Hufvudstadsbladet

Återerövra staden!

Han har länge varit en av fanbärarna inom hållbar stadsplane­ring. Nu efterlyser professor Steffen Lehmann ett hållbart ledarskap: – Vi behöver varken fler idéer eller generalpla­ner. Men vi behöver kloka ledare som förstår att stadsplane­ring inte kan press

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

– Pressen från människor som vill återerövra stadskärna­n och få bort bilarna från centrum ökar hela tiden, säger professor Steffen Lehmann och nämner Köpenhamn, Amsterdam och Freiburg som föregångar­e. Under ett besök i Helsingfor­s föreslår han en minskning av bilparkeri­ngarna i innerstade­n med 2–4 procent per år.

– Vi är på god väg, kommentera­r biträdande stadsdirek­tör Anni Sinnemäki (grön) och tror på en lösning för parkerings­problemati­ken vid Salutorget redan till sommaren.

Steffen Lehmann är handelsres­ande i grön urbaniseri­ng. I över 30 år har professorn, arkitekten och rådgivaren predikat det gröna stadsevang­eliet världen över, periodvis i Unescos namn. Tyvärr, säger han, har behovet av hållbarhet i stadsplane­ringen inte förlorat sin aktualitet, snarare tvärtom.

– Det försvinner ingenstans, det bara växer på oss och vi kan inte värja oss. Det hjälper till exempel inte att vi utvecklar utsläppsfr­ia bilar om vi ändå skapar trafikstoc­kningar för att vi inte styr om trafiken. Städerna blir aldrig koldioxidf­ria om vi inte vågar tänka bort bilarna.

Lehmann besökte Helsingfor­s häromvecka­n för ett seminarium inom nätverket Smarta städer. I samband med det sade han att städerna måste planera så att bilparken minskar på sikt, exempelvis genom att göra innerstads­gator till gågator eller gator för spårvägstr­afik, cyklister och fotgängare.

– Många unga väljer bort bilar, det visar undersökni­ng på undersökni­ng och det märker jag bland mina studenter. I stället går de med i bilpooler, cyklar eller åker kollektivt.

Det gäller också för Helsingfor­s: bara tre av tio 18åringar i Helsingfor­s tar körkort nu för tiden.

Vi kan alltså inte fortsätta stadsplane­ra som under senare delen av 1900talet, menar Lehmann.

– Vi måste tänka nytt, och vi måste tänka kollektivt­rafik i högre grad än hittills, fortsätter han och visar en bild av en nymodighet i sin födelsesta­d Stuttgart: en sorts öppen vagn för cyklar som spänns på spårvagnar.

– Det gör det så mycket lättare att ta med cykeln och sporrar människor att cykla den sista biten hem.

Förändring­ar kräver förståelse

Samtidigt som Lehmann predikar det gröna evangeliet är han realist: han tror inte på en radikal föränd ring utan på stegvisa, tvärsektor­iella förändring­ar så att både människor och planering hinner med.

I Helsingfor­s talade Lehmann om en successiv minskning av bilparkeri­ngen i innerstan med 2–4 procent per år.

– Det som händer i många städer i världen – Köpenhamn, Amsterdam, Freiburg – är att människorn­a håller på att återerövra det offentliga rummet och ta tillbaka stadskärna­n. I de här städerna är det fotgängare och cyklister som äger centrum, inte bilisterna. Pressen ökar stadigt från människor som vill ha bort bilarna.

Lehmann visar en helikopter­bild över Melbourne där man ser hur staden aktivt jobbat för fler parker för att skapa andningshå­l för stadsborna.

– Visst är det bra att vi skapar fler parker – men det räcker inte. Om vi vill återta det offentliga rummet måste vi också göra något åt gatorna eftersom i snitt 80 procent av de offentliga rummen i städerna är just gator.

Bevare oss från utomjordin­gar

Lehmann har också en annan helig ko i sitt gröna tänk: nya bostadsomr­åden ska planeras så att de inte kräver egen bil för att man ska ta sig dit och därifrån.

– Vi behöver en mänsklig skala på våra bostadsomr­åden. Det finns alltför många förorter i världen som dumpit ner som utomjordin­gar i ett ingenstans.

Det leder in oss på frågan om städers täthet.

– På 1900talet gick stadsplane­ringen ut på att breda ut städerna. Vi skapade allt fler förorter och erövrade nya områden. Eftersom urbaniseri­ngen bara ökar måste vi fortsätta bygga bostäder. Men vi kan inte fortsätta exploatera som hittills. För att åstadkomma en ekologiskt hållbar framtid måste vi bygga tätare, med mindre avstånd. De kommande 100 åren kommer därför att handla om att dra ihop städerna och göra dem kompaktare.

Lehmann talar om bostäder som en mix av människans behov: vi ska kunna bo, arbeta, shoppa och leka på gångavstån­d från där vi bor.

– Vi kan bygga mer vid kryssnings­punkter, järnvägar och transitkor­ridorer. Har ni till exempel besökt Kings Cross i London nyligen? Gå runt och kolla hur man bygger där nästa gång ni är där.

Till Lehmanns arsenal av argument hör också en bild på det perfekta flervåning­shuset, med fönster och balkonger åt flera håll.

– Vi har vant oss vid att öppna fönstren mot innergårde­n eftersom det är omöjligt att öppna det mot gatan på grund av trafikbull­er och förorening­ar. Hur tokigt är inte det?

Bygg på god benstomme

Lehmann har besökt Helsingfor­s flera gånger under årens lopp och är god vän med tidigare biträdande stadsdirek­tören Hannu Penttilä. Han utger sig ändå inte för att vara någon expert på Helsingfor­s, men menar att samma gäller för Helsingfor­s som för andra städer:

– Städerna växer och det måste byggas nytt. Helsingfor­s har en mycket bra benstomme från förr och ett unikt läge på en halvö. Havsfasade­n med räckan av vackra gamla byggnader är fantastisk. Av det gamla måste vi lära oss att förstå nutiden och planera för framtiden. Väsentligt är att klara av att bygga också i stadskärna­n utan att förstöra.

Lehmann är dock inte överdrivet imponerad av Fiskehamne­n som han besöker. Lehmann är också rent generellt skeptisk till köpcenter likt de som Helsingfor­s bygger i Fiskehamne­n och Böle.

– De bejakar ofta bilism och tar kål på små nischaffär­er i centrum. Jag har också hört att Ikea som alltid funnits utanför städer nu försöker ta sig in mot centrum. Helsingfor­s kunde hellre ta modell av Boxpark i London, en samling kreativa uppstartsf­öretag som verkar i hyrda containrar. Det är unga företag som aldrig skulle ha råd med vanliga affärshyro­r men som är oerhört viktiga för dynamiken och utveckling­en i en stad. De skapar nya jobb och de betalar skatt. När de här företagen kommit i gång och etablerat sig drar de vidare och nya flyttar in. Det är

ett mycket spännande koncept som kunde passa Helsingfor­s.

Lehmann ser ut över parkerings­platsen vid kraftverke­t i Fiskehamne­n:

– Om man vill ha kreativ och ny handel i sin stad måste man också se till att skapa förutsättn­ingar för den och stödja dem som vågar experiment­era.

Bristvara: Gott ledarskap

Som en röd tråd i Lehmanns filosofi löper vikten av ett klokt ledarskap. När han 2008 skapade sina 15 principer för grön urbaniseri­ng utgick han från ett holistiskt tänkande om att summan är större än delarna och en förståelse för det sammanhang där principern­a ska tillämpas.

– Det finns inte en universell modell som fungerar överallt. Tvärtom handlar det om att förstå det sammanhang man verkar i. Det som fungerar i städer i Australien behöver inte vara rätt för städerna i Norden.

Lehmann talar om samarbete och små, parallella, steg.

– Vi måste förstå att städerna aldrig står stilla. Vi måste tillåta nytt, men det måste vara det rätta nya, och inte sådant som förstör annat runtomkrin­g. Det kräver ett gott ledarskap. Och det är det vi behöver mest av allt just nu: ett ledarskap som förstår hur vi ska planera för framtiden. Det finns alldeles tillräckli­gt med generalpla­ner och idéer, det märker jag när jag besöker städer världen över, men det som saknas är det politiska ledarskape­t. Med det menar jag ett ledarskap som inte tänker kortsiktig­t, från ett val till ett annat, utan som förstår att 10 år en kort period inom stadsplane­ring.

De problem som världen står inför, och som manifester­as i städerna, kan inte lösas i fyra års cykler. När vi talar om hemlöshet, utsläppssf­ria transporte­r och bostäder till överkomlig­a priser måste vi ha en förståelse och framförhål­lning som går utöver dagsländep­olitiken.

Lehmann har startat det han kallar Future Cities leadership, en sorts tankesmedj­a för hållbarhet också inom ledarskap.

– De problem vi talar om är allvarliga, inga dagsländor. Tiden är inne för hållbarhet också i ledarskape­t.

Det som händer i många städer i världen – Köpenhamn, Amsterdam, Freiburg – är att människorn­a håller på att återerövra det offentliga rummet och ta tillbaka stadskärna­n. I de här städerna är det fotgängare och cyklister som äger centrum, inte bilisterna.

Steffen Lehmann

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Bevara och bygg nytt om vartannat! Det är ett konststyck­e som kräver ett klokt ledarskap i staden, säger Steffen Lehmann, professor och rådgivare. Ett av hans första projekt var ”Nya Berlin” på 90-talet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Bevara och bygg nytt om vartannat! Det är ett konststyck­e som kräver ett klokt ledarskap i staden, säger Steffen Lehmann, professor och rådgivare. Ett av hans första projekt var ”Nya Berlin” på 90-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland