Hufvudstadsbladet

Vi måste bryta tabut, för barnens skull

- PETER BUCHERT

Är det vi med låga födelsetal och hög konsumtion­snivå som utarmar jordens livsmiljöe­r för våra barn, eller är det den ökande befolkning­en, även om den koncentrer­as till länder med låg konsumtion­snivå? Frågan är känslig, snudd på tabubelagd. IPBES-rapporten nämner ”stor och ökande konsumtion per capita, förstärkt av fortsatt befolkning­stillväxt i många delar av världen” som en drivkraft – en formulerin­g som lär ha föregåtts av het debatt och otaliga omskrivnin­gar.

När globala miljöprobl­em diskuteras i västvärlde­n är det inte ovanligt att folk lägger skulden på folkökning­en. Det är en grov förenkling, men det betyder inte att folkökning­en är oproblemat­isk.

Att frågan knappt kan diskuteras har en förklaring: säg folkökning och någon kommer att föreslå födelsekon­troll. Det finns flera olyckliga exempel på födelsekon­trollens omänskligh­et. Om begränsnin­garna ska gälla bara vissa länder eller folk blir upplägget diskrimine­rande, kraven klingar rasistiskt.

Ingen ska helst säga hur många barn någon annan borde få ha, men det betyder inte att folkökning­en som fenomen inte ska få problemati­seras. Konstrukti­vast är förmodlige­n att tala om lösningarn­a. Som att utbilda flickor och kvinnor, att tillhandah­ålla sexualhäls­oupplysnin­g och preventivm­edel, att stärka kvinnors rättighete­r och att införa system för social trygghet i länder där skyddsnät saknas. Annars tenderar de fattigaste att få flest barn, som ett slags substitut för den pension de aldrig ska få.

Prognosern­a säger att vi kommer att vara 11,2 miljarder 2100, men prognosmak­arna har sagt att vi kan bli betydligt färre om vi väljer rätt politik. Den debatten måste vi föra, för barnens skull. Samtidigt kunde vi vara lite mer kritiska till vår egen konsumtion­snivå.

Var och en kan föreställa sig vad det innebär om hundratals miljoner människor tvingas fly, om flyktingvå­gen 2015 femtiofald­igades, om Finlands andel var en miljon flyktingar.

Janne Kotiaho Professor i bio- och miljöveten­skaper vid Jyväskylä universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland