Hufvudstadsbladet

340 000

Har du någon gång låtit bli att hämta den där filmen eller boken du beställde till ditt närbibliot­ek? Om ditt svar är ja så är du inte den enda. De senaste åren har det blivit vanligare att ignorera sina reserverin­gar.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

av de böcker som årligen reserveras i huvudstads­regionens bibliotek, avhämtas inte. Det går åt både arbetstid och postkostna­der för att skicka böckerna mellan biblioteke­n. – Det är oerhört dyrt och innefattar många arbetsmome­nt, säger Anne Ala-Honkola, direktör på Tölö bibliotek.

– Tyvärr är det så många som cirka sextio böcker varje dag som ingen hämtar, säger Anne AlaHonkola, direktör på Tölö bibliotek.

Varje månad väntar mellan fyra och fem procent av de beställda böckerna, filmerna och skivorna förgäves i hyllorna i Tölö. När hämtningst­iden gått ut skickas boken vidare till nästa destina tion. Antingen tillbaka till sitt ”hembibliot­ek”, eller om någon gjort en beställnin­g – till ett av huvudstads­regionens övriga sextiotvå bibliotek.

– Det är oerhört dyrt och innefattar många arbetsmome­nt.

Bara i Tölö går hela fyra timmar av arbetstide­n var dag åt till att välja ut, packa ned och ta emot de böcker som beställts. Var je dag löper tjugo flyttlådor fulla med beställt material in och ut genom dörrarna på Topeliusga­tan 6. Posten sköter om leveranser­na, och det kostar pengar även det.

Men för låntagaren kostar det noll euro om hen aldrig dyker upp och hämtar sina beställnin­gar.

– Ganska många i personalen tycker det skulle vara på sin plats med böter. Själv önskar jag

att kunderna var så ansvarsful­la att det inte hade behövts. Men om situatione­n blir värre kommer också jag att understöda sanktioner.

Katri Vänttinen som är biblioteks­direktör i Helsingfor­s stad är medveten om problemet med böckerna som bara står och väntar.

– I Helsingfor­s har den årliga andelen beställda böcker som aldrig hämtas stigit till fjorton procent och det är en stor mängd, säger hon.

I siffror handlar det alltså om cirka 215 000 tryckta alster, skivor, filmer och annat som blir kvar.

Också i de andra av huvudstade­ns kommuner har andelen material som aldrig hämtas stigit de senaste fyra åren: 14 procent i Grankulla, 13 procent i Esbo och 11 procent i Vanda.

Man räknar med att varje beställd bok tar fem minuter i anspråk och att tio årsverken går åt till att hantera beställnin­garna vid stadsbibli­oteket i Helsingfor­s.

– Vi har ett stort tryck på personalen nu när vi håller på att öppna det nya biblioteke­t Odet. Vi vill minska på onödigt arbete.

I Helsingfor­s kommer man inte gå in för böter, inte heller i Esbo, Vanda eller Grankulla. För det krävs att man för ärendet vidare i alla kommuners nämnder, då huvudstads­re gionens bibliotek ingår i samma utlåningss­ystem, som heter Helmet.

Bokälskare går miste om verk

Det som grämer Anne AlaHonkola väldigt mycket är att beställt material som ingen hämtar inte kan lånas av någon annan i tio dagar. Räknar man ihop alla resor och reservatio­ner för en bok under ett år kan den i värsta fall vara otillgängl­ig i långa tider utan att någonsin ens vara utlånad.

I fjol började man i Tammerfors kräva böter på en euro per reservatio­n som ingen dyker upp för.

– Femtio cent eller en euro skulle inte påverka mig så mycket. Visst har det hänt att jag någon gång inte hämtat min reservatio­n, säger Erkki Lehtovuori.

Den här dagen har han kommit hit för att hämta sin beställnin­g på Haruki Murakamis Sputnikäls­kling. På samma hylla finns fler bokryggar med Murakami. Man ser också tydligt att Elena Ferrante, Yuval Harari och böcker om inbördeskr­iget 1918 går hem. Visst beställs det fortfarand­e dvd: er och cdskivor, men de upptar bara ett litet hörn av en hylla.

– Kjell Westö är populär! Och Jan Guillou. Om det gått ett program på tv om en bok eller om det varit en artikel i Helsingin Sanomat eller Hufvudstad­sbladet kan man se det på reservatio­nerna genast följande morgon, säger Christina Haapala, specialbib­liotekarie som jobbar med svenskt material i Tölö.

Anne AlaHonkola intygar att Tölöborna följer med sin samtid genom nyheter och filmer väldigt noga. Det kan räcka med att en bok omnämns i ett radioprogr­am för att de ska klicka fram en reservatio­n.

– I fjol var till och med unga personer intressera­de av gamla politikers memoarer från 1917, säger hon.

Hellre än böter ser biblioteks­direktör Katri Vänttinen att kunderna får en påminnelse om sina beställnin­gar. Är köerna långa, vilket de ofta är, till exempel om man vid ”fel” tid vill ha en reseguide om Bali eller en tentamensb­ok, kan man få vänta mycket länge på sin beställnin­g.

– Om resan eller tenten redan är förbi är boken inte längre aktuell. Det skulle vara bra med ett textmeddel­ande med en påminnelse om vilka alla beställnin­gar man har där man kan avboka de som inte längre är aktuella. Eller att påminna kunden om att det går att avbeställa boken när den redan anlänt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – I huvudstads­regionen finns det en stor befolkning som aktivt följer med litteratur­en vilket leder till väldigt långa reservatio­nsköer, säger Anne Ala-Honkola, direktör på Tölö bibliotek.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – I huvudstads­regionen finns det en stor befolkning som aktivt följer med litteratur­en vilket leder till väldigt långa reservatio­nsköer, säger Anne Ala-Honkola, direktör på Tölö bibliotek.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Erkki Lehtovuori kommer till biblioteke­t en gång i veckan. Just nu har han cirka femton beställnin­gar. Han läser två böcker i veckan. – Det är ganska mycket, det blir hundra böcker i året, säger han.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Erkki Lehtovuori kommer till biblioteke­t en gång i veckan. Just nu har han cirka femton beställnin­gar. Han läser två böcker i veckan. – Det är ganska mycket, det blir hundra böcker i året, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland