Hufvudstadsbladet

En gammal tidning

- CARL APPELBERG

Häromdagen fick jag en gammal tidning i min hand, en mycket gammal tidning. Det var Hufvudstad­sbladet, daterat onsdagen den 19 september år 1900. Först trodde jag att det skulle vara en fläkt från min barndom, men det var ett misstag.

Formatet var visserlige­n det gamla stora som ändrades till det nuvarande för snart femton år sedan och titeln överst på första sidan var den gamla, alltså HUFVUDSTAD­SBLADET, inte HBL. Sedan blev allt annorlunda.

Texten var skriven med gammal stavning, alltså stafning. Det störde mig inte, texterna i min barndoms äventyrsbö­cker som varit min faders och hans bröders, var likadan.

Det jag såg allra först var att den åttasidiga tidningen till största delen bestod av annonser, de två första sidorna helt, de två sista likaså, dessutom fanns det annonser också på de fyra sidorna i mitten. De var ganska godtycklig­t grupperade enligt ämne, men slarvigt. Dödsannons­erna hade inga kors och försvann nästan i annonsmäng­den, några illustrati­oner finns det inte heller, absolut ingen grafisk utformning.

Nyhetstext­en inne i tidningen var fattig, finlandsny­tt bestod mest av några kungörelse­r och några noteringar om valutan och börsen. Utlandsnyt­t fanns det mer om, tiden var intressant, det pågick krig i Afrika och Asien. Boerkriget var i full gång i Sydafrika, Transvaals president Krügar hade flytt, men man stred fortfarand­e. Den andra parten var förstås det brittiska imperiet.

I Kina var det så kallade boxaruppro­ret ännu i farten, landet hade fortfarand­e en kejsare, och dessutom en änkekejsar­inna, som av allt att döma ställde till bråk. Boxarna (inte att förväxla med förargade idrottsmän) var en rörelse mot utländskt inflytande. Huru gamla nyheterna var är svårt att veta, men det fanns ju telegraf, så de var kanske rätt färska.

Det intressant­aste tyckte jag ändå det var att Ryssland inte omnämndes alls, vi var ju ändå ett ryskt storfurste­ndöme, som lydde direkt under tsar Nikolaj II. Panslavism­en grasserade i grannlande­t, censuren var sträng, vi hade vår autonomi och ville kanske inte synas. Jo, prenumerat­ionspriset i Ryssland fanns och en liten grej om ryska skolpojkar­s vidskepels­e.

Den här tidningen visade verkligen hur mycket som har förändrats under de hundrasjut­ton år som gått sedan den såg dagens ljus. Dagens tidning är mera lättläst, något överillust­rerad, men definitivt bättre, tycker jag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland