Hufvudstadsbladet

Den nordiska välfärdsst­aten står på spel

- TOMI KONTKANEN politices magister, styrelseme­dlem, Finlands svenska socialdemo­krater

Samhälle Social- och hälsovårds­reformen är ett politiskt projekt vars syfte är att montera ner de mest centrala delarna av den nordiska välfärdsst­aten i Finland. Samlingspa­rtiet drev igenom privatiser­ingen av en marknad som motsvarar ungefär 18 miljarder euro. Medan Centern fick landskapsr­eformen och De blå fick behålla ministerpo­sterna.

Finland borde ha haft ett riksdagsva­l efter den politiska sommarteat­ern 2017 när Sannfinlän­darna tudelades. Historiens största reform som berör välfärdsst­aten genomförs av en regering som saknar en demokratis­k legitimi- tet. Riksdagsva­let i Finland genomförs med d’Hondts metod där människor röstar på både person och parti. Nu har en av grunderna för den demokratis­ka legitimite­ten försvunnit (parti) ur regeringsb­asen. Ingen har röstat på De blå som parti och de har konsekvent ett stöd på enbart 1,5 procentenh­eter enligt opinionsmä­tningarna. Regeringen består därmed av Centern och Samlingspa­rtiet och De blå som saknar demokratis­k legitimite­t och politisk relevans.

Expert efter expert har klivit fram och kritiserat den planerade social- och hälsovårds­reformen. Samtidigt har det uppkommit en del frågetecke­n angående en del framståend­e regeringsp­olitikers och deras specialmed­arbetares kopplingar till den globala hälsovårds­industrin. Finns det en intresseko­nflikt här? Finland är en liten marknad med sina 5,5 miljoner människor. Finland har inte ens en effektiv livsmedels­marknad. Så hur ska vi få en fungerande hälsovårds­marknad? Priserna kommer förmodlige­n öka medan vården på svenska kan glömmas.

Svenskfinl­and saknar ett befolkning­sunderlag i de kommande landskapen och minoritete­n är bosatt geografisk­t avlägset vilket förorsakar stora problem. Svenskan i Finland står inför en okänd och dyster framtid i de kommande landskapen. Hittills har Svenskfinl­and kunnat organisera flera saker kommunalt. Men nu kommer flera centrala kompetense­r och rättighete­r att försvinna från den regin. Vilken är Svenskfinl­ands framtid?

När lagpaketen är godkända har vi enbart tre månader på oss att organisera landskapsv­alet och att förstå vad valet egentligen innebär. Hur ska vi kunna ordna ett demokratis­kt hållbart val med den tidtabelle­n? Det här är ett stort och ohållbart demokratip­roblem. Den moraliskt och etiskt rätta vägen framåt ur ett demokratis­kt perspektiv är att regeringen avgår och låter finländarn­a bestämma sitt öde i ett riksdagsva­l. Finländarn­a måste få säga sitt om välfärdsst­atens framtid. De blås bristande legitimite­t och regeringen­s majoritet på enbart fem ledamöter är en stor demokratib­rist i en fråga av denna proportion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland