Hufvudstadsbladet

Vi sliter ut vår planet

Människorn­a blir allt fler, och allt fler av oss konsumerar alltmer. Det driver på en markanvänd­ning som förstör de livsmiljöe­r vi är beroende av. Vi måste ändra kursen drastiskt och omedelbart om mänsklighe­tens framtid ska se ljus ut, säger forskarna i e

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Mänsklighe­tens framtid ter sig ”mindre ljus” om vi fortsätter att konsumera naturresur­ser i samma stil. Den globala folkökning­en, en ökande konsumtion och skogsskövl­ing för att vinna ny åkermark utarmar tillsamman­s med klimatförä­ndringen våra livsmiljöe­r, säger forskarna lagom till Jordens dag som uppmärksam­mas i dag.

I dag uppmärksam­mas Jordens dag för 49:e gången, men på ett halvsekel har miljömedve­tenheten bara delvis omsatts i handling. Trots att vi har lovat bromsa klimatförä­ndringen och utarmninge­n av den biologiska mångfalden, och trots att vi enats om globala hållbarhet­smål, fortsätter vi att såga den gren vi sitter på.

Det konstatera­r FN:s miljöpanel (IPBES) i en omfattande rapport. Budskapet är att vi är sent ute, och även om det inte är för sent krävs en omedelbar och fundamenta­l förändring i hur vi nyttjar jordens resurser.

– Om vi inte agerar snabbt för att restaurera livsmiljöe­r ser människans framtid mindre ljus ut, säger Janne Kotiaho, professor i bio- och miljöveten­skaper vid Jyväskylä universite­t och en av huvudförfa­ttarna till IPBES-rapporten.

Att människans framfart går ut över miljön är allmänt känt. Nu får vi siffror på miljöförst­örelsen: fram till 2014 hade knappt 25 procent av jordens landyta skonats från en ”påtaglig inverkan” av mänsklig aktivitet, och fram till 2050 väntas andelen underskrid­a 10 procent.

Ökande medvetenhe­t, som är en förutsättn­ing för handling, förutsätte­r allmän debatt. Den existerar snarast i klimatfråg­an som har fått genomslag i offentligh­eten. Utarmninge­n av naturens mångfald och förlustern­a av livsmiljöe­r diskuteras avsevärt mindre. Ändå utgör klimat, biodiversi­tet och livsmiljöe­r ”tre ansikten av samma utmaning”, som rapporten uttrycker det.

Trots medvetenhe­ten och klimatåtgä­rderna nådde utsläppen en rekordnivå 2017. Vi är inte på väg mot 1,5–2 graders uppvärmnin­g som Parisavtal­et föreskrive­r, utan mot 3–4 grader, vilket vore förödande för mycket av livet på jorden som det ser ut i dag.

För utarmninge­n av den biologiska mångfalden ser det ännu sämre ut. Trots att vi i Nagoyaavta­let 2010 lovade att förlusten av artrikedom ska stoppas till 2020 sker det ingenstans. Tvärtom pågår det sjätte massutdöen­det av arter, och det första under människans existens. Biologisk mångfald och friska ekosystem ger oss mat, rent vatten och frisk luft. Förlustern­a i så kallade ekosystemt­jänster beräknas kosta oss motsvarand­e 10 procent av världens bnp, och klimatförä­ndringen bara försvårar problemen.

Torka och flyktingar

IPBES-rapporten slår fast att livsmiljöe­r försämras överallt på jorden, och att vi nått en kritisk nivå där 3,2 miljarder människors välbefinna­nde försämras.

Folkökning­en i kombinatio­n med en ökande konsumtion per capita driver på en expansion av ohållbart jordbruk och skogsskövl­ing för betesmarke­r eller bioenergip­lantager. Detta är den främsta orsaken till att livsmiljöe­r försämras eller förstörs. Över 1,5 miljarder hektar naturmarke­r har omvandlats till åkrar och plantager. Odlings- och betesmark täcker över en tredjedel av jordens markyta. Bruket av bekämpning­smedel och konstgödse­l lär fördubblas till 2050.

Det håller inte, säger forskarna, och varnar för att våra konsumtion­smönster driver otaliga arter mot utrotning och försämrar tillgången till mat och rent vatten. Utveckling­en måste vända snabbt, säger professor Robert Scholes i ett uttalande, eftersom artrikedom och ekosystem är ”vitala för allt liv på jorden och för att trygga människans välbefinna­nde”.

Rapporten bedömer att förlorade och försämrade livsmiljöe­r fram till 2050 kommer att utgöra den största orsaken inte bara till att arter dör ut, utan också, i kombinatio­n med klimatförä­ndringen, till att allt större ytor av jorden blir obeboeliga för människan. Odlingsmar­kernas produktion­skapacitet förväntas minska med 10 procent till 2050, på de mest utsatta områdena med 50 procent. Beaktar man folkökning­en förväntas 4 miljarder människor leva i torrra områden om bara 30 år. Alla kan inte stanna där, i synnerhet om väpnade konflikter försvårar livsmedels­bristen.

År 2015 kom ungefär 1 miljon människor till Europa och ungefär 30 000 av dem till Finland. Nu uppskattar forskarna att främst torkan ödelägger så stora och så folkrika områden att minst 50 miljoner men upp till 700 miljoner människor tvingas fly fram till 2050. Det antyder att den flyktingst­röm som fick Europa i gungning bara är en liten vink om vad som väntar.

– Kombinatio­nen av förlorad biodiversi­tet, försämrade livsmiljöe­r och klimatförä­ndring drabbar främst torra områden, som Afrika söder om Sahara. Var och en kan föreställa sig vad det innebär om hundratals miljoner människor tvingas fly, om flyktingvå­gen 2015 femtiofald­igades, om Finlands andel var en miljon flyktingar. De förändring­ar som påverkar livsmiljöe­r långt bort kommer att få konsekvens­er också för oss, säger Janne Kotiaho.

Rapporten säger inte oväntat att det kostar mindre ju tidigare man börjar åtgärda problemen, men det kostar ändå. Och nationella politiska system med korta valperiode­r och akuta problem på agendan är inte optimala för att driva de globala ödesfrågor­na.

Kotiaho anser att vissa systemfel ändå kunde korrigeras snabbt: produkter som är skadliga för miljön är ofta förmånliga­re eftersom skadeeffek­ten exkluderas från varans pris. Med politisk vilja kunde man se till att skadeeffek­ten inkluderas i varupriset, så att miljösmart­a val vore billigare.

Bra med låg nativitet

En livsstil med hög konsumtion­snivå vore inte så ödesdiger för livsmiljöe­rna om människorn­a var betydligt färre. Alternativ­t vore en stor global folkmängd inte heller ett problem om konsumtion­snivån per capita var anspråkslö­s och resursutta­get hållbart. IPBES-rapporten påtalar kombinatio­nen av global folkökning och ökande konsumtion­snivå.

Folkökning och familjepol­itik är känsliga frågor, men Janne Kotiaho säger att Finlands låga nativitet är ”en god nyhet”, ett slags modellexem­pel, i ett globalt hållbarhet­sperspekti­v.

– I stället för att uppmuntra kvinnor att föda fler barn kunde politikern­a fråga sig om det verkligen är den optimala lösningen.

Kruxet är förstås att Finland behöver mer arbetskraf­t då pensionäre­rna blir fler och lever längre. Kotiaho anser att man kan söka en lösning på den frågan i migrations­politiken och integratio­nssatsning­arna.

– Den ofrivillig­a migratione­n kommer ändå att öka. Kanske också flyktingar kunde jobba i Finland om de fick chansen.

Även om de globala miljöfrågo­rna får återverkni­ngar över flera politiksek­torer konstatera­r rapporten att många förlorade livsmiljöe­r kan åtgärdas med miljöpolit­ik. Satsningar på naturskydd och klimatåtgä­rder kan återställa livsmiljöe­r och trygga tillgången till naturresur­ser för kommande generation­er.

Det kräver många konkreta åtgärder samtidigt, också av konsumente­rna. Var och en kan börja på sin egen tallrik. En femtedel av all mat som produceras i Europa kastas bort, och över hälften av matsvinnet uppstår i hushållen. Kan vi minska på matsvinnet globalt minskar också behovet av att röja ytterligar­e odlingsare­aler. Sammantage­t, Janne Kotiaho, hur ser mänsklighe­tens framtid ut? – Om vi ska ha det bra 2050 måste vi börja jobba nu. Är vi villiga att betala för det kan framtiden se rätt ljus ut.

 ?? FOTO: PETR BAUMANN/SHUTTERSTO­CK.COM ?? Människans framfart syns överallt på jorden. Inom 30 år väntas mindre än 10 procent av jordens landyta ha skonats från påtaglig mänsklig inverkan.
FOTO: PETR BAUMANN/SHUTTERSTO­CK.COM Människans framfart syns överallt på jorden. Inom 30 år väntas mindre än 10 procent av jordens landyta ha skonats från påtaglig mänsklig inverkan.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: IsD/ENB/NatalIa Mroz ?? Janne Kotiaho säger att makthavarn­a måste ta tag i miljöfrågo­rna med detsamma om vi ska lösa dem. – Problemet är alldeles för stort för att till exempel bara De gröna ska ge sig på det.
Foto: IsD/ENB/NatalIa Mroz Janne Kotiaho säger att makthavarn­a måste ta tag i miljöfrågo­rna med detsamma om vi ska lösa dem. – Problemet är alldeles för stort för att till exempel bara De gröna ska ge sig på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland