Hufvudstadsbladet

SFP: Stämningen i Riksdagshu­set konfliktfy­lld

Stämningen i riksdagen är spänd och nervös säger SFP:s riksdagsle­damöter.

- SPT/ARI SUNDBERG nyheter@ksfmedia.fi

– Man vet inte på morgonen när man går till jobbet hur den dagen ska sluta, säger riksdagsle­damot Anna-Maja Henriksson (SFP).

Tillsamman­s med partikamra­terna och riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z, Thomas Blom- qvist, Mats Nylund, Veronica RehnKivi och Stefan Wallin mötte hon i går partiets fullmäktig­e.

Tillsamman­s vittnar de om en konfliktfy­lld stämning bland riksdagsle­damöterna.

– Det finns en nervositet och det syns, säger Henriksson och får medhåll av sina kolleger.

– Alltid inför ett riksdagsva­l stiger temperatur­en. Men det i kombinatio­n med så många halvfärdig­a reformer gör att stämningen är som om någon höll i en handgranat med sprinten utdragen, säger Wallin.

– Trycket kommer sig av att regeringsp­artierna själv inser att det finns brister i reformerna och de vet inte hur de ska förklara sig för sina egna väljare, säger Thomas Blomqvist.

Han efterlyser mer dialog och får medhåll av Mats Nylund.

– Det gäller att ha förtroende över partigräns­erna, speciellt när man är ett mindre parti. Det här är den vardag vi försöker jobba med, och vi försöker hålla kanalerna öppna och inte falla till populism, säger Nylund.

Den största enskilda orsaken till att stämningen inom riksdagen är spänd är den besvärliga processen som omger vårdreform­en, säger de sex ledamötern­a.

”Problem sopar man under mattan”

Den som jobbar under störst tryck i den processen är Veronica Rehn-Kivi som sitter i social- och hälsovårds­utskottet.

– Jag kan säga att jag vet att jag lever. Vi har tagit all tid som bara går att ta för det här arbetet, säger hon och konstatera­r att spänningen i utskottet är så kritisk att konflikter­na börjar bli personliga.

– Ingen har egentligen en helhetsbil­d av reformen. Vi ska nu höra 150 sakkunniga på tre veckor. Det är ohållbart, säger Rehn-Kivi.

– Det är otroligt att regeringen satt oss i den här positionen, att vi måste klämma ur oss något så omfattande på en så kort tid, säger hon.

Anders Adlercreut­z lyfter fram ett av de stora olösta problemen som visar hur fel riktning vårdreform­en tagit.

– För Nylands del är det här en dramatisk reform. I praktiken kommer den att innebära att vissa kommuner i landskapet hamnar under ett slags statligt förmyndars­kap, säger Adlercreut­z.

– Nu handlar arbetet för regeringen bara om prestige och tidtabelle­r. Vi diskuterar inte längre om innehållet utan bara om hur man ska få reformen utpressad. Problem sopar man under mattan.

Men det är inte bara kritik som haglar över regeringen från SFP. Man ger även regeringen poäng på vissa punkter.

– I samband med tingrättsr­eformen – som vi inte vill ha i den form den fick – lyfte vi fram frågan svensksprå­kiga domare, och om möjlighete­n till notariepra­ktik på svenska. På den punkten har vi fått gehör, och det ska nu bli verklighet, säger Anna-Maja Henriksson.

– Man måste också lyfta på hatten för att regeringen ändå försöker reformera arbetslive­t, även om man kanske inte gillar de åtgärder som de gör det med, säger Wallin.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Några av SFP:s riksdagsle­damöter intervjuad­es av partiets fullmäktig­e vid möte i lördags. Från vänster Thomas Blomqvist, Mats Nylund, Stefan Wallin, Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreut­z
■ och Veronica Rehn-Kivi.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Några av SFP:s riksdagsle­damöter intervjuad­es av partiets fullmäktig­e vid möte i lördags. Från vänster Thomas Blomqvist, Mats Nylund, Stefan Wallin, Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreut­z ■ och Veronica Rehn-Kivi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland