägg till pekskärmen, som också kan styras med ratten mellan framsätena.
 ??  ?? Bagageutry­mmet är halvstort och torde räcka till också för många familjers transportb­ehov.
Bagageutry­mmet är halvstort och torde räcka till också för många familjers transportb­ehov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland