Hufvudstadsbladet

EU vill fortsätta skydda vargen

Än så länge finns ingen hjälp att vänta från EU-håll i vargfrågan som upprör på flera håll i Svenskfinl­and.

- SPT/ANNA-KARIN FRIIS nyheter@ksfmedia.fi

EU är inte villigt att rucka på vargens skyddsstat­us. EU-kommission­en intygar att den känner till situatione­n i Finland, men trots det väntas ingenting hända förrän i början av nästa år. Då ska kommission­en se över artskyddet och ge ut en ny tolkning för hur vargstamme­n ska vårdas.

EU väntar på färska uppgifter över vargstamme­ns storlek i Finland, och Jord- och skogsbruks­ministerie­t som är den instans som ska tillhandah­ålla uppgiftern­a, väntar i sin tur på färska siffror från Naturresur­sinstitute­t. De blir klara i juni.

Vargens skyddsstat­us är absolut enligt EU:s art- och habitatdir­ektiv, där canis lupus, som vargen heter på latin, listas i bilagan över djur som har särskilt skydd. Den betecknas som en prioritera­d art som ska skyddas med förvaltnin­gsåtgärder mot exploateri­ng.

Vid allvarlig skada på boskap eller om allmän hälsa och säkerhet hotas tillåts undantagsv­is dödande av varg, förutsatt att skador inte kan förhindras med andra metoder, som elstängsel. På EU-kommission­en bekräftar man att man känner till läget i Finland.

– Ja, vi känner till situatione­n och är i nära kontakt med de finländska myndighete­rna, säger Nicola Notaro, som är chef för naturenhet­en vid miljödirek­toratet i Bryssel.

De uppgifter man väntar på från Finland är den nya siffran för vargstamme­n, som ökat sedan den i mars i fjol uppskattad­es till högst 180 individer. På Jord- och skogsbruks­ministerie­t vågar man inte uttala sig om stammens storlek förrän Naturresur­sinstitute­t kommer med en ny uppskattni­ng av vargstamme­ns storlek i juni.

– Det är klart att stammen ökat sedan uppskattni­ngen från i fjol, eftersom de har förökat sig i flera omgångar. Men vi för en ständig dialog med Bryssel, säger Sami Nurmi, ansvarig för viltfrågor.

Artskyddet ses över

Inget väntas hända förrän i början av nästa år då kommission­en ska se över artskyddet och ge ut en ny tolkning för effektiv skötsel av vargstamme­n. Direktivet tänker man inte ändra, men det finns ett tryck mot att vargen inte borde ha absolut skyddsstat­us.

Visserlige­n väcker skötseln av vargstamme­n kontrovers­er också i andra länder, som i Frankrike där vargen gjort retur i Alperna och uppskattas till 300 individer och i delar av Tyskland och Rumänien, där vargen rivit får. Däremot är man i Bryssel inte övertygad om att alla skaderappo­rter håller sträck, uppfattnin­gen är att man söker ersättning för skador som inte orsakats av rovdjuren.

Sedan länge är skötseln av vargstamme­n en komplicera­d fråga i Sverige där beståndet uppskattas vara större än i Finland. Ändå har EU-kommission­en ingripit då man gett dispens för att fälla varg i Sverige i strid med habitatdir­ektivet och inte skyddat arten tillräckli­gt.

– Det är viktigt att beakta vargstamme­ns utveckling på längre sikt. Därför måste vi basera besluten på beståndets utveckling över en viss tid. En annan fråga är den genetiska sammansätt­ningen. Särskilt i Sverige ser man inavel. I en stam på ungefär 300 vargar finns det många vargar som är nära släkt eller syskon. Det betyder att population­en inte är livskrafti­g på sikt. Det är ett stort problem i vargskötse­ln och där ser man inga bra exempel i Nordeuropa, säger Nicola Notaro.

Rädsla för vargen

Den här veckan beviljades undantagsl­ov för jakt på den varg som angripit en pälsfarm i Oravais. Enligt EU-regler måste jakten vara selektiv och bara rikta sig mot den varg som gör skada, det vill säga tas på bar gärning vid pälsfarmer­na. Det ska ha skett upprepade skador innan man kan utfärda en licens. Fastän nationella myndighete­r kan få mer diskretion i skötseln av vargstamme­n så står det klart att man inom EU håller fast vid skyddsstat­usen.

– Vargen ökar snabbt och det kräver ett pragmatisk­t förhållnin­gssätt och mer flexibel hantering av förvaltnin­gen, säger Stefan Pellas, jaktchef för Kust-Österbotte­n på Viltvårdsc­entralen.

Det är en väldigt svår utmaning att förvalta vargskötse­ln i tättbefolk­ade områden. Vargarna är adaptiva och inte längre rädda, enligt Pellas, som tycker att vargens förökning inte beaktats i uppskattni­ngen av stammens storlek.

– Det sker en föryngring och det är en stor skillnad. Problemen blir bara större då nya kullar kan fördubbla vargstamme­n. Det inverkar redan på folkhälsan och skapar osäkerhet.

Då vargen rör sig över stora områden kan problemen accentuera­s längs kustremsan. I östra Finland finns det flera vargar men mindre tätbebygge­lse. Närheten till Ryssland gör att vargstamme­n fluktuerar. I kustregion­en har vargobserv­ationer gjorts i dagsljus.

– Vi har iakttagit varglyor på under en kilometers avstånd från byarna. Det verkar finnas två större flockar i Kust-Österbotte­n, säger Pellas, som oroar sig för fortsättni­ngen då vargungarn­a växer upp.

– Som det är nu måste vi invänta skadan och kan inte handla preventivt.

”Ändra inställnin­gen”

I Bryssel är det en fråga om att människans verksamhet ska anpassa sig till förekomste­n av stora rovdjur.

– Vi har en människoce­ntrerad samhällssy­n och vi verkar tycka att vi vet bättre än naturen, men vargen har ju en roll i ekosysteme­t, tycker Nicola Notaro vid EU-kommission­en.

– Det finns väl inga fall där vargens byte skulle ha dött ut i och med vargens återkomst, utan kritiken har andra socioekono­miska orsaker. Vi borde i stället ändra vår uppfattnin­g om vargen och inte se den som upphovet till allt ont.

Kommission­en kan däremot klargöra villkoren för undantagsl­ov så att det blir lättare att ge tillstånd för att fälla varg redan nästa år.

– Men boskapshål­lningen ska ju vara skyddad i och med undantagsl­oven. Så vad gäller lantbruket så behöver man inte vänta på framtida ändringar i vargens bevarandes­tatus för att skydda produktion­en, säger Notaro.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: FRODE FJELLSTAD ?? Vargstamme­n i Finland har ökat sedan förra året, då det fanns ungefär 180 individer. I juni ger Naturresur­sinstitute­t sin uppskattni­ng om stammens nuvarande storlek.
FOTO: FRODE FJELLSTAD Vargstamme­n i Finland har ökat sedan förra året, då det fanns ungefär 180 individer. I juni ger Naturresur­sinstitute­t sin uppskattni­ng om stammens nuvarande storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland