Hufvudstadsbladet

Om kulturell mångfald

Det är svårt att hålla huvudet kallt när världen förändras och människor är i rörelse.

-

● I vilket skede blev begreppet ”kultur” ett centralt kriterium för att vara en människa? Kultur har på kort tid uppstått som ett nytt identitets­givande element. Somliga forskare menar att man kan dela upp världen i olika kulturer och att skillnader mellan olika kulturer förklarar dagens kris. Gamla klassifice­ringskrite­rier, såsom klass och kön, eller religion och hemmabas (stad-landsbygd) duger inte längre.

● Alltså strunta i inkomster och genus – i dag är vi framför allt representa­nter för våra kulturer. Kultur är som en dämpad kombinatio­n av det som vi tidigare brukade kalla etnicitet, ras och religion i ett visst geografisk­t sammanhang. Begreppet kulturell mångfald leder tankarna till det yttre, beteende, klädsel, seder och vanor. Trots konceptets händighet, har spänningar­na inte minskat. Genom kulturdisk­urs kan vi utesluta andra, representa­nter av så kallade främmande kulturer.

Dem kan vi beskåda på andra sidan av staketet, såsom Undervisni­ngsministe­riet nätmateria­l föreslår. Ministerie­t har gett ut kunskapsst­off för distansutb­ildning under namnet Kom med! Welcome on board! Så här säger den högsta kulturaukt­oriteten: ”Den viktigaste grundlägga­nde livsfrågan är: vem är jag och var hör jag hemma. Varje självbild, identitet, utformas av den sociala och kulturella miljön där man är född och vuxen. Kulturiden­titet är särskilt viktig när det gäller människor från en annan kulturell sfär” (min översättni­ng).

En annan kultursfär? Undervisni­ngsmateria­let fortsätter: ”Det är lättast att närma sig främmande kulturer genom att titta på hur människor beter sig och klär sig, eller vilken typ av konst och arkitektur de har producerat. Kärnan i kulturen är dock osynlig för ögat. För att förstå andra borde man veta vad deras kultur värderar, beundrar eller fördömer.”

Tanken bygger på multikultu­ralism, som spred sig från den angloameri­kanska världen till Finland under 1990-talet. I Förenta staterna har kärnan av den statliga identitete­n varit kulturell mångfald. När européer och andra kom till det ”tomma landet”, bildades den amerikansk­a drömmen – en välmående nation är summan av dess integrerad­e kulturer. Marschordn­ingen var dock klar. Den bästa av samtliga kulturer var den europeiska vita mannens kultur.

Multikultu­ralism bygger på ett farligt etnonation­alistiskt tänkande. Det diffusa begreppet glömmer alltså att människan är mer än bara representa­nt för sin nationella kultur. I Europa, tack vare den koloniala eran, har storstadsl­iv i århundrade­n framkallat en samexisten­s mellan olika religioner, språk och etniska grupper. Det har funnits viktigare aspekter, som förenar folk och ger identitet, såsom utbildning och yrkeskunna­nde, hemkänsla (land eller stad), social aktivitet och familjesta­tus.

● I dag fylls medierna med nyheter om etniska eller religiösa konflikter. Nya fiendebild­er uppstår och de har ofta mörka ansikten. Det är svårt att hålla huvudet kallt när världen förändras och människor är i rörelse. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta av oss inte bara är representa­nter för våra ”kulturer”. Vi har en rad andra historier och erfarenhet­er, kunskaper, kunnande och socialt kapital som ger oss identitet.

I vilken kultur hör jag hemma? Utan tvekan: den akademiska kulturen och storstadsk­ulturen. Båda är globala och universell­a.

 ??  ?? LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).
LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland