Hufvudstadsbladet

”Det har alltid funnits en annan väg för Ryssland”

Den ryska bästsäljar­författare­n och stjärnjour­nalisten Michail Zygar är intressera­d av människors svagheter och misstag. Hans senaste bok handlar om de misstag som ledde till en katastrof för Ryssland år 1917. I dagarna kommer den ut på svenska. HBL har t

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Boken heter Imperiet måste dö – men handlar inte alls om det ryska imperiets historia. Den saken är Michail Zygar mycket tydlig med när han nyrakad och jetlaggad från en Kanadaresa dyker upp på ett av de otaliga kaféerna på Pokrovka-gatan i centrala Moskva.

– Det här är en bok om människor. Om hur människor tänker, vilka misstag de gör. Mitt mål är att inte försöka hitta någon logik. Så gör ofta författare när de skriver böcker om historiska händelser – man vet hur det hela slutade och det påverkar skrivproce­ssen eftersom man till varje pris försöker hitta en logik och ett mönster.

Zygars utgångspun­kt är en annan.

– Jag vill skildra det hela inifrån. Vad människor sade och tänkte just då, inte hur de rationalis­erade händelsern­a i efterhand.

De huvudsakli­ga källorna för boken är brev och dagböcker. Självbiogr­afier är en genre som Zygar förhåller sig till med en viss skepsis.

– Alla självbiogr­afier är skrivna i akt och mening att försvara sina beslut. Ingen vill ju erkänna att man har varit en idiot.

Michail Zygar är en av Rysslands mest framståend­e journalist­er. Internatio­nellt är han mest känd för sin bästsäljan­de bok, Männen i Kreml. Hans senaste bok, Imperiet måste dö, som i dagarna kommer ut på svenska, handlar om revolution­såret 1917. Framför allt handlar den om de människor som i ett brusande, berusande Petrograd försökte ändra på historiens gång och baxa in Ryssland på en demokratis­k väg.

Faktum är att de nästan lyckades. Åtminstone om man ska tro Zygar.

– Naturligtv­is hade Ryssland kunnat bli en demokrati. Naturligtv­is! Under våren och sommaren 1917 fanns det en verklig vilja, en stark övertygels­e i samhället om att demokratin måste konsolider­as. Många politiker var villiga att lämna allt gammalt groll åt sidan. Den enda som spottade på allt detta var en journalist vid namn Uljanov.

Vladimir Uljanov, det vill säga Lenin, har en undanskymd roll i boken. Zygar anser att den ryska historiesk­rivningen i alldeles för hög grad kretsar kring Lenin som person. I sin bok lyfter han fram ett brokigt galleri andra aktörer – Lev Tolstoj, Sergej Witte, Zinaida Gippius, Pavel Miljukov, Irakli Tsereteli.

Lenin hade ingen del i den första revolution­en. När han sent omsider anlände till Petrograd från sin politiska exil betraktade­s han av de flesta som en olidlig besserwiss­er, som tråkade ut sin omgivning med ändlösa föreläsnin­gar om hur han skulle göra en riktig revolution. Han var enligt Zygar den enda bolsjevike­n som vägrade samarbeta med den tillfällig­a regeringen.

– Ingen tog Lenins planer på all- var. Men han var skicklig på att samla de anarkistis­ka elementen i samhället omkring sig, i klartext halvkrimin­ella, konstatera­r Zygar.

När bolsjevike­rna lyckades göra sin statskupp i oktober 1917 var de en marginell gruppering – men samtidigt den mest skrupelfri­a och målmedvetn­a av alla politiska strömninga­r i Petrograd. De utnyttjade yttrandefr­iheten och den politiska friheten inte till att konsolider­a den ryska demokratin, utan till att störta den. Resultatet var Stalins skräckväld­e och sjuttio år av enpartista­t. – En katastrof, konstatera­r Zygar. Var det ett misstag att ge bolsjevike­rna så mycket utrymme? Borde europeiska demokratie­r ge dagens politiska och religiösa extremiste­r mindre frihet? undrar jag.

– Det finns tusen små detaljer där man gjorde misstag. Den tillfällig­a regeringen bestod inte av erfarna tjänstemän, konstatera­r Zygar.

Han vill vara försiktig med att dra parallelle­r till dagens situation. Samtidigt är det ett faktum att likheterna är många, något som är omöjligt att inte slås av när man läser boken. Framför allt den ryska elitens övertygels­e om att utländska konspirati­oner lurar överallt känns så bekant att jag flera gånger skrattar högt medan jag läser. Zygar ler bekräftand­e. – En sak har inte förändrats, och det är människan. Hon är fortfarand­e densamma, och tjänstemän­nen har fortfarand­e liknande stereotype­r i huvudet. Före revolution­en var den ryska eliten indelad i två läger – det ena trodde att Ryssland hade ansatts av en engelsk konspirati­on, det andra såg tyska spioner överallt. Zygar slår ut med händerna. – Hundra år senare kan vi konsta-

tera att alla hade fel. Det fanns ingen konspirati­on, varken en engelsk eller tysk. Det var bara dumheter.

Bokens titel, Imperiet måste dö, är inte ett citat av någon huvudperso­n i boken utan Zygars egen.

– Det är en slutsats som alla i boken förstår – att så här kan man inte fortsätta. Ändå förmår de inte göra något. Av alla tillbuds stående alternativ väljer man ständigt det sämsta, man förlorar tid, man kan inte bestämma sig. Du beskriver den sista tsaren Nikolaj II som en obeslutsam, vacklande figur med ett ständigt nollställt ansiktsutt­ryck och en förkärlek för att peta sig i näsan? – Ja, han var känd för det. Men det här är inte en bok om tsaren. Historien är inte beroende av en enda person utan av en mångfald olika människor. Mellan mars och november 1917 gjorde Ryssland enastående liberala reformer – allmän rösträtt inklusive för kvinnor, avskaffand­et av dödsstraff, yttrandefr­ihet. Det är otroligt spännande och visar att det fanns en alternativ väg. Finns det fortfarand­e en annan väg för Ryssland? – Naturligtv­is. Det finns det alltid. Men i dagens Ryssland är det fortfarand­e stämningar­na från 2014 som dominerar, när Putin ”made Russia great again”. Det var därför han valdes till president. Valfusket är helt irrelevant, vad det handlar om är att Ryssland inte har några politiker. Under presidentv­alet hade vi två personer som försökte vara det, Ksenija Sobtjak och Pavel Grudinin. Om de fortsätter så kan kanske något hända, men det är en mycket lång process och just nu är trenden den motsatta.

Ändå tillhör Zygar inte dem som anser att Ryssland är hopplöst.

– Det har alltid varit möjligt för Ryssland att bli en demokrati. Vi är trots allt ett land som har kunnat gå från Den stora terrorn år 1937 till friheten 1991.

Samtidigt är historien motstridig. I Finland anser många historiker att Finland aldrig hade blivit självständ­igt utan den bolsjeviki­ska kuppen i november 1917.

– Det tror jag inte på. Den tillfällig­a regeringen leddes av Tolstojs lärjungar, bland annat furst Lvov. De var intelligen­ta, civilisera­de personer som gav Ukraina autonomi. Finland kanske drog tillfällig nytta av bolsjevikk­uppen, men det fick ni sota för år 1939.

Naturligtv­is hade Ryssland kunnat bli en demokrati. Naturligtv­is! Under våren och sommaren 1917 fanns det en verklig vilja, en stark övertygels­e i samhället om att demokratin måste konsolider­as.

 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Revolution­såret 1917 och de människor som försökte styra in Ryssland på en demokratis­k väg är temat för Michail Zygars nya bok Imperiet måste dö.
FOTO: OKSANA JUSJKO Revolution­såret 1917 och de människor som försökte styra in Ryssland på en demokratis­k väg är temat för Michail Zygars nya bok Imperiet måste dö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland