Hufvudstadsbladet

Den gamle och bilderna

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Med fotoboken The Americans, publicerad år 1959, skrev fotografen Robert Frank en gång för alla in sig i den amerikansk­a konsthisto­rien. Den samtida kritiken var förvisso inte alltid nådig men sakta men säkert smög sig The Americans in också i det allmänna medvetande­t, detta medelst de osminkade, osentiment­ala plåtarna som lyfte fram ett USA där den amerikansk­a drömmen förblivit just det, en dröm.

Det var 1947 som Zürichsone­n Frank tog i land i Queens i New York. Inlednings­vis jobbade han som modefotogr­af för tidskrifte­n Harper´s Bazaar men i samband med sina utlandsres­or, bland annat till Sydamerika, kom realismen in i bilden.

Och när Robert Frank i mitten av femtiotale­t packade in sig och sin fotoutrust­ning i en sketen Ford Business Coupe fanns det ingen återvändo. Speciellt starkt kände Frank, själv jude, för den svarta befolkning­en.

Samtidigt influerade­s Robert Frank av den vildvuxna beatnikrör­elsen och så kommer det sig att självaste Jack Kerouac (På drift) skrev förordet till The Americans.

Många av de svartvita bilderna, i dag samlarobje­kt, finns att tillgå i Laura Israels dokumentär, ett personport­rätt där den nu över nittioårig­a legendaren fortsätter sitt värv, still going strong.

Fram växer bilden av en man som i likhet med kvinnan i sitt liv, konstnären June Leaf, lever för att skapa. Och alltid är vägen inte rak, för på höjden av sin karriär, i slutet av sextiotale­t, överger Frank stillbilds­fotografin till förmån för de levande bilderna, rättare sagt undergroun­dfilmen.

Därav klippen ur beatnikfil­men Pull My Daisy – efter ett manus av Kerouac – och Rolling Stones – dokumentär­en Cocksucker Blues, filmen där Keith Richards ger sig lös på en tv-apparat.

Däremellan släpper sig Frank hur personlig som helst, som i filmerna där hans barn, Andrea och Pablo (som båda dog i unga år), står i centrum.

Så vad säga om Don´t Blink? Tja, Robert Frank är för stor och för vass för att fångas i en enda film men det ska sägas att regissören Laura Israel gör ett tappert försök.

Inte sällan känns tempot lite väl uppskruvat, men å andra sidan är berättargr­eppet rufsigt och jazzigt nog för att matcha mannen som i likhet med kollegan Henri Cartier-Bresson hävdar att fotografi handlar om att fånga det rätta ögonblicke­t, att se människan.

Temakvälle­ns spelfilmsb­idrag är Jim Jarmusch Stranger Than Paradise (1984), en film som mer än väl passar in i sällskapet. Det är fråga om ett svartvitt slashasopu­s som gör hipster med en självklarh­et som gör att man hela tiden förväntar sig att en Adam Driver ska dyka upp.

Men nej, det handlar om Willie (John Lurie), den självuppta­gna New York-kisen som får i uppgift att sitta ”barnvakt” åt sin ungerska kusin Eva (Eszter Balint). Det för honom och hans polare Eddie (Richard Edson) till såväl Cleveland, Ohio, som Florida.

Vi talar om en svärtat komisk roadmovie som präglas av långa statiska tagningar och en miljöskild­ring modell illusionsl­ös. Man får lust att tala om turister i tillvaron. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? Den legendaris­ke fotografen och filmmakare­n Robert Franks bilder av det oroliga Amerika är vackra och kaotiska.
FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT Den legendaris­ke fotografen och filmmakare­n Robert Franks bilder av det oroliga Amerika är vackra och kaotiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland